ΑΘΗΝΑ
11:43
|
30.04.2024
Η αποψινή ψηφοφορία είχε δύο "πρωτοτυπίες": Αφενός οι επιχειρήσεις παρατείνονται για δύο χρόνια αντί για ένα. Αφετέρου καταψηφίστηκαν από το αντιπολιτευόμενο CHP.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τουρκικό κοινοβούλιο ανανέωσε απόψε την εντολή προς την κυβέρνηση για τη συνέχιση των χερσαίων επεμβάσεων σε εδάφη της Βόρειας Συρίας και του Βορείου Ιράκ μολονότι για πρώτη φορά από το 2013 το αντιπολιτευόμενο “Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα” (CHP) του Κεμάλ Κιλισντάρογλου επέλεξε να την καταψηφίσει με την δικαιολογία πως δεν πήρε καμία απάντηση που να αιτιολογεί την ανάγκη συνέχισης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά της απόφασης ψήφισε επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Η τρέχουσα εντολή,που ανανεώνεται τακτικά από το 2013 για ένα έτος, λήγει το Σάββατο 30 Οκτωβρίου.

Ο τουρκικός στρατός επεμβαίνει στρατιωτικά τακτικά στο Ιράκ, τη Συρία και, από τον Ιανουάριο του 2020, στη Λιβύη.

Η διετής παράταση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη γειτονική Συρία και Ιράκ προκάλεσε πολλά ερωτήματα από την αντιπολίτευση, η οποία διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη εξηγήσεων.

«Λέτε ‘Τώρα είναι δύο χρόνια’ και μας ζητάμε να ψηφίσουμε. Γιατί;» ρώτησε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – ερώτηση στην οποία δεν πήρε απάντηση. Για πρώτη φορά από το 2013, το κόμμα του καταψήφισε το ψήφισμα για παράταση της εντολής αυτής.

Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζει ότι «οι κίνδυνοι και οι απειλές που εγείρονται στην εθνική ασφάλεια από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στις περιοχές κοντά στα νότια σύνορα της Τουρκίας μόνο αυξάνονται. Ως εκ τούτου, η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής «διασυνοριακών επιχειρήσεων».

Στο Ιράκ, ο τουρκικός στρατός στοχοποιεί τους Κούρδους αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που αποκαλείται «τρομοκρατική» οργάνωση σε Τουρκία,ΗΠΑ, Καναδά και ΕΕ.Με αυτή τη δικαιολογία η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει τακτικά θέσεις του PKK σε αυτόνομες περιοχές των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Στη Συρία, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2016 στα βορειοδυτικά της χώρας γύρω από την Αφρίν και στην επαρχία Ιντλίμπ. Εκτοτε έχει εξαπολύσει τρεις χερσαίες επεμβάσεις κατά μήκος των συνόρων της, στη συριακή πλευρά, όπου ζουν πολλοί Κούρδοι, καταδιώκοντας κυρίως μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κύριας κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία, που θεωρείται από την Άγκυρα παρακλάδι του PKK αλλά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο του 2020, μια σειρά επιθέσεων με drone σταμάτησε την προέλαση των δυνάμεων του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, εμποδίζοντάς τες να ανακτήσουν τον έλεγχο αυτού του θύλακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα