ΑΘΗΝΑ
05:17
|
14.11.2024
Η σύνοδος καταλήγει σε μία ακόμη διακήρυξη "ιδεών" γύρω από την Κλιματική Αλλαγή και την συνεργασία στη Μεσόγειο...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το μεταναστευτικό, οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όσα διαδραματίζονται στο Αφγανιστάν δίχως να λείπουν, έστω και ακροθιγώς, οι συζητήσεις για τις επιπτώσεις της τριμερούς συμφωνίας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) σε ό,τι αφορά συμφέροντα ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών (με πρώτη την Γαλλία) τίθενται από νωρίς το απόγευμα στο επίκεντρο της ένατης Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής (EUMED 9) στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Δεν αναμένονται πρακτικά σημαντικές αποφάσεις από την σύνοδο καθώς θεωρείται πως θα κυριαρχήσουν τα συνήθη ευχολόγια υπέρ του “περιβάλλοντος”, της “πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης” και της “σταθερότητας” στην Μεσόγειο, που παραμένει “σταυροδρόμι” νευραλγικών εμπορικών δρόμων και πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών.

Διακήρυξη…”ιδεών” για το περιβάλλον

Ένα τέτοιο “ευχολόγιο” αποτελεί η διακήρυξη που προώθησαν οι ηγέτες που συμμετέχουν στην αποψινή σύνοδο.

Σε αυτή εκφράζουν την “κοινή και ισχυρή πεποίθηση” πως η επείγουσα και φιλόδοξη παγκόσμια δράση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι “περισσότερο από ποτέ αναγκαία” για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ευημερούντος, δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος για τις κοινωνίες μας κατά τον 21ο αιώνα, επί τη βάσει των προτύπων κυκλικής οικονομίας.

Κάνουν επίσης αναφορά στην…”σταθερή δέσμευση” τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και στον στόχο του περιορισμού αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σχέδιο για 3 δισ. δέντρα στην ΕΕ…ως το 2030

“Δεσμεύονται” επιπλέον πως θα αναλάβουν δράσεις για την αύξηση της ποσότητας, της ποιότητας και της ανθεκτικότητας των δασών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να συμβάλουν στη φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων στην ΕΕ έως το 2030, “με πλήρη σεβασμό στις αρχές της οικολογίας”.

Επιπλέον τονίζουν τον “επείγοντα χαρακτήρα ενίσχυσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας” μεταξύ των Μεσογειακών εταίρων, εκτιμώντας πως οι προκλήσεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές “έχουν κοινό προφίλ, είναι συχνά διασυνοριακές και απαιτούν πρωτοβουλίες για ανταλλαγή ειδικών, εξαγωγής διδαγμάτων, βέλτιστων πρακτικών, μέσων και εμπειρογνωμοσύνης”.

Συναντήσεις και δηλώσεις πριν τη σύνοδο

“Οικοδεσπότης” της συνόδου είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε από νωρίς το πρωί κατ’ιδίαν συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων.

Συνάντησε επίσης τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος καλοσώρισε τα νέα μέλη της EUMED, Σλοβενία και Κροατία επισημαίνοντας πως “η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός μας, συνιστούν σημαντικό εργαλείο ώστε οι πολιτικές αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τη μεσογειακή διάσταση”.

Εικόνα

Στη σύνοδο συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Τις εργασίες της συνόδου παρακολουθεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, σε μήνυμά του για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στη Μεσόγειο ανέφερε ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα πιθανά προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ή των πλημμυρικών φαινομένων, προτείνοντας την εγκατάσταση συστημάτων ειδοποίησης και “καλύτερους σχεδιασμούς” σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Σαρλ Μισέλ σε ό,τι αφορά την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε πως υπάρχει “μόνον μία λύση” : να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος και να εφαρμοστεί η “Πράσινη Συμφωνία” ώστε να αναμορφωθεί το πρότυπο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου λέγοντας πως πλέον “δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο” εκτιμώντας πως βρισκόμαστε κοντά “στο σημείο μη επιστροφής.

Πρόσθεσε πως εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν “οι φιλοδοξίες για το μέλλον όσον αφορά το κλίμα και να αφήσουμε ένα πιο υγιή πλανήτη στις νεότερες γενιές”. Τόνισε στη συνέχεια:

Η Μεσόγειος υπήρξε το θέατρο πυρκαγιών που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα.

Μια ανοιχτή καμινάδα που μας έφερε αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε και δεν πρέπει πλέον να αγνοούμε, την οποία θα πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα αλλάξουμε, όλοι μαζί, μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις αλλά και μέσα από πολιτικές που ενισχύουν τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι.

Δηλώσεις στις 19.40 και δείπνο στις 20.30

Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αναμένεται να κ΄άνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους στις 19:40 και στις 20:30 να παρακαθήσουν σε δείπνο.

Δρακόντεια μέτρα προκαλούν κυκλοφοριακό “έμφραγμα”

Η σύνοδος έχει προκαλέσει από νωρίς το πρωί “κυκλοφοριακό έμφραγμα” στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας καθώς έχουν τροποποιηθεί τα δρομολόγια του μετρό και του προαστιακού.

EUMED 9: Αστακός η Αθήνα – Πού απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις!

Παράλληλα έχει απαγορευθεί η κίνηση σε κεντρικούς δρόμους γύρω από το Σύνταγμα αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Σμότριτς για τριχοτόμηση και προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Αντιμέτωπη με πιθανή, νέα στέρηση του δικαιώματος εκλέγεσθαι η Λεπέν

Συνέντευξη Κασσελάκη στον Alpha για το νέο κόμμα, τον Μητσοτάκη και τον Πολάκη

Σκοτώθηκαν άλλοι έξι Ισραηλινοί στρατιώτες στον νότιο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα