ΑΘΗΝΑ
19:33
|
20.09.2024
Στο εναλλακτικό σχέδιο που αναζητούν Ουάσιγκτον-Τελ Αβίβ δεν λείπουν...οι νέες κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μυστικές συνομιλίες είχαν την περασμένη βδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Ισραήλ προκειμένου να καταλήξουν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που δεν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla news, επικαλούμενο δύο ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, υποστηρίζει πως η συνάντηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ μελών στρατηγικής ομάδας διμερών σχέσεων και είχε ως στόχο να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Εγιάλ Χουλάτα καθώς και διπλωμάτες αμφοτέρων χωρών.

Οι  Ισραηλινοί κατηγόρησαν το Ιράν ότι προσπαθεί να “ροκανίσει” το χρόνο ώστε ώσπου να αρχίσουν οι συνομιλίες να έχει προχωρήσει περαιτέρω το προηγμένο πυρηνικό του πρόγραμμα. Προσπάθησαν δε να πείσουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους πως εάν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν ξεκινήσουν σύντομα, τότε η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν βλέπουν το φως της δημοσιότητας ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και του Ιρανού νέου υπουργού Εξωτερικών Αμίρ Χοσείν Αμπντολαχιάν στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την ανακοίνωση του Μπορέλ πως οι διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών αναμένεται να ξεκινήσουν “σύντομα” στη Βιέννη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα