ΑΘΗΝΑ
17:05
|
28.04.2024
Ο Μπεντ-Φορ Κλοντ, Επίτροπος της Κυβέρνησης του Πορτ-ο-Πρενς, απολύθηκε και αντικαταστάθηκε μέσα σε λίγες ώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απολύθηκε και αντικαταστάθηκε μέσα σε λίγες ώρες ο Μπεντ-Φορ Κλοντ, ο Επίτροπος της Κυβέρνησης του Πορτ-ο-Πρενς (τίτλος αντίστοιχος του εισαγγελέα), ο οποίος είχε νωρίτερα ζητήσει από δικαστή να ασκήσει δίωξη σε βάρος του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί λόγω της φερόμενης εμπλοκής στη δολοφονία του προέδρου της Αιτής, Ζοβενέλ Μοΐζ.

Ο Μπεντ-Φορ Κλοντ διαβεβαίωσε τον δικαστή στην επιστολή του ότι “υπάρχουν επαρκή στοιχεία” για να ζητήσει την παραπομπή του Πρωθυπουργού αλλά και να του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα λόγω της “σοβαρότητας των γεγονότων”. Σύμφωνα με τον Μπεντ-Φορ Κλοντ ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με έναν εκ των βασικών υπόπτων της δολοφονίας του Μοΐζ.

Η επιστολή απόλυσης του Εισαγγελέα της Αϊτής αποδίδει την απομάκρυνσή του σε διάπραξη σοβαρού “διοικητικού λάθους”.

Από την περασμένη Παρασκευή, ο Μπεντ-Φορ Κλοντ είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της κυβέρνησης να παρουσιαστεί χθες Τρίτη στην εισαγγελία, αναφέροντας ότι ο Ανρί, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί ο πρόεδρος Μοΐζ, συνομίλησε τηλεφωνικά πολλές φορές με ένα από τα πρόσωπα που καταζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας. Το πρόσωπο αυτό, ο Ζοζέφ Φελίξ Μπαντιό, πρώην στέλεχος της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς, βρισκόταν στη συνοικία όπου βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία του Ζοβενέλ Μοΐζ όταν μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στις 4.03 και στις 4.20 τη νύχτα της δολοφονίας.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα χαρακτηρίζοντάς το “αντιπερισπασμό” με στόχο “να σπείρει τη σύγχυση και να εμποδίσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της”. Διαβεβαίωσε ότι “θα βρεθούν, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν” οι “πραγματικοί ένοχοι”, οι ηθικοί αυτουργοί και εκείνοι που διέταξαν τη δολοφονία.

Τα καθήκοντα του Επιτρόπου της Κυβέρνησης του Πορτ-ο-Πρενς ανατέθηκαν στον Φραντς Λουίς Ζιστ, λίγες ώρες μετά την απόλυση του Μπεντ-Φορ Κλοντ.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν συλληφθεί ήδη 48 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι 18 Κολομβιανοί και δύο Αμερικανοί αϊτινής καταγωγής. Με πληροφορίες από RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα