ΑΘΗΝΑ
02:31
|
28.04.2024
Διαμηνύσει στην Αίγυπτο πως δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ενόχληση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε η σημερινή κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου κατ΄α τη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αφενός εκτιμά πως πρόκειται για εχθρική πολιτική εναντίον της Άγκυρας, αφετέρου διαβεβαιώνει πως “καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει” δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρύτερους σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Φροντίζει επίσης να διαμηνύσει στην Αίγυπτο πως δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί για να έχει τα περισσότερα ωφέλη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με όσα αναφέρει το ανακοινωθέν, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις των ελληνικών και ελληνοκυπριακών δυνάμεων που παραβλέπουν τους Τουρκοκύπριους. 

Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει “ασέβεια” τις αναφορές που υπάρχουν στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως η υποστήριξη των χωρών αυτών σε ορισμένες παράνομες ομάδες οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση στη Λιβύη “στοχεύοντας τώρα στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα