ΑΘΗΝΑ
19:53
|
20.09.2024
Σήμερα ανακοινώθηκε το πλήρες άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Τζάμπερ-Νασίμπ και η επανέναρξη των πτήσεων των ιορδανικών αερογραμμών στην Δαμασκό στις 3 Οκτώβρη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το “λιώσιμο” του πάγου στις σχέσεις Συρίας και Ιορδανίας καθώς οι δύο χώρες για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου το 2011 κάνουν τους τελευταίους μήνες τα πρώτα αλλά σημαντικά βήματα διμερούς ή περιφερειακής συνεργασίας (όπως έδειξε η πρόσφατη συμφωνία στο Αμάν για την ενεργειακή τροφοδοσία του δοκιμαζόμενου από πολυεπίπεδη κρίση Λιβάνου).

Σήμερα οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν πως αύριο, 30 Σεπτέμβρη, θα ξανανοίξει πλήρως το κύριο μεθοριακό πέρασμα με την Συρία μετά τις συναντήσεις που είχε υψηλόβαθμη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία νωρίτερα το πρωί με Ιορδανούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για το μεθοριακό πέρασμα Τζάμπερ-Νασίμπ  στο οποίο η κίνηση τα τελευταία τρία χρόνια είναι αρκετά περιορισμένη μολονότι άνοιξε το 2018 με το που εκτοπίστηκαν δυνάμεις αντικαθεστωτικών από το συριακό έδαφος.

Εικόνα

Ωστόσο, αυτή τη φορά η πλήρης λειτουργία του έχει στόχο την ανάκαμψη των εμπορικών συναλλαγών Συρίας-Ιορδανίας που πριν το ξέσπασμα του πολέμου το 2011 ξεπερνούσε σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Στην συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία που μετέβη σήμερα στο Αμάν συμμετείχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομίας, Εμπορίου, Γεωργίας και Υδάτινων Πόρων, Ηλεκτρικής Ενέργειας. Κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς, συζήτησαν την άρση των μεταξύ τους εμπορικών δασμών.

Επιπλέον, Ιορδανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χαλαρώσουν στοιχειωδώς τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις του νόμου Καίσαρα και να επιτρέψουν να ωφεληθεί και η Δαμασκός από την μεταφορά αιγυπτιακού φυσικού αερίου προς το Λίβανο μέσω νέας ενεργοποίησης του αραβικού αγωγού.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που αντικατοπτρίζει την αναθέρμανση των σχέσεων Ιορδανίας-Συρίας θεωρείται η σημερινή ανακοίνωση των ιορδανικών αερογραμμών Royal Jordanian πως θα ξεκινήσει (μετά από μία δεκαετία) τις άμεσες πτήσεις προς τη Δαμασκό στις 3 Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα