ΑΘΗΝΑ
12:29
|
27.04.2024

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα κάνει […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο”, τονίζοντας ότι “Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία”, από τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι πληγήσες οικονομίες.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν μίλησε για τις κρατικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

“Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κοροναϊού”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μισέλ εστίασε επίσης στις προτεραιότητες της Ευρώπες, και συγκεκριμένα: στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, μέσω της λήψης αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας, ενώ τέταρτη είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα