Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να διασείει την Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών που έπληξε το νησί το πρωί της Δευτέρας (27/9) με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ακόμη και μετά τον ισχυρό μετασεισμό 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (28/9) τρομοκρατώντας τους κατοίκους, συνεχίζονται οι δονήσεις και οι μετασεισμοί ανέρχονται στους 135.
Σύμφωνα με την καταγραφή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από τις 9.17 το πρωί της Δευτέρας έως και αυτή την στιγμή (29/9) έχουν σημειωθεί 135 συνολικά σεισμοί με το 30% να είναι άνω των 4 Ρίχτερ και το 50% να άνω των 3 Ρίχτερ.
Ταλαιπωρημένοι και έντρομοι οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους την ώρα που από τις αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών προκύπτει ότι 303 κατοικίες και 9 σχολικές μονάδες είναι ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση.
Τσελέντης: Ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ό,τι είχε απομείνει
Η καταστροφή που σημειώθηκε στην Κρήτη, σοκάρει. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, αυτό οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.
“Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει“, τόνισε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, προσθέτοντας ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες.
Επιπλέον, δήλωσε πως δεν είναι δυνατον να γίνουν επισκευές στις κατοικίες κατά τη διάρκεια της μετασεισμικής ακολουθίας.
Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ, πέρα από την καταστροφή που προκάλεσε, βύθισε κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι.
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των σχολείων που ισοπεδώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Πεσμένοι τοίχοι, σπασμένα τζάμια, σκάλες ετοιμόρροπες, τραγικές ρωγμές, σκονισμένα βιβλία και παιδικές ζακέτες που αφέθηκαν πίσω, καθώς οι εκπαιδευτικοί βοηθούσαν τα παιδιά να ξεφύγουν από τη μανία του Εγκέλαδου.
“Υπάρχουν σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Έχουν σοβαρά προβλήματα. Μπορεί ο σκελετός να μην έχει επηρεαστεί αλλά χρειάζονται αναστύλωση”, επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης, μετά από την αυτοψία που έκανε το ειδικό κλιμάκιο των μηχανικών από την Αθήνα στα σχολικά συγκροτήματα σε Αρκαλοχώρι και Καστέλι.
“Αυτό που ζήσαμε δεν το έχουμε ξαναδεί. Στο Αρκαλοχώρι μόνο τα νηπιαγωγεία γλίτωσαν. Γυμνάσιο, λύκειο, ΕΠΑΛ και δημοτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Το ίδιο και στο Καστέλι όπου γυμνάσιο και λύκειο έχουν σοβαρά προβλήματα. Μόνο το δημοτικό είναι εντάξει”, τόνισε ο κ. Καρτσωνάκης.
Μόνο για την στέγαση των παιδιών που φοιτούν σε Αρκαλοχώρι και Θραψανό θα χρειαστούν δεκάδες λουόμενες αίθουσες.
“Στο δήμο Μινώα Πεδιάδος θα χρειαστούμε περίπου 40 λυόμενες αίθουσες μόνο για τα τρία σχολεία και συγκεκριμένα τα δύο στο Αρκαλοχώρι και το ένα στο Θραψανό”, σημείωσε μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης.
“Η αυτοψία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρέπει να ολοκληρωθεί για να γνωρίζουμε πόσα κτίρια ακριβώς είναι ακατάλληλα για να στείλω το σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείου και να προχωρήσουν οι ενέργειες για την απόκτησή τους”, επεσήμανε ο κ. Καρτσωνάκης.
Κλαίνε οι ηλικιωμένοι
Και η σημερινή νύχτα θα είναι εξίσου δύσκολη για τους πληγέντες της περιοχής αφού θα αναγκαστούν να διανυκτερεύσουν στις σκηνές που έστησε χθες ο στρατός.
“Κλαίνε οι ηλικιωμένοι…”, είπε στο protothema.gr o Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκης.
“Είναι πολύ δύσκολο να βάλεις έναν ηλικιωμένο σε μια σκηνή για να περάσει το βράδυ του χωρίς κρεβάτι, χωρίς τα απαραίτητα πράγματα και να έχει μια ήσυχη νύχτα. Βλέπουν τα σπίτια τους γκρεμισμένα από το σεισμό και κλαίνε… Αρνούνται να μείνουν στις σκήνες ορισμένοι και προτιμούν να κάθονται μέσα στα αμάξια τους μέχρι να βρεθεί λύση. Έχει καταστραφεί ένα ολόκληρο χωριό. Είναι πολύ στενάχωρο όλο αυτό αλλά χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία” τονίζει.
“Δεν έχουμε ούτε κουτάλια, ούτε ποτήρια να πιούμε νερό. Πέρασα το βράδυ μου καθισμένος σε μια καρέκλα μέσα στη σκηνή μαζί με τη γυναίκα μου χωρίς να ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Δεν έχουμε σπίτι να μείνουμε αυτή τη στιγμή. Γλίτωσα από το σεισμό αλλά δεν έχω που να μείνω τώρα” καταθέτει ηλικιωμένος.
Αυτοψία: Πόσα κτίρια είναι ακατάλληλα
Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια από κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, από τα οποία 343 είναι κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
Επίσης από τους 15 επαγγελματικούς χώρους που εξετάστηκαν από τους ειδικούς οι 5 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και οι 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.