ΑΘΗΝΑ
20:29
|
06.10.2024
Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που μία υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία από τον Λίβανο επισκέπτεται τη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Λιβανέζων αξιωματούχων με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας, Ζέινα Άκαρ, επισκέπτεται αύριο τη Δαμασκό όπου θα έχει συνάντηση με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ.

After The Gulf Mess! Zeina Akar Becomes Caretaker Foreign Minister in  Lebanon | Al Bawaba

Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που μία υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία από τον Λίβανο επισκέπτεται τη Συρία. Το γεγονός φαίνεται πως σχετίζεται με την οικονομική κρίση που μαστίζει το Λίβανο και τις ελλείψεις σε καύσιμα που έρχονται ως απόρροια κυρίως των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων του νόμου Καίσαρα που επέβαλε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίζει ακάθεκτα και η συμερινή του Τζο Μπάιντεν σε βάρος της Συρίας.

Στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Λιβάνου εκτός από την Ζέινα Άκαρ συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας Γάζι Ουάζνι και ο Γενικός Διευθυντής Ασφαλείας, Αμπάς Ιμπραχίμ.

Να σε κάψω Γιάννη…

Η επίσκεψη δρομολογείται μερικές μέρες μετά την πρόταση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Βηρυτό, Ντόροθι Σι, για χορήγηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου στον Λίβανο μέσω Ιορδανίας και Συρίας. Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης με τους Σύρους αξιωματούχους αναμένεται να είναι οι τρόποι τροφοδότησης του Λιβάνου με το αιγυπτιακό φυσικό αέριο.

Η πρόταση της Ντόροθι Σι ήρθε μόνον έπειτα από την θετική απήχηση που είχε στο λαό του χρεοκοπημένου Λιβάνου η απόφαση του ηγέτη της πολιτικής και στρατιωτικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να εξασφαλίσει ιρανικό πετρέλαιο, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί που εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το ιρανικό πετρέλαιο, έγινε σήμερα γνωστό πως αυτό θα φθάσει στο Λίβανο οδικώς μέσω Συρίας, σε λιμάνι της οποίας αναμένεται να αράξει τις επόμενες μέρες το ιρανικό τάνκερ.

Το σχέδιο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ καθώς διαπιστώνουν πως συναντούν αντίσταση τα σχέδια τους για την προώθηση των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων στο Λίβανο και την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στο κάδρο της αυξημένης επιρροής του Ιράν στη χώρα αυτή.

Αμερικανικές απειλές και “βοήθεια”

Είναι χαρακτηριστικό πως χτες, 2/9/21 ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στη Βηρυτό τριμελής αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών με επικεφαλής τον Κρις Μέρφι από την επιτροπή Ξένων Υποθέσεων της Γερουσίας που απείλησε εμμέσως πλην σαφώς με αντίποινα το Λίβανο εάν προχωρήσει στην εισαγωγή καυσίμων από το Ιράν.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ επιτέθηκε λεκτικώς κατά της Χεζμπολάχ χαρακτηρίζοντάς την “καρκίνωμα” που θα πρέπει να “εξαλειφθεί”. Η αντιπροσωπεία των Αμερικανών γερουσιαστών τόνισε πως συζήτησαν με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Αούν την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο το 2022 προβλέποντας πως έτσι “θα έρθουν φρέσκα πρόσωπα στην εξουσία”. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές υποστήριξαν επίσης πως ο Λίβανος (που έχει ξεμείνει εδώ και πολλές βδομάδες από καύσιμα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στη Συρία και στο Ιράν) δεν έχει ανάγκη το ιρανικό πετρέλαιο και πως οι ΗΠΑ “εργάζονται”…για να λύσουν το ζήτημα.

Το λιβανέζικο δίκτυο Al Manar που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ σχολίαζε νωρίτερα σήμερα αιχμηρά το γεγονός της ξαφνικής εμφάνισης “εκατοντάδων ΜΚΟ” στον Λίβανο, οι οποίες πίσω από τη μάσκα της χορήγησης “κοινωνικής βοήθειας” έχουν αναλάβει να παίξουν το ρόλο “αντιπάλων της Χεζμπολάχ διά αντιπροσώπου”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Δημήτρης Μάντζος για Μέση Ανατολή: Όταν ντρέπεται και η ντροπή

Πόσο κοντά ή μακριά νιώθουμε έναν πόλεμο;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές στις 17:00 (upd)

Όρμπαν: Αν συνεχιστεί η παράτυπη μετανάστευση, θα μεταφέρουμε τους μετανάστες στις Βρυξέλλες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα