ΑΘΗΝΑ
18:17
|
19.09.2024
Οι δολοφονίες, η σεξουαλική κακοποίηση και οι βιασμοί είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην εκμεταλλευτική κοινωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανακοίνωση για το πρόσφατο θύμα γυναικοκτονίας στη Ρόδο εξέδωσε σήμερα η η Ομάδα Γυναικών του νησιού.

Με αφορμή την δολοφονία της εκπαιδευτικού Δώρας Ζαχαριά από τον πρώην σύντροφό της επισημαίνει πως πρόκειται για εν ψυχρώ έγκλημα που συγκλόνισε και δικαιολογημένα, όλη την κοινωνία του νησιού, και όχι μόνο.

Στην ανακοίνωσή της η Ομάδα Γυναικών Ρόδου αναφέρει ότι, ως μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, δε θα μπορούσε να μην καταδικάσει το αποτρόπαιο γεγονός, όπως καταδικάζει και καταγγέλλει διαχρονικά τη βία, την κακοποίηση, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τις δολοφονίες γυναικών.

Επισημαίνει πως τέτοια εγκλήματα έχουν αρχίσει “να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας τον τελευταίο καιρό”, τονίζοντας πως δεν μιλάμε για την αύξηση της βίας, που φτάνει ακόμα και στον φόνο, από άντρες απέναντι σε γυναίκες, αλλά και από γυναίκες απέναντι σε γυναίκες, από εφήβους- έφηβες μεταξύ τους κ.λπ.Προσθέτει πως οι πολυσυζητημένες δολοφονίες γυναικών, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός έχουν την ίδια πηγή: το “δίκαιο” που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες που εκπορεύονται από την ίδια τη φύση της, δηλαδή την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης. Τονίζει πως:

Σε αυτό το έδαφος γεννιούνται η αλαζονεία, η υποτίμηση της φίλης ή του φίλου, του συναδέλφου, του συντρόφου, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η υποτίμηση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και από τα δύο φύλα. Σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται συμπεριφορές επιθετικές και εχθρικές ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που έχουν τις ίδιες έγνοιες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια συμφέροντα.

Δε μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά που οφείλονται απλά στην προβληματική προσωπικότητα του κάθε δράστη. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που η ρίζα του φτάνει πιο βαθιά, στην ανισότιμη θέση της γυναίκας στη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία. Η ανισότιμη αυτή θέση αποκτά όλο και πιο σύγχρονες εκφάνσεις, όπως για παράδειγμα η πρωτιά στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Στην ουσία της είναι μια ύπουλα καμουφλαρισμένη, ψευδεπίγραφη «ισότητα» που εντείνει την εκμετάλλευση των γυναικών, με στόχο να εκτοξευτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι γυναίκες καταδικάζονται να ζουν με πολύ χειρότερους όρους, γεγονός που εντείνει την ανισοτιμία τους. Οι δολοφονίες, η σεξουαλική κακοποίηση και οι βιασμοί είναι συνεπώς το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην εκμεταλλευτική κοινωνία, η οποία συνεχώς οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Η Ομάδα Γυναικών Ρόδου εκτιμά πως για την έξαρση της βίας και των εγκλημάτων τέτοιου είδους δεν φταίει το «πατριαρχικό σύστημα», ούτε η «τοξική αρρενωπότητα» αλλά η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία που δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων, αλλά της αστικής τάξης.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η διαπαιδαγώγηση ενός ανθρώπου από τα πρώτα παιδικά χρόνια παίζει ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί κάποιος και τι πατέρας, μάνα, σύζυγος, σύντροφος θα γίνει. Για τον ίδιο λόγο όμως δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, ενός νέου ανθρώπου δεν είναι αποκλειστική, ατομική ευθύνη της οικογένειας, δε γίνεται σε κοινωνικό κενό.

Σε αυτή λοιπόν τη σημερινή κοινωνία, το παιδί, αγόρι ή κορίτσι, «διαπαιδαγωγείται» αντικρίζοντας μια εικόνα άθλια για τις εργαζόμενες γυναίκες, με θέση υποβαθμισμένη, ανισότιμη, με καινούργιες εκφάνσεις ανισοτιμίας, όσο κι αν καμουφλάρεται με τέχνη η ψευδεπίγραφη «ισότητα» που άλλο δεν κάνει παρά να εντείνει τη γυναικεία εκμετάλλευση, με στόχο να εκτοξευτούν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Υποστηρίζει δε πως για να φτιάξουμε ένα διαφορετικό είδος ανδρών και γυναικών, που πραγματικά θα ζουν μεταξύ τους με όρους αμοιβαιότητας, σεβασμού και κατανόησης, χρειάζεται να διαμορφωθούν διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, πάνω στις οποίες θα ανθίζουν όχι αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα, αλλά η συλλογική προσπάθεια των εργαζόμενων για τη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής, τώρα και στο μέλλον.

Καταλήγει δε θεωρώντας πως τα εγκλήματα αυτού του είδους δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ριζικά αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών που, εκτός των άλλων, θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία Κατσούρη: Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα