ΑΘΗΝΑ
12:51
|
15.11.2024
Στη Βουλή κατατέθηκε με τη μορφή σχεδίου νόμου η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Βουλή κατατέθηκε με τη μορφή σχεδίου νόμου η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Η συμφωνία που υπέγραψαν πριν από μερικές ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να τεθεί για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, όπου θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μαξίμου κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΣΎΡΙΖΑ κατά Μαξίμου για την αμυντική συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα και επικρίσεις προς την κυβέρνηση.

Το απόγευμα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εισηγήθηκε στο ΠΣ του κόμματός έτην καταψήφιση της συμφωνίας όταν αυτή τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα αν δεν γίνουν αλλαγές στις διατυπώσεις των άρθρων 2 και 18.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και όπως μετέδωσε πάλι ο ΣΚΑΪ, ως προς το άρθρο 2 ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μένει ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ για το άρθρο 18 ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να σταλούν Έλληνες στρατιώτες σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκλιση από κοινού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα στις 5 μ.μ.

Με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για «δικαιολογίες» και «υπεκφυγές» με αφορμή την εισήγηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όπως πληροφορούμαστε από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε…» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Και αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».

Σε απάντησή του στις δηλώσεις του κ. Οικονόμου, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει τα εξής:

«Θα συνιστούσαμε στον παρ’ ολίγον μετακλητό υπάλληλο του κ. Καμμένου αντί για εξυπνάδες να απαντήσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση η όχι με τους δυο όρους που έβαλε ο κ. Τσίπρας, ώστε να στηρίξει την Αμυντική Συμφωνία:

Γιατί εξαιρεί από αυτήν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες; Ώστε να συνεχίζει το κάθε Oruc Reis να σεργιανίζει ανενόχλητο και να βγαίνουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη να πουλάνε τρέλα ότι τα ερευνητικά πλοία που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα παίρνει ο αέρας;

Συμφωνούν να αποστέλλονται Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές εκστρατείες στο Σαχελ;

Τα υπόλοιπα για το λογαριασμό τουλάχιστον 10 δις από την έλλειψη σχεδίου του κ. Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά στη Βουλή.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ παίζει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα

Η Ε.Ε. επιβάλλει βαρύ πρόστιμο στη Meta για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων

Στον Ρόμπερτ Κένεντι το υπουργείο Υγείας του Τραμπ

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω μείωσης φόβων για την προσφορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα