Πλήρη ελευθερία για τους εμβολιασμένους στους αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης και καμιά διαφοροποίηση των μέτρων για τις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός είπε ότι πλέον οι κόκκινες περιοχές δεν θα επισύρουν διαφορετική αντιμετώπιση από την υπόλοιπη επικράτεια, εξηγώντας ότι δεν θα υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της μουσικής στην εστίαση.
Ειδικά για την εστίαση, είπε ότι στους αμιγείς χώρους οι ελευθερίες των εμβολιασμένων θα κινούνται πλέον στο πλαίσιο της κανονικότητας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα ισχύουν κανονικά τα μέτρα αντισηψίας και η χρήση μάσκας για το προσωπικό.
Για τους άλλους χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.
Ο Θ. Πλεύρης είπε ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο και για 15 ημέρες και ότι στη συνέχεια θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι παραμένει ως έχει η επιστημονική επιτροπή ως όργανο που γνωμοδοτεί την κυβέρνηση για την πανδημία.
Τέλος, έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα ο ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στις περιοχές με λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη για να πείσουμε τον κόσμο.
«Καμπανάκι» από Γκάγκα για τη βόρεια Ελλάδα
Σαφές μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού έστειλε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μετά τις ανακοινώσεις για τους εμβολιασμένους, εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή για τη βόρεια Ελλάδα όπου, τόνισε, ότι η πίεση στο σύστημα υγείας είναι έντονη.
Προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς, όπως είπε, όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ. Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο «κόκκινο», λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.
«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, αντίθετα η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά.
Η κ. Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.
«Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε.