ΑΘΗΝΑ
09:24
|
28.09.2024
Ξένοι πολιτικοί, πρώην και νυν ηγέτες και βουλευτές, προειδοποιούν για τον κίνδυνο έκτροπων κατά της δημοκρατίας κατά την αυριανή συγκέντρωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχίες για έκτροπα παρόμοια με εκείνα των χιλιάδων υποστηρικτών του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο εκφράζουν ξένοι πολιτικοί (νυν και πρώην) ηγέτες και βουλευτές με αφορμή τα σχέδια του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρου να πραγματοποιήσει αύριο, 7 Σεπτέμβρη, μεγάλες διαδηλώσεις με κορυφαία εκείνη στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια σε μία περίοδο που αναδεικνύεται (και δημοσκοπικά ) σε έναν από τους πλέον αντιδημοφιλείς ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών. Οι λόγοι είναι πολλοί. Μεταξύ άλλων και λόγω της αδυναμίας του Μπολσουνάρου να διαχειριστεί αποτελεσματικά κρίσεις όπως η πανδημία (που έχει εξοντώσει πάνω από 580.000 Βραζιλιάνους), η ξηρασία (που έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή), η ταχύτατη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος από ξένες πολυεθνικές και ντόπιες μεγάλες εταιρίες κ.α..

Brazil's president attacks media instead of combatting coronavirus | RSF

Στο πλευρό του Βραζιλιάνου προέδρου είναι ο πρόεδρος της αγροτικής ένωσης Sinop, Ίλσον Ζουζέ Ρεντίβο που διαλαλεί την αυριανή συγκέντρωση διακηρύσσοντας την πίστη του “στον Θεό, στην αξία της οικογένειας και στον Μπολσονάρο”.

Marcos Watanabe in Sinop, on 21 August 2021.

Εκατομμύρια άλλοι σαν τον Ρεντίβο αναμένεται να γεμίσουν τους δρόμους των μεγαλύτερων αστικών κέντρων καθώς πολλοί αναμένεται να κάνουν ταξίδι εκατοντάδων χλμ μέχρι να φθάσουν στην Μπραζίλια και στο Σάο Πάολο.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν προβλεφθεί είναι δρακόντεια, ειδικά στην Μπραζίλια καθώς πέριξ του κοινοβουλίου θα αναπτυχθούν πάνω από 5.000 αστυνομικοί. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επεισόδια και έκτροπα ανάλογα με εκείνα των οπαδών του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, μετά την ήττα του στις εκλογές που διεξήχθησαν το Νοέμβρη του 2020.

Τον περασμένο μήνα, αστυνομικοί έκαναν επιδρομή στο σπίτι ενός στελέχους της αγροτικής ένωσης SINOP καθώς υπήρχαν πληροφορίες για κινήσεις που είχαν στόχο την πρόκληση βίαιων ενεργειών κατά της δημοκρατίας. Παρόμοια έρευνα έκαναν προ ημερών οι αστυνομικοί σε βάρος του προέδρου της Βραζιλιάνικης Ένωσης Παραγωγών Σόγιας, Βαρθολομαίο Μπραζ Περέιρα.

Κοινή επιστολή που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος από οργανώσεις και υποστηρικτές του Μπολσονάρο υπογράφουν δεκάδες ξένοι πολιτικοί ηγέτες, βουλευτές, πρώην πρωθυπουργοί μεταξύ των οποίων ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, οι πρώην πρόεδροι της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο και Καρολίν Λούκας, ο Αργεντινός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει βραβευτεί με Νόμπελ Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ.

Η επιστολή-καταπέλτης για τα σχέδια Μπολσονάρου

Ειδικότερα, στην επιστολή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Εκλεγμένοι εκπρόσωποι και ηγέτες από όλο τον κόσμο κρούουμε συναγερμό: Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021, μία εξέγερση αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο τη Δημοκρατία στη Βραζιλία.

Αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένων λευκών ρατσιστικών ομάδων, στρατιωτικών αστυνομικών και αξιωματούχων από κάθε επίπεδο της κυβέρνησης, προετοιμάζουν μία εκτεταμένη πορεία ενάντια στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο στις 7 Σεπτεμβρίου, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για ενδεχόμενο πραξικόπημα στην τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Μπολσονάρου έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Στις 10 Αυγούστου, κατηύθυνε μία άνευ προηγουμένου στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, την ώρα που οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο προωθούσαν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα της χώρας, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα διεθνώς. Ο Μπολσονάρου και η κυβέρνησή του, έχουν απειλήσει αρκετές φορές με ακύρωση των προεδρικών εκλογών του 2022 σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν εγκρίνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Τώρα, ο Μπολσονάρο καλεί τους οπαδούς του να ταξιδέψουν στη Μπραζίλια στις 7 Σεπτεμβρίου, σε μία πράξη εκφοβισμού των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Σύμφωνα με μήνυμα που μοιράστηκε από τον Πρόεδρο στις 21 Αυγούστου, η πορεία αυτή είναι απλά μία προετοιμασία για ένα “απαραίτητο αντι-πραξικόπημα” απέναντι στο Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Το μήνυμα αυτό υποστήριζε πως το “κομμουνιστικό Σύνταγμα” της Βραζιλίας έχει αφαιρέσει την εξουσία από τον Μπολσονάρο, κατηγορώντας παράλληλα “Το Δικαστικό σώμα, τους αριστερούς και ολόκληρο το σύστημα των κρυφών συμφερόντων” ότι συνωμοτούν εναντίον του.

Μέλη του Κογκρέσου στη Βραζιλία έχουν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση της 7ης Σεπτεμβρίου κινείται στα πρότυπα της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Κογκρέσο των Ηνωμένων πολιτειών, όταν ο -τότε- πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε τους οπαδούς του να “σταματήσουν την κλοπή”, χρησιμοποιώντας ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για την επικείμενη απειλή των δημοκρατικών θεσμών της Βραζιλίας και παραμένουμε σε εγρήγορση για να τους υπερασπιστούμε από τις 7 Σεπτεμβρίου και έπειτα. Οι πολίτες της Βραζιλίας έχουν παλέψει για δεκαετίες προκειμένου να διασφαλίσουν τη δημοκρατία από στρατιωτικά καθεστώτα. Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Μπολσονάρο να τους τη στερήσει.».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χεζμπολάχ: Πυραυλική απάντηση στα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

«Το Μελάνωμα της Κύπρου»: Ιστορία του παρόντος και του μέλλοντος

Βηρυτός:Ισχυρή ισραηλινή επίθεση με στόχο τα γραφεία της Χεζμπολάχ – Σφοδρή η αντίδραση του Ιράν (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα