Εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την θρησκευτική μειονότητα των Γιάζιντι, δήλωσαν στο ειδησιογραφικό δίκτυο Κουρδιστάν 24, ότι η κοινότητά τους στη Συρία κυνδινεύει να εξαφανιστεί λόγω ετών διώξεων από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και λόγω του πολέμου και, πιο πρόσφατα, λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών απειλών.
Ο Δρ. Σεμπάστιαν Μέιζελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και συγγραφέας του βιβλίου “Γιάζιντι της Συρίας”, δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης για το μέλλον της βόρειας Συρίας, που διεξήχθη στη Βιέννη, ότι είναι πια αμφισβητήσιμη η επιβίωση των Γιάζιντι εκεί.
“Από τη δεκαετία του 1990, μπορούμε να πούμε ότι η κοινότητα Γιάζιντι είναι εξαφανισμένη στην Τουρκία. Υπήρξε μια μικρή προσπάθεια να επιστρέψουμε από κάποιους που μετανάστευσαν “, δήλωσε, “αλλά φαίνεται πως πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη διαδικασία. Και τώρα παρατηρούμε μια παρόμοια διαδικασία να λαμβάνει χώρα στη Συρία”.
Στο Ιράκ, οι Γιάζιντι υπέφεραν από την εισβολή και τη γενοκτονία εις βάρος τους που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος, ειδικά στην πόλη Σινγκάλ, γενοκτονία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014.
“Παρόλο που υπάρχει μια κοινότητα στο Αφρίν που χρονολογείται σχεδόν χιλιετίες πίσω, αυτή έχει πλέον εξαλειφθεί [λόγω της τουρκικής επίθεσης] με την απομάκρυνση όλων των Γιάζιντι”, δήλωσε ο Δρ. Μέιζελ.
Χιλιάδες κάτοικοι από είκοσι Γιαζιντι χωριά γύρω από την Αφρίν κατέφυγαν στο βόρειο Χαλέπι μετά την επίθεση της Τουρκίας, και μόνον ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτούς επέστρεψε.
Οι ισλαμιστές τρομοκράτες κατέλαβαν την περιοχή με την τουρκική υποστήριξη πέρισυ στις 18 Μαρτίου.
Τον Οκτώβριο του 2019, η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η Τουρκία ξεκίνησε μια νέα διασυνοριακή επίθεση, εκτοπίζοντας εκατοντάδες οικογένειες Γιάζιντι.
Πολλοί έκτοτε αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην περιφέρεια του Κουρδιστάν, σε άλλες περιοχές της Συρίας, ενώ ορισμένοι ήλπιζαν να έρθουν στην Ευρώπη.
Σε έκθεση της Δευτέρας, η εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία επιβεβαίωσε ότι “Προβλέποντας επιθέσεις στην κοινότητά τους, Γιαζιντι γυναίκες, άνδρες και παιδιά, που κατοικούσαν περίπου 13 χωριά στην περιοχή Ρααλαγιάν, έφυγαν επίσης”.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι στα βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, ισλαμιστές τρομοκράτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία συγκρίνουν τους «εχθρούς» Γιαζιντι τους με «άπιστους» και τους χαρακτηρίζουν «γουρούνια».
“Ίσως αν υπάρξει μια ασφαλής ζώνη [που δεν υπόκειται στον τουρκικό έλεγχο], εκείνοι που παραμένουν ακόμα θα μπορούσαν να αποφασίσουν να παραμείνουν, αλλά όσο υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη [μιας πιθανής τουρκικής εισβολής] ακόμα εκεί, οι άνθρωποι βλέπουν το μέλλον αβέβαιο”.
Σύμφωνα με την Κουρδική τοπική αυτοδιοίκηση, μόνο 15.000 από συνολικά 50.000 Γιάζιντι παραμένουν πλέον στη βορειοανατολική Συρία. Υπάρχει φόβος ότι τελικά οι περισσότεροι ή όλοι όσοι απομένουν θα φύγουν.
“Είμαι πολύ απαισιόδοξος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δεύτερη χώρα, στο εγγύς μέλλον, με μια πλήρη απέλαση και εξαφάνιση της κοινότητας. Λίγοι μπορούν να μείνουν ως επιστάτες ή ως μέλη της αυτοδιοίκησης “, κατέληξε ο Δρ. Μέιζελ.
“Η πλειοψηφία δεν βλέπει μέλλον στη Συρία”.