ΑΘΗΝΑ
04:27
|
18.05.2024
Βαρσοβία και Μινσκ ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση στα σύνορα των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η προσφυγική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία αυξάνει μέρα τη μέρα την πιθανότητα ενός ατυχήματος που θα μεγαλώσει την ένταση που παρατηρείται στην περιοχή.

Σήμερα (Παρασκευή, 8/10), ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανέφερε πως στρατιώτες και συνοριοφύλακες που έχουν επωμιστεί την προστασία των συνόρων της χώρας του με τη γείτονα -υπό συνθήκες αυξημένων προσφυγικών ροών- δέχθηκαν πυρά, πιθανόν άσφαιρα, από Λευκορώσους στρατιώτες.

«Είμαι και θα είμαι πάντα σταθερά με τους στρατιώτες μας και τους συνοριοφύλακές μας», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο Twitter ευχαριστώντας τις υπηρεσίες για την «επαγγελματική και υπεύθυνη στάση» που επέδειξαν. Χαρακτήρισε δε την κλιμακούμενη ένταση ως μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» που έχει εξαπολύσει το Μινσκ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος των συνοριακών φρουρών της Πολωνίας, Άννα Μιχάλσκα, είπε ότι οι δυνάμεις της Λευκορωσίας άνοιξαν πυρ χθες (Πέμπτη, 7/10) εναντίον των στρατευμάτων της Πολωνίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μιχάλσκα συμπλήρωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass στη Λευκορωσία, ο εκπρόσωπος της κρατικής επιτροπής συνοριοφυλακής, Αντόν Μπιτσκόφσκι, διέψευσε τις πολωνικές καταγγελίες και επισήμανε ότι οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες δεν χρησιμοποίησαν όπλα τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Μπιτσκόφσκι είπε ότι η επιτροπή ζήτησε επίσημα από τις πολωνικές αρχές να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους.

Πηγές: TASS, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα