ΑΘΗΝΑ
07:35
|
27.04.2024
Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία προτείνει ακόμη και εθνικοποίηση εταιριών ηλεκτρισμού που απειλούνται με "λουκέτο".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εθνικοποίηση εταιριών Ενέργειας που κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω της έκρηξης που παρατηρείται τελευταία στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, που χρειάζεται για το 50% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφερε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σερ Εντ Νταβεϊ που ως το 2015 είχε διατελέσει υπουργός Ενέργειας σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ντάβεϊ επέρριψε τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στις τελευταίες κυβερνήσεις των Συντηρητικών επειδή δεν κατάφεραν τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια να διαφοροποι΄΄ησουν τις πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα σήμερα να απειλείται με λουκέτο σημαντικός αριθμός εταιριών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ντάβεϊ πρότεινε την εθνικοποίηση κάποιων εκ των εταιριών Ενέργειας θυμίζοντας το παράδειγμα της ιδιωτικής τράπεζας Northern Rock που εθνικοποιήθηκε το 2008 για να αποφευχθούν δυσμενείς συνέπειες για επιχειρήσεις και δανειολήπτες. Ζήτησε επίσης να χρηματοδοτηθούν από το κράτος πλήρως προγράμματα μόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για όλα τα μικρομεσαία και πολύ φτωχά νοικοκυριά προγράμματα, προβλέποντας ότι σε διαφορετική περίπτωση εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία θα βρεθούν αυτόν τον χειμώνα μπροστά στο δίλημμα εάν θα πρέπει να φάνε ή να ζεσταθούν…

Ο ίδιος κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αποκαταστήσουν “την ηρεμία στις αγορές” και να σκεφθούν την δημιουργία μίας κρατικής εταιρίας Ενέργειας (στο πρότυπο της Νόρθερν Ροκ) ώστε να αναλάβει τους πελάτες εταιριών που χρεοκοπούν ή θα κλείσουν.

Sir Ed Davey addresses the Liberal Democrat autumn conference 2021

Η εκπρόσωπος των Βρετανών Πρασίνων σε θέματα Ενέργειας, Ζόι Νίκολσον απαίτησε από την κυβέρνηση να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση για την ενεργειακή μόνωση και αναβάθμιση των σπιτιών στη χώρα προειδοποιώντας για τις δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις επερχόμενης ενεργειακής κρίσης αυτόν τον χειμώνα με δεδομένη την έκρηξη τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα (λόγω πολύ ακριβότερου φυσικού αερίου). Επέρριψε δε την ευθύνη στο κυβερνών Συντηρητικό κόμμα επειδή έκοψε τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά .

Επί του παρόντος η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν φαίνεται να εισακούει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης μελετώντας ως πρώτη-βασική λύση τη χορήγηση “δανείων” σωτηρίας σε δεκάδες ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας που απειλούνται με “λουκέτο” με τα χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων.

Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Κούασι Κουαρτένγκ τις τελευταίες μέρες πραγματοποιεί διαδοχικά συζητ΄ήσεις και συναντήσεις με παράτοντες της αγοράς Ενέργειας και των τραπεζών σε μια προσπάθεια να σώσει κυρίως μεγάλες ή μεσαίες επιχειρήσεις και να προστατέψει τους καταναλωτές.

Εκτιμήσεις διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν πως η επικείμενη κρίση φυσικού αερίου στη Βρετανία προβλέπεται τόσο μεγάλη, ώστε από τους 55 προμηθευτές ενέργειας της χώρας θεωρείται ζήτημα αν θα μπορέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου να αντέξουν τουλάχιστον 10.

Ολα αυτά ενώ απομένει περίπου 1,5 μήνας μέχρι την πραγματοποίηση της διεθνούς διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη (τέλη Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη) στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση Τζόνσον αναμένεται να βρεθεί σε ακόμα δυσκολότερη θέση, αφού θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο τα σχέδια της για μείωση των εκπομπών άνθρακα που περιλάμβαναν αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα