ΑΘΗΝΑ
16:49
|
28.04.2024
Οι πρόσφυγες μετακινούνται μόνοι τους καθώς από την 1η Ιουνίου δεν καλύπτονται από το σύστημα υποδοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες με μπλε σφραγίδα στο τρίπτυχό τους, δηλαδή με δικαίωμα αναχώρησης από το νησί και μετάβασης στην ενδοχώρα, συνωστίζονται καθημερινά στο λιμάνι της Λέσβου προκειμένου να εκδώσουν εισιτήριο με προορισμό τον Πειραιά.

Οι σκηνές θυμίζουν τις εικόνες του 2015 καθώς εκτός από το λιμάνι, οι πρόσφυγες συρρέουν και έξω από τα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων της Μυτιλίνης ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μεταβούν άμεσα στην ενδοχώρα έπειτα από τον πολύμηνο αποκλεισμό τους στο νησί.

Να σημειωθεί ότι τα διαθέσιμα εισιτήρια είναι περιορισμένα λόγω του πρωτοκόλλου που τηρούν τα πλοία στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, συνολικά 550 πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει με δικά τους έξοδα από τη Λέσβο τις τελευταίες τέσσερις μέρες. Από αυτούς μόνο 150 αναχώρησαν χθες.

Ως γνωστόν, οι πρόσφυγες μετακινούνται πλέον μόνοι τους χωρίς την κάλυψη της Ύπατης Αρμοστείας ή άλλων ΜΚΟ αφού δεν έχουν δικαίωμα σε χρηματοδότηση και δεν καλύπτονται από το σύστημα υποδοχής, δηλαδή δεν κατευθύνονται σε κάποια δομή της ενδοχώρας.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, η οποία θεσπίστηκε από την κυβέρνηση τον Μάρτιο, η περίοδος χάριτος για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες μειώνεται από τους έξι μήνες στις 30 ημέρες προκειμένου να μεταβούν από την παροχή οργανωμένης στέγασης και βασικής υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των προσφύγων που διαθέτει μπλε σφραγίδα στο τρίπτυχό του, ανέρχεται στο 25% στο σύνολο των 20.000 περίπου προσφύγων που διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας αλλά και σε διάφορους άλλους καταυλισμούς της Λέσβου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά ανησυχία για την πρόωρη παύση της παροχής βοήθειας στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα ένταξης ώστε να προετοιμαστούν για τη μετάβαση.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, που ξεκίνησε να υλοποιείται από την 1η Ιουνίου, περίπου 20.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναγκάζονται να αποχωρήσουν από το σύστημα υποδοχής.

Εως το τέλος Ιουνίου υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας περίπου 9.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 4.000 διαμένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος “Εστία” που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξαναγκαστική αποχώρηση από τη στέγασή τους χωρίς να έχει εξασφαλιστεί κάποιο δίχτυ ασφαλείας θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στη φτώχεια και την αστεγία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα