ΑΘΗΝΑ
13:08
|
21.09.2024
Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα καταδικάστηκε για διασυνδέσεις με εξόριστη ομάδα ανταρτών, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία πολιτών το 2018.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στη Ρουάντα έκρινε ένοχο τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, τον αληθινό ήρωα της διάσημης χολιγουντιανής ταινίας “Hotel Rwanda”, στην οποία παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που έσωσε τη ζωή 1.200 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του ’94 στην αφρικανική χώρα. Ο “ήρωας της Ρουάντας” κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία και για τις διασυνδέσεις του με εξόριστη ομάδα ανταρτών, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία πολιτών το 2018.

Οι εισαγγελικές αρχές πρότειναν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον 67χρονο Ρουσεσαμπαγκίνα, σφοδρό επικριτή της επί μια εικοσαετία προέδρου της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε.

Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα συνελήφθη στις 20 Αυγούστου του 2020 κάτω από μυστηριώδεις και αμφιλεγόμενες συνθήκες. Επιβιβάστηκε σε πτήση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό του Μπουρούντι, αλλά τελικά βρέθηκε στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντας, όπου και συνελήφθη. Η οικογένειά του ισχυρίστηκε ότι μεταφέρθηκε στη Ρουάντα με τη βία, ενώ υπογραμμίζουν ότι η δίκη δεν ήταν δίκαιη.

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) είχε δηλώσει τότε πως η σύλληψή του ισοδυναμεί με καταναγκαστική εξαφάνιση, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε βάρος του ασκήθηκαν 13 βαριές κατηγορίες. Μεταξύ άλλων κατηγορήθηκε για χρηματοδότηση και συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, εμπρησμό εκ προμελέτης, απαγωγή και δολοφονία κατά συρροή άοπλων πολιτών.

Την ευθύνη των επιθέσεων του 2018 για τις οποίες ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα καταδικάστηκε είχε αναλάβει το τοπικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Είχαν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον εννέα αμάχων. Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, σήμερα Βέλγος υπήκοος, φέρεται να συντόνισε την επίθεση από το εξωτερικό μέσω της πλατφόρμας WhatsApp.

“Πρέπει να κριθούν ένοχοι για συμμετοχή σ’ αυτή την τρομοκρατική οργάνωση – την MRCD-FLN”, δήλωσε η δικαστής Μπεατρίς Μουκαμουρένζι για τους 20 κατηγορούμενους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ρουσεσαμπαγκίνα. “Επιτέθηκαν σε ανθρώπους στα σπίτια τους ή ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα που ταξίδευαν στο δρόμο”.

Η ιστορία του “Hotel Rwanda”

Στην ταινία του 2004 “Hotel Rwanda” παρουσιάζεται η ιστορία του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ενός μεσοαστού της φυλής των Χούτου που ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα από τη φυλή των Τούτσι. Σύμφωνα με την ταινία ο Ρουσεσαμπαγκίνα ως διευθυντής του ξενοδοχείου ‘Mille Collines’ στο Κιγκάλι χρησιμοποιείσαι τις γνωριμίες του και την επιρροή του για να δωροδοκήσει και να πείσει στρατιωτικούς αξιωματούχους να προστατεύσουν και να φυγαδεύσουν έως και 1.200 πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Ρουάντα.

Επιζώντες της γενοκτονίας στη Ρουάντα, μέλη της φυλής Ιμπούκα, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα υπερβάλλει για τον ρόλο που πραγματικά διαδραμάτισε στη διάσωση των προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο του. Πολλοί αποκαλούν τον Ρουσεσαμπαγκίνα τον “Αφρικανό Σίντλερ”, ενώ η κυβέρνηση της Ρουάντας επίσης αμφισβητεί την ιστορία και τη δική του εκδοχή των γεγονότων εκείνης της περιόδου. Στην ταινία ο Αμερικανός ηθοποιός Ντον Τσιντλ είναι αυτός που υποδύεται τον Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα.  

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Δέκα νεκροί κατόπιν ισραηλινού χτυπήματος σε σχολείο

Ρωσία: Ανακαλύφθηκε ταφικό μνημείο από την μέση Νεολιθική περίοδο

Ισραήλ: Κλείνει ο εναέριος χώρος στα βόρεια-Αναμαίνεται κλιμάκωση

Ιαπωνία: Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω πλημμυρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα