ΑΘΗΝΑ
18:39
|
19.09.2024
Στα μαλακά η Τουρκία στην έκθεση της Κομισιόν, που παίζει ρόλο καταγραφέα παραβιάσεων σε ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου και σύνορα γειτονικών χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα μαλακά έπεσε πάλι η Τουρκία καθώς στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για την Άγκυρα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα επισημαίνεται πως οι Βρυξέλλες έχουν “στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία”.

Διαβεβαιώνει επίσης πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

“Θα” κυρώσεων…

Η Κομισιόν δεν ξεχνά τις “παραδοσιακές” τουφεκιές στον αέρα, διαμηνύοντας πως σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών-μελών της.

Κατά τα “λοιπά”, σημειώνονται οι “σοβαρές ελλείψεις” στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, η συνεχιζόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος που “δεν αντιμετωπίστηκαν αξιόπιστα από την Τουρκία”.

Σε ό,τι αφορά τη Μετανάστευση, βάζουν στην Τουρκία σχεδόν…”άριστα” καθώς εκτιμάται πως συνέχισε να διαδραματίζει “βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου” και “στη φιλοξενία του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο”.

Και “δωράκι” 3 δισ. ευρώ

Επιβεβαιώνεται επίσης πως η Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο πρότεινε να διατεθούν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια για τους “Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία”.

Επιπλέον, η επιτροπή υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής τής δήλωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών και της αποτροπής των παράτυπων διαδρομών μετανάστευσης.

Είδαν…”αποκλιμάκωση” στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην έκθεση αναφέρεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2020, παρατηρήθηκε “μια πιο θετική δυναμική” στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ¨”μετά την αποκλιμάκωση” στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων από την Τουρκία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και της Ελλάδας και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τον Ιανουάριο 2021.

Οι συντάκτες της έκθεσης ισχυρίζονται πως αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να παραμείνουν “πολύτιμο κανάλι επικοινωνίας” μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση κοινού τόπου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Περιμένουν από την Τουρκία να δεσμευτεί “κατηγορηματικά” για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και ειρηνική επίλυση διαφορών με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Προειδοποίηση ΕΕ στην Τουρκία: Μονόδρομος οι κυρώσεις - CNN.gr

“Παρακαλώ” να αποφεύγετε τις απειλές…

Ζητούν επίσης από την Άγκυρα “να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)”.

Αναμένουν πως η Τουρκία θα απέχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες άλλων κρατών ενώ σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο σημειώνεται ότι “εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός ότι αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσπευση των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο Πολάκης

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα