ΑΘΗΝΑ
11:26
|
28.04.2024
Η νέα διαδραστική εγκατάσταση στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Κίεβο στη μνήμη των 34.000 Εβραίων θυμάτων των ναζί, το 1941 μέσα σε 48 ώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρουσία των προέδρων της Ουκρανίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο η τελετή μνήμης για τους 34.000 Εβραίους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις των ναζί στο Μπάμπι Γιαρ μέσα σε 48 ώρες, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου του 1941.

Με την συμπλήρωση 80 ετών από τη θηριωδία των ναζί, εγκαινιάστηκε στην ένα μνημείο και μουσείο του Ολοκαυτώματος. Στο Μνημείο αποκαλύπτονται τα τα ονόματα 159 μελών των SS που συμμετείχαν στη σφαγή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. “Θα μας επιτρέψει να νιώσουμε πλήρως τη φρίκη, τον πόνο και τα βάσανα που φέρνουν στην ανθρωπότητα ο ναζισμός, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία. Δυστυχώς αυτό δεν θα βοηθήσει όσους σκοτώθηκαν εδώ. Αλλά ο στόχος είναι να βοηθήσει τους ζωντανούς, όσους πρέπει να το γνωρίζουν, να το θυμούνται και να το λένε στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους”, δήλωσε πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Το Ολοκαύτωμα δεν ξεκίνησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά από την πορεία προς την Ανατολή. Πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα από σφαίρες», είπε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, και συμπλήρωσε: “Ποιος ξέρει σήμερα στη χώρα μου, τη Γερμανία, γι’ αυτό το Ολοκαύτωμα από σφαίρες, ποιος τα ξέρει, αυτά τα ονόματα τα ποτισμένα με αίμα. Όλα αυτά τα μέρη, δεν έχουν επαρκή θέση στη μνήμη μας. Η Ουκρανία είναι ακόμα πολύ χλωμή, πολύ σκιώδης για τον χάρτη της μνήμης μας”.

Ανάμεσα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες στο Μνημείο ξεχωρίζει η νέα διαδραστική εγκατάσταση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς. Ένα “Τείχος των Δακρύων από Κρυστάλλους”, ύψους 40 μέτρων, στη μνήμη των θυμάτων του Μπάμπι Γιαρ . Η καλλιτέχνιδα από τη Σερβία χρησιμοποίησε για το έργο της κρυστάλλους λόγω των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων. Συγκεκριμένα η Αμπράμοβιτς χρησιμοποίησε στην εγκατάστασή της στο Κίεβο ανθρακίτες από ουκρανικά ορυχεία και χαλαζίες από τη Βραζιλία.

Η Αμπράμοβιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters): “Κάποιος που έρχεται σήμερα εδώ βλέπει ένα πάρκο. Υπάρχουν τόσα πολλά δέντρα, τόση φύση, τόση ζωή. Άνθρωποι έρχονται εδώ για να απολαύσουν τον ήλιο, παιδιά να παίξουν, αλλά όλα αυτά , ξέρετε, είναι ένα μέρος της πραγματικότητας”. Η 74χρονη καλλιτέχνιδα πρόσθεσε: “Συνυπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα, εδώ συνέβη κάτι φρικτό και ζοφερό. Και αυτό το είδος μνήμης δεν πρέπει να ξεχαστεί. Το τείχος είναι μίγμα ομορφιάς, πένθους και της μνήμης που δεν πρέπει να σβηστεί. Το παρελθόν θα είναι πάντα εδώ”.

“H βία είναι μέσα στη ζωή μας. Πάντα υπάρχει ένας πόλεμος κάπου. Θέλω να δημιουργώ εικόνες που να μεταφέρουν το εξής μήνυμα: Σταματήστε να κάνετε ό,τι κάνετε”, τόνισε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα