ΑΘΗΝΑ
14:36
|
09.06.2026
Χιλιάδες Καταλανοί έκαναν πορεία στη Βαρκελώνη, ζητώντας την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Καταλανοί, με τραγούδια και σημαίες, έκαναν πορεία στη Βαρκελώνη, ζητώντας την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

Η πορεία αυτή ήταν η πρώτη υπέρ της ανεξαρτησίας αφότου η ισπανική κυβέρνηση έδωσε χάρη στους εννέα αυτονομιστές Καταλανούς ηγέτες οι οποίοι είχαν φυλακιστεί για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης, το 2017, η οποία πυροδότησε τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στη διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 108.000 άνθρωποι. Οι διοργανωτές ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 400.000. Σε κάθε περίπτωση πάντως ήταν λιγότεροι από τους 600.000 που διαδήλωσαν το 2019. Πέρσι, λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαν οργανωθεί μόνο μερικές μικρές συγκεντρώσεις.

Στη σημερινή διαμαρτυρία συμμετείχαν και ορισμένοι από τους εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές αυτονομιστές ηγέτες. Για την Καταλονία η 11η Σεπεμβρίου, η αποκαλούμενη «Λα Ντιάντα», είναι η επέτειος της πτώσης της Βαρκελώνης στις ισπανικές δυνάμεις, το 1714.

Ο ακτιβιστής Τζόρντι Κουίσαρντ, ο οποίος ήταν μεταξύ των «9», κάλεσε το πλήθος να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία. «Εκείνοι που μας ζητούν να γυρίσουμε σελίδα και δεν θέλουν να αγωνιστούμε για την αυτοδιάθεση… Ποιο είναι το σχέδιο της Ισπανίας για την Καταλονία; Κανένα. Μόνο καταστολή, κι άλλη καταστολή», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες-Πολλοί νεκροί και τραυματίες, καταστροφές σε κτίρια και συναγερμός για τσουνάμι (upd)

Τουλάχιστον 19 θάνατοι και 134 τραυματίες από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας διευκρινίζει ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί.
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή στη Ρώμη με τον Μπεν Γκβιρ του Ισραήλ για τον χαρακτηρισμό «χώρα της σαγιονάρας» για την Ιταλία

Εξαφάνιση 22χρονης στα Κάτω Πατήσια

Νέα καταγγελία κατά της Maersk: Εξακολουθεί να εφοδιάζει στρατιωτικά το Ισραήλ

Νεκροί και μαζική έξοδος αμάχων από την Τύρο κι άλλες περιοχές του νοτίου Λιβάνου καθώς το Ισραήλ αγνοεί τις «συμφωνίες» του Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα