Μια μέρα μετά τη δίκη στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε να αναιρεθεί η πρωτόδικη απόφαση με την οποία επιδικάσθηκε αποζημίωση στην οικογένεια του 11χρονου Μάριου που έχασε τη ζωή του από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών στις 8/6/2017, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε να επαναξεταστεί από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το θέμα.
Το ΝΣΚ θα επανεξετάσει δηλαδή εάν θα παραιτηθεί ή όχι από την έφεση έτσι ώστε να μπορεί να λάβει η οικογένεια Σουλούκου την αποζημίωση που τις έχει ήδη επιδικαστεί.
“Η ανακοίνωση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ικανοποιεί την οικογένεια του μικρού Μάριου και αποκαθιστά, σε σημαντικό βαθμό, την εμπιστοσύνη μας στο κράτος δικαίου” δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόδωρος Μαντάς.
Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του Μάριου είχε προτείνει στο ΝΣΚ (που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο ενώπιον των δικαστηρίων) να παραιτηθεί από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου (της αποζημίωσης που επιδικάστηκε), έτσι ώστε να μην προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση στο Εφετείο. Όμως, το ΝΣΚ με οριακή πλειοψηφία (6-5) απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του άτυχου Μάριου και έτσι χθες το ΝΣΚ στήριξε την έφεσή του ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
“Με ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης ενημερωθήκαμε για την ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υπόθεση του Μάριου Σουλούκου. Η ανακοίνωση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ικανοποιεί την οικογένεια του μικρού Μάριου και αποκαθιστά, σε σημαντικό βαθμό, την εμπιστοσύνη μας στο κράτος δικαίου”.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8.6.2017 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κατά τη διάρκεια σχολικής εκδήλωσης, ο Μάριος – Δημήτριος Σουλούκος, μαθητής της Ε΄ τάξης δημοτικού, ενώ περίμενε την έναρξη της θεατρικής εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του, και ενώ κοντά του βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου, έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Το άτυχο παιδί εταφέρθηκε στο νοσοκομείο “Αγία Σοφία”, όπου και κατέληξε στις 22:23.
Από την νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε από αδέσποτη βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο. Δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής ο δράστης.
Η οικογένεια του άτυχου Μάριου κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δημόσιο για την εγκληματική παραμέληση επί μεγάλο χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, παρά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής.
Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, επιδίκασε στην οικογένεια του Μάριου αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση το συνολικό ποσό των 490.000 ευρώ (130.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000 ευρώ στην αδερφή, 50.000 ευρώ σε κάθε ένα από τις δύο γιαγιάδες και ένα παππού), αναγνωρίζοντας ότι ενώ υπήρχε στην επίμαχη περιοχή αύξηση της εγκληματικότητας (και ειδικά με την παράνομη χρήση όπλων), παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν είχαν ληφθεί τα αναγκαία αστυνομικά μέτρα, αλλά αντίθετα τα μέτρα είχαν εξασθενήσει.
Στην συνέχεια ωστόσο, το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η Αστυνομία για κάθε ενέργεια που γίνεται, ισχυριζόμενο ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια, μεταξύ των πράξεων-γεγονότων εκείνης της ημέρας.
Ο δικηγόρος της οικογένειας του Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς, κατέθεσε αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα μέλη του οποίου εκπροσωπούν ενώπιον της Δικαιοσύνης το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να παραιτηθεί το Δημόσιο από το δικαίωμα εφέσεως που είχε κατά της πρωτόδικης αποφάσεως που επιδίκασε την αποζημίωση 490.000 ευρώ και οι γονείς, κ.λπ. να παραιτηθούν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου (της αποζημίωσης που επιδικάστηκε).
Όμως, το ΝΣΚ με οριακή πλειοψηφία (6-5) απέρριψε το αίτημα της οικογένειας του άτυχου Μάριου και έτσι σήμερα το ΝΣΚ θα στηρίξει την έφεσή του ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.