ΑΘΗΝΑ
02:08
|
28.04.2024
Σειρά δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν την εικόνα θριάμβου για το SPD και τον υποψήφιό τους για τη γερμανική καγκελαρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σειρά δημοσκοπήσεων που κυκλοφόρησαν σήμερα (Παρασκευή, 17/9) επιβεβαιώνουν την εικόνα θριάμβου για τους  Σοσιαλδημοκράτες του SPD και τον υποψήφιό τους για τη γερμανική καγκελαρία, νυν υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Ομίλου Ερευνών Wahlen για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το SPD παραμένει στο 25%, ενώ η «Χριστιανική Ένωση» Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο 22%. Οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 16%, ενώ σταθερά στο 11% παραμένουν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) και στο 6% η Αριστερά.

Μεγάλη είναι η διαφορά αναφορικά με τον ποιον υποψήφιο θα προτιμούσαν οι ερωτηθέντες στο αξίωμα του καγκελαρίου. Το 40 – 48% θα ήθελε τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, το 19 – 22% τον χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ και το 13 – 15% την υποψήφια των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ.

Ισχυρό προβάδισμα δίνει στο SPD και δημοσκόπηση της γαλλικής εταιρίας ερευνών Ipsos. Το κόμμα του Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει 27% έναντι 22% του συντηρητικού συνασπισμού και ακολουθούν οι Πράσινοι με 18%, το AfD με 11%, το FDP με 10% και η Αριστερά με 7%.

Στη γερμανική πρωτεύουσα και κρατίδιο ταυτόχρονα του Βερολίνου, το SPD προηγείται με 21% των δεύτερων Πρασίνων (18%), για λογαριασμό δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Infratest η οποία επίσης διενεργήθηκε για λογαριασμό και πάλι του ZDF. Το ποσοστό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ανέρχεται σε μόνο 16%, της Αριστεράς (Die Linke) σε 13%, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) σε 10% και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) στο 7%.

Παρότι παραμένουν ακόμη εννέα ημέρες ως τις εκλογές, τα περιθώρια των Χριστιανοδημοκρατών να αυξήσουν τα ποσοστά τους είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD, το 19% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις εκλογές, το 65% ότι έχουν ήδη αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα δώσουν την ψήφο τους και μόνο ένα 16% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι γνωστό ότι συνήθως οι αναποφάσιστοι ψηφίζουν κόμματα που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Πηγές: Euronews, Europe Elects

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα