ΑΘΗΝΑ
16:43
|
30.04.2024
Χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί το brain drain τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί το brain drain τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει τη 85ης ΔΕΘ.

«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση και σημείωσε: Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας.

Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε. Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους. Μίλησε ακόμη για το σχέδιο για αξιοπρέπεια στην εργασία.

Στην παρατήρηση δε ότι οι νέοι δεν ακούνε τα κόμματα απάντησε: «Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα».

Αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές

«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς γιατί δεν ζητά επισήμως εκλογές και αν φοβάται την ήττα.

Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών-Απευθύνω έκκληση για εμβολιασμό σε όλους

Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη στην πανδημία ανέφερε, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα στην Ευρώπη.

«Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες. Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο “Μωυσής” ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες», σημείωσε.

Είπε πως ο εμβολιασμός «που είναι ελπίδα δεν προχωρά όπως θα έπρεπε, τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και έχει επιπεδοποιηθεί η καμπύλη». «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο» προσέθεσε και τόνισε:

«Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα υγείας του καθενός και της καθεμιάς. “Ναι στη ζωή ναι στον εμβολιασμό, όχι στον διχασμό”, είναι το μήνυμά μας».

Την επομένη των εκλογών ο καθένας και η καθεμιά θα αναλάβει τις ευθύνες του

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει προοπτική στον τόπο εφαρμόζοντας ριζικά διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας που θα απαντήσει στο ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων, στο αίσθημα της ανασφάλειας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την «προοδευτική διακυβέρνηση».

Σημείωσε πως «το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική κατεύθυνση που την οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση με συγκεκριμένη στόχευση και πολιτικές που θα έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.

Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για όλους – Αδύναμος ο κ. Τσίπρας να δώσει απαντήσεις

«Όσο ο πλούτος στη χώρα αυξάνεται, όσο ο δημοσιονομικός χώρος διευρύνεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συμμετοχή σε αυτό το μέρισμα θα έχουμε όλοι», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega. Διαπίστωσε αδυναμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει στις ανησυχίες του σήμερα και τα ερωτηματικά του αύριο, καθώς και προσπάθειά του να βάλει ταξικά πρόσημα στην ελληνική κοινωνία. Είπε ότι όσο περνά ο χρόνος θα βελτιώνονται οι κυβερνητικές επιδόσεις κι έδωσε απαντήσεις για θέματα, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων και η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος.

Αναφερόμενος στη χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ανέφερε: «Αν ένα συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς, είναι ότι ο κ. Τσίπρας, παρά τα πανάκριβα σκηνικά που έστησαν στη Δ.Ε.Θ. και τη σκηνοθεσία που επιχείρησε, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι ξεπερασμένος, ότι είναι αγκυλωμένος στο παρελθόν, σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει. Ότι αδυνατεί να συντονιστεί με τις προκλήσεις, τα ζητούμενα της εποχής που ζούμε, τα ερωτήματα που γεννήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο μετά το 2019. Κι αυτό διαπερνά οριζόντια, όχι μόνο τη χθεσινή του παρουσία, αλλά την συνολική αντιπολιτευτική του παρουσία τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα».

Υπογράμμισε επίσης, πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτέυσης «προσπαθεί να βάλει ταξικά πρόσημα στην ελληνική κοινωνία, χρησιμοποιεί μια οξεία ρητορική με χαρακτηρισμούς, επιχειρεί ή υποθάλπει δολοφονίες χαρακτήρων με τη ρητορική και με τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν πάρα πολλά στελέχη του. Έχει σημείο αναφοράς έναν κόσμο, που στην ουσία έχει πάψει να υπάρχει. Διότι άλλα είναι τα ζητούμενα, οι φιλοδοξίες και οι διεκδικήσεις, όχι μόνο της νέας γενιάς, αλλά και του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

Απέναντι σ’ αυτά, ο Αλ. Τσίπρας δεν κατάφερε να ορθώσει ένα πειστικό πολιτικό λόγο, τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Δεν βρήκε κουβέντα να πει για τον λαϊκισμό, για τον μηδενισμό, για τον πολιτικό λόγο που ενδημεί στον χώρο του, σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας και που έχει κάνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στην ελληνική κοινωνία. Δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο και μελετημένο οικονομικό σχέδιο. Ακούσαμε χθες ξανά παροχές χωρίς κοστολόγηση. Ακούσαμε, για μια ακόμη φορά – νομίζω ήταν η ενδέκατη – για διαγραφή ιδιωτικού χρέους. Ήταν σαν το ημερολόγιο να έδειχνε το 2014. Μόνο που δεν είμαστε στο 2014 και όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε το 2014».

Κάνοντας έναν υπολογισμό, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «συνολικά με μια πρώτη ματιά όλα όσα είπε, ανερμάτιστα, χθες ο κ. Τσίπρας, φαίνεται να προσεγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ. Πού θα τα βρουν αυτά τα χρήματα; Θα είναι ξανά μια πολιτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης ή θα είναι απλώς ένα τάξιμο στη σφαίρα αυτού που λέμε και στα μέρη μου, ‘το τάξιμο δεν χάλασε σπίτια, το δόσιμο χαλάει’»;


Μιλώντας στη συνέχεια για τον κατώτατο μισθό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να δώσει κάποιες παραπάνω διευκρινίσεις:


«Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, δεν τον δίνει το κράτος, τον δίνουν οι επιχειρήσεις. Είναι άλλο πράγμα, λοιπόν, να διαμορφώνει το κράτος, με τις πολιτικές του, ένα πλαίσιο πολιτικής που θα επιτρέπει να έρχονται επενδύσεις, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να ανοίγουν καινούργιες δουλειές. Και είναι άλλο πράγμα να πετάς πυροτεχνήματα ή εξαγγελίες που ακούγονται ευχάριστες στα αυτιά των ανθρώπων, αλλά στην ουσία τους υπονομεύουν την ανάπτυξη. Αν καταφέραμε να έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους, αν καταφέραμε να έχουμε τον μικρότερο αριθμό ανέργων, αν καταφέραμε να έχουμε 42.000 επιχειρήσεις περισσότερες από το 2019, αν καταφέραμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από όλο τον κόσμο και η Ελλάδα να είναι ελκυστικός προορισμός, είναι γιατί υπάρχει μια οικονομική πολιτική, μια μεταρρυθμιστική πολιτική στο σύνολό της. Τα όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας χθες είναι μια επιστροφή στην υπερφορολόγηση και στον μηδενισμό του παρελθόντος».


Λελογισμένη η κυβερνητική πολιτική με σώφρονες παρεμβάσεις

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο στα 3,5 δισ. ευρώ, με μέτρα που αφορούν οριζόντια την ελληνική κοινωνία και αποτελούν συνέχεια μιας πολιτικής που εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, που αυξάνει το εισόδημα, δημιουργεί παραπάνω θέσεις εργασίας. Είναι μια πολιτική λελογισμένη, που με σώφρονες παρεμβάσεις έχει επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να έχει αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργεί πλούτο. Ο κάθε πολίτης, η μεσαία τάξη, η νέα γενιά, η επιχειρηματικότητα, οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν δουλειά, έχουν το δικό τους μερίδιο ανάπτυξης, με δικαιοσύνη. Αυτό ήταν το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή ήταν η πολιτική που εξήγγειλε. Μια πολιτική που στηρίζει την ελληνική κοινωνία και έχει έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

Όσο ο πλούτος στη χώρα αυξάνεται, όσο ο δημοσιονομικός χώρος διευρύνεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συμμετοχή σε αυτό το μέρισμα θα έχουμε όλοι. Η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πόσο ψηλά είναι στην ιεράρχηση της ατζέντας του οι εισοδηματικά πιο αδύναμοι. Το έχει αποδείξει με τη αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, με το διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος – που θα γίνει για το Δεκέμβριο – το έχει αποδείξει με μια σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις που δυναμώνουν ουσιαστικά, αποτελεσματικά και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, όλους τους πολίτες, τους νέους, τη μεσαία τάξη και αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός, όλα τα στελέχη, τον χρόνο τον εκλαμβάνουμε ως ένα μέσο που πρέπει κανείς να τον αξιοποιήσει για να κάνει πράγματα που θα πάνε τη χώρα μπροστά, όχι για να μετράει ανάποδα, προκειμένου να γίνουν πράξη οι διακαείς του πόθοι, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι και μια ουσιαστική μας διαφορά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία πραγματικότητα, υπάρχει μια αλήθεια. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης, σε ένα άλμα ευημερίας, το οποίο δεν αφήνει κανέναν πίσω. Εμείς είμαστε βέβαιοι, ότι όσο κυλά ο χρόνος και ξετυλίγεται το κυβερνητικό μας σχέδιο, οι επιδόσεις μας θα είναι ακόμα καλύτερες παντού. Στην εκπαίδευση, στην οικονομία, στην ασφάλεια των πολιτών. Θα πετυχαίνουμε επιδόσεις σαν και αυτές που μας επέτρεψαν να εξαγγείλουμε τις πολιτικές υποστήριξης του προηγούμενου διαστήματος. Πολιτικές που κράτησαν τη χώρα όρθια μέσα στην πανδημία. Και αυτό για να γίνει, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο αφήγημα, μια συγκεκριμένη προσέγγιση, μια συγκεκριμένη κουλτούρα διακυβέρνησης. Αυτό που υπάρχει στον αντίποδα και που αναδείχθηκε και χθες από τον κ. Τσίπρα, είναι ότι διακαής του πόθος είναι να επανέλθει με κάποιον τρόπο στην εξουσία, έτσι όπως εργαλειοποιημένα την αντιλαμβάνεται, με κάτι ανάλογο της κυβέρνησης που συγκρότησε με τον κ. Βαρουφάκη, με τον κ. Καμμένο».


Τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι θα επιστραφούν

Κληθείς να δώσει απαντήσει σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «έχει ξεκαθαριστεί ότι τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, θα επιστραφούν. Οποιαδήποτε δικαστική απόφαση βγαίνει, η κυβέρνηση τη σέβεται και την εκτελεί. Το γεγονός ότι μπορούν οι συνταξιούχοι να διεκδικούν και να πάρουν κάποια χρήματα που τους κόπηκαν με τον τρόπο που τους κόπηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν οφείλεται απλώς σε κάποιες δικαστικές αποφάσεις. Οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση νομοθέτησε και κατήργησε προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει των οποίων κόπηκαν λεφτά από τους συνταξιούχους. Όταν κανείς, λοιπόν, εμφανίζεται να κόπτεται για τους συνταξιούχους, δεν πρέπει να ξεχνά ποιοι νόμοι, ποιες πολιτικές, ποιες δικές του παρεμβάσεις, στέρησαν χρήματα από τους συνταξιούχους και ποια κυβέρνηση ήρθε και νομοθέτησε και κατέστησε εφικτό οι συνταξιούχοι να πάρουν λεφτά πίσω».


Όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να παρακινήσουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις τον κόσμο να εμβολιαστεί

Με αναφορά στους εμβολιασμούς ολοκληρώθηκε η συνέντευξη του κ. Οικονόμου, που αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας, επεσήμανε πως «είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει. Στη φάση αυτή, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, εκεί που υπάρχει ακόμα περιθώριο να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όπως, για παράδειγμα, στους ανηλίκους ή στους 60+. Έχει δώσει έμφαση στην εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων που εφαρμόζεται ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου. Είμαστε ενόψει της εφαρμογής της 3ης δόσης. Ανάλογα με την εξέλιξη του ρυθμού των εμβολιασμών και κρίσιμων μεγεθών της πανδημίας, εδώ είμαστε να επαναξιολογήσουμε ποια μέτρα χρειάζονται και πού. Ο ρυθμός των εμβολιασμών, σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες, αποδεικνύεται, πως είναι σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από αυτά που θα ανέμενε κανείς. Δείτε για παράδειγμα τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τους εμβολιασμένους σε ό,τι αφορά όλο το οικοσύστημα των Πανεπιστημίων, τους φοιτητές, τους διοικητικούς, τα μέλη ΔΕΠ».

Αυτό που τόνισε ο κ. Οικονόμου, είναι ότι «οι νέοι μας και ο κάθε πολίτης πρέπει να εμβολιαστεί γιατί αυτό προστατεύει την υγεία του, τον θωρακίζει απέναντι στην πανδημία και αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση, τη μεγαλύτερη ασφάλεια για να πάρει πίσω τη ζωή του. Θα είναι τα παιδιά στις αίθουσες με τους δασκάλους, τις δασκάλες, τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους. Δεν θα ξανακλείσουμε. Δεν θα ξανακλείσουμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς όρους, αλλά δεν θα ξανακλείσει και η ζωή μας. Δεν θα ξαναστέλνουμε μηνύματα για να βγούμε έξω. Κίνητρα δόθηκαν, κίνητρα δίνονται και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παρακινηθεί όλο το κομμάτι του πληθυσμού που ακόμα επιμένει να μην εμβολιάζεται, να εμβολιαστεί.

Είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε, για να παρακινούμε, για να εξασφαλίζουμε ότι το πρόγραμμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» – το πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, πρόγραμμα εμβολιασμού που λειτουργεί στην Ευρώπη- θα είναι εδώ για να δίνει τη δυνατότητα στον καθένα και στην καθεμιά να εμβολιαστεί όποτε το επιθυμεί, με όποιο εμβόλιο επιθυμεί και εν πολλοίς όπου επιθυμεί. Έχουμε αποδείξει ότι και κίνητρα δίνουμε και κυρίως μπορούμε να υποστηρίξουμε στην πληρότητά του αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού. Το σημαντικό είναι, όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να παρακινήσουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, τον κόσμο να εμβολιαστεί», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κ. Χατζηδάκης για ομιλία Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ: Έκανε το ψέμα επιστήμη για τα εργασιακά

«Εδώ πια δεν είναι θέμα Δεξιάς ή Αριστεράς! Όταν το ψέμα γίνεται επιστήμη και χρησιμοποιείται κατ’ επάγγελμα από τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι θέμα δημοκρατίας! Αλλά είναι προσβολή και υποτίμηση και των ίδιων των οπαδών του.
Πολλοί θα πουν “τον ξέρουμε τον κ. Τσίπρα. Έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια”. Όχι! Το πράγμα επιδεινώνεται συνεχώς! Το μείγμα τοξικότητας και αδίστακτης ψευδολογίας που τον χαρακτηρίζει θα έπρεπε να προκαλεί αντιδράσεις από τα ίδια του τα στελέχη, διότι μετατρέπει ένα μεγάλο κόμμα σε Πινόκιο της πολιτικής ζωής».
Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με την οποία σχολιάζει τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ και δίνει απαντήσεις για όλα τα θέματα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει τα εξής:
«Βλέπω τι έχουν πει ο ίδιος και το κόμμα του μόνο για μένα και το υπουργείο Εργασίας. Αρχικά ότι οι αυξήσεις της τιμής του ρεύματος, που γίνονται σ’ όλη την Ευρώπη και τον πλανήτη, οφείλονται περίπου σε μένα και την εξυγίανση της ΔΕΗ!
Κατόπιν ότι ο νόμος που εισηγήθηκα για το Περιβάλλον – ο οποίος παρεμπιπτόντως κρίθηκε συνταγματικός σ’ όλες τις βασικές του διατάξεις την Παρασκευή- κατέστρεψε δήθεν τα δάση.
Και τώρα ότι εγώ κι ο νόμος μου για τα Εργασιακά φταίμε για ό,τι στραβό γίνεται στην Ελλάδα από εργοδότη. Λένε δηλαδή ότι δεν φταίνε οι αθέμιτες πρακτικές επιχειρήσεων, που ο νόμος τις τιμωρεί, αλλά ο ίδιος ο νόμος!
Δεν υπερβάλλω. Αυτά ακούω τελευταία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Αυτά άκουσα και αυτές τις μέρες από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή μια αθέμιτη πρακτική εταιρείας του κλάδου των ντελίβερι ως προς την αλλαγή του τρόπου απασχόλησης εργαζομένων, την οποία καταδίκασε και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τους φταίει δήθεν ο νόμος 4808/21 για την Προστασία της Εργασίας, όταν ο νόμος αυτός εξόπλισε τους εργαζόμενους στα ντελίβερι με πρόσθετα δικαιώματα απέναντι σε αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.
Δεν είναι μόνο το δικαίωμα στο συνδικαλισμό για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια. Η κάλυψη του εξοπλισμού τους. Είναι και ο σαφής προσδιορισμός πότε κανείς είναι αυτοαπασχολούμενος και πότε μισθωτός, για να μην υπάρχουν καταχρήσεις. Ο νόμος αυτός τα καθιέρωσε! Και ο ΣΥΡΙΖΑ – ορισμένα τουλάχιστον- τα υπερψήφισε! Ο ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει! Τι καταγγέλλει; Τα πρόσθετα δικαιώματα;
Ο κ. Τσίπρας επίσης, που στη Θεσσαλονίκη μάς κατήγγειλε ότι σ’ αυτές τις αλυσίδες έπρεπε να υπάρχουν μόνο μισθωτοί -και όχι και απασχολούμενοι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών- ξεχνάει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η πλειονότητα των εργαζομένων ως διανομείς ήταν με καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού υπαλλήλου! Ξεχνάει ότι το ελληνικό μοντέλο που καταγγέλλει επικρατεί – με παραλλαγές- σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως όμως παριστάνει πως ξεχνάει ότι το μοντέλο αυτό εφαρμοζόταν επί των ημερών του! Με μία διαφορά: Ότι τώρα οι εργαζόμενοι έχουν νέα, πρόσθετα δικαιώματα. Ποιον καταγγέλλει λοιπόν; Τον εαυτό του; Το μοντέλο που εφάρμοσε; Ξεδιάντροπα ψέματα και πολιτικό θέατρο χωρίς όριο!
Αυτή είναι η πραγματικότητα και λυπάμαι που θα το πω, αλλά όσοι την διαστρεβλώνουν θα έπρεπε να ντρέπονται. Με τη στάση τους τελικά στρέφονται εναντίον των ίδιων των εργαζομένων! Γιατί προκειμένου να κάνουν οι ίδιοι μικροπολιτική, παραπλανούν τους εργαζόμενους και αποσιωπούν συνειδητά τα θεμελιωμένα δικαιώματά τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ορισμένους στο να δέχονται αδιαμαρτύρητα την παραβίασή τους.
Με τον ίδιο τρόπο κατηγορεί ως δήθεν αντεργατικό το νόμο για την Προστασία της Εργασίας. Έναν νόμο που εναρμονίζει την Ελλάδα με ρυθμίσεις που ισχύουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Λέει μάλιστα ότι θα τον καταργήσει. Τι άραγε θα καταργήσει; Τις διευρυμένες γονικές άδειες; Τα μέτρα συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή; Τις κυρώσεις για τη βία και την παρενόχληση στην εργασία; Την αυξημένη προστασία των εργατοτεχνιτών; Τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια; Τη δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής για τις επιθεωρήσεις εργασίας; Την ψηφιακή κάρτα εργασίας που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του 8ώρου και την πληρωμή των υπερωριών; Αυτός δεν είναι που ψήφισε 55 άρθρα από αυτό το νόμο;
Τα ίδια ψέματα ζήσαμε από τους αρμόδιους του ΣΥΡΙΖΑ και την κομματική του εφημερίδα σχετικά με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενθάρρυνση πρόσληψης νέων. Παρ’ ότι είπα ξεκάθαρα στη συνέντευξή μου ότι θα υπάρχει ρήτρα διατήρησης θέσεων στις επιχειρήσεις που επωφελούνται, εκείνοι εξακολουθούν να διατείνονται ότι τέτοια ρήτρα δεν υπάρχει! Τι πολιτικός ιησουιτισμός είναι αυτός; Τι αχαλίνωτη ψευδομανία;
Το ίδιο και με τις συντάξεις. Ενώ μας παρέδωσε 1.059.000 ασφαλιστικές εκκρεμότητες, μίλησε με απίστευτο θράσος για το θέμα, παρουσιάζοντας διάφορα άλλα αντ’ άλλων στοιχεία! Όλα ψέματα από την αρχή μέχρι το τέλος! Η κατάσταση είναι σήμερα αρκετά καλύτερη από αυτή που μας παρέδωσε και σε μερικούς μήνες το θέμα θα έχει αντιμετωπιστεί. Είναι δε ένα θέμα το οποίο προέκυψε από την φύρδην μίγδην συγχώνευση του ΕΦΚΑ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
Στα ίδια ψεύδη επέμεινε και σε σχέση με το νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις των νέων. Ότι θα κοστίσει δήθεν 70 δισ. ευρώ για 50 χρόνια, όταν αποδείξαμε στη Βουλή πως θα κοστίζει 120 εκατ. ευρώ το χρόνο σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 67 δισ. Δεν θέλει άραγε ο κ. Τσίπρας, που μοίρασε αφειδώς τόσα δις. στη Θεσσαλονίκη, να δίνουμε 120 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις συντάξεις της νέας γενιάς;
Η Ελλάδα βρίσκει ξανά το δρόμο της. Διαχειρίζεται με υπευθυνότητα δύσκολες κρίσεις. Έχει ξανά ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης. Η ανεργία είναι στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 χρόνων. Οι Έλληνες που ταλαιπωρήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια θέλουν να σηκώσει η πατρίδα μας ξανά ψηλά το κεφάλι και να γίνουν οι ζωές μας καλύτερες. Είναι κρίμα για τη χώρα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να μην μπορεί να αρθρώσει μια σοβαρή πρόταση, αλλά να επενδύει μονίμως και χαιρέκακα στην καταστροφή, στα ψέματα, στη λάσπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα γίνει ένα στοιχειωδώς υπεύθυνο κόμμα, με το οποίο θα μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί στη βάση προτάσεων και πραγματικών γεγονότων ή αν θα παραμείνει συνώνυμο της τοξικότητας και του ψεύδους. Ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός…».

«Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν» ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Στ. Καλαφάτης

«Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Του υπενθυμίζω ότι είναι στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν» σχολίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, σχολιάζοντας τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, TV 100.

«Όλοι οι φορείς και όλοι οι πολίτες διαπιστώνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει ένας οργασμός όσον αφορά στην εξέλιξη σημαντικών έργων της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης και συνέχισε :«Δεν υπάρχει μεγάλο έργο υποδομής στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή που να μην είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Βεβαίως, το κάθε έργο βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όσοι περπατούν βλέπουν για παράδειγμα ότι αφαιρούνται οι λαμαρίνες από τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης». 

Ο  κ. Καλαφάτης και αναφέρθηκε σε άλλα έργα που δρομολογούνται, όπως , το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, το μητροπολιτικό πάρκο Π. Μελά, κ.α.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση έχει κάνει το καθήκον της» πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις  ξένες επενδύσεις στην πόλη και στις οικονομικές προοπτικές της στην ίδια συνέντευξη, στην ειδική εκπομπή της δημοτικής τηλεόρασης για την 85η ΔΕΘ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Επίθεση Γεωργιάδη σε διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς-«Κάφροι, ελάτε αν έχετε τα κότσια»

Κλήση της Κεραμέως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα