ΑΘΗΝΑ
05:31
|
24.09.2024
Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί διπλωματικά στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και η Κίνα θα διατηρήσει "επικοινωνία".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρωσία και Κίνα αποφεύγουν κινήσεις και δηλώσεις κατά της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προχωρώντας σε προσεκτικά βήματα διατήρησης της επικοινωνίας μαζί τους σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Σήμερα, η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε πως η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών κατά την επικείμενη ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA news μετέδωσε την είδηση δίχως άλλες λεπτομέρειες.

Η συνομιλία Πούτιν-Σαρλ Μισέλ

Νωρίτερα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν συζήτησαν τηλεφωνικά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται πως ο Ρώσος πρόεδρος αντάλλαξε απόψεις με τον Σαρλ Μισέλ τονίζοντας αμφότεροι την σημασία διατήρησης ειρήνης στη χώρα και την αποτροπή της βίας όπως και την θέσπιση ενός πραγματικού ενδο-αφγανικού διαλόγου για την διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των ομάδων του αφγανικού λαού.

Αναφέρεται επίσης πως οι Πούτιν και Μισέλ εξέφρασαν “ετοιμότητα να συνεργαστούν στο μέλλον για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν κινδύνους διάδοσης της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών”.

“Ετοιμη” για επικοινωνία με τους Ταλιμπάν η Κίνα

Παράλληλα η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως είναι έτοιμη να διατηρήσει επικοινωνία με τους ηγέτες της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν θεωρώντας πως αυτό είναι “απαραίτητο βήμα” για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουεμπίν, έκανε την παραπάνω δήλωση με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Κίνα θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση στην Καμπούλ. Ο Ουάνγκ πρόσθεσε πως  η Κίνα “σέβεται τα δικαιώματα κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν” εκφράζοντας την ελπίδα πως οι νέες αφγανικές αρχές θα ακούσουν “ευρύτερα” τον λαό ανεξαρτήτως φυλών και ομάδων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Γεραπετρίτης για Ισραήλ, Λίβανο και Γάζα στο πρακτορείο Reuters

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Τείχος δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν φτιάχνει το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα