ΑΘΗΝΑ
08:26
|
27.04.2024
Το 45% θεωρεί πως τα βασανιστήρια είναι περισσότερο διαδεδομένα στις φυλακές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας στους πέντε Ρώσους θεωρεί ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά σε ακραίες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr (το οποίο έχει καταχωρηθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων») και δημοσιεύει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Το 11% των Ρώσων δικαιολογεί τα βασανιστήρια, σε ακραίες περιπτώσεις, όταν μπορεί να σωθεί η ζωή αθώων ανθρώπων. Επίσης ένα 9% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα βασανιστήρια είναι επιτρεπτά σε βάρος ατόμων που έχουν διαπράξει βαριά εγκλήματα με την χρήση βίας. Παράλληλα όμως το 66% των Ρώσων δεν δικαιολογούν τα βασανιστήρια, υπό οιεσδήποτε περιστάσεις.

Κατά την άποψη του 45% των ερωτηθέντων, τα βασανιστήρια είναι περισσότερο διαδεδομένα στις φυλακές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών.

To 41% θεωρεί πως γίνονται βασανιστήρια στις ανακρίσεις

Το 41% των Ρώσων πιστεύουν ότι βασανιστήρια γίνονται κατά την διάρκεια της ανάκρισης και στην αστυνομία, ενώ το 18% στην Ανακριτική Επιτροπή (το αντίστοιχο του αμερικανικού FBI-σ.σ. ) και στην FSB (ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας). Περίπου το 30% δυσκολεύτηκε να απαντήσει ως προς το σε ποια ιδρύματα γίνονται βασανιστήρια.

Συνολικά το 2% δήλωσε ότι κάποτε είχε εκτίσει ποινή και το 3% βρέθηκε σε κέντρα κράτησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία, το 89% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε τέτοια εμπειρία.

Πότε και πού έγινε η δημοσκόπηση

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21-27 Οκτωβρίου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα σε 137 κατοικημένες περιοχές σε 50 ρωσικές οντότητες. Στην δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.636 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο ιστότοπος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net άρχισε να δίνει στην δημοσιότητα βιντεοεγγραφές με βασανιστήρια που είχε συγκεντρώσει ο πρώην κρατούμενος και προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλιεφ.

Ο Σαβέλιεφ ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Γαλλία είχε παραδώσει υλικό 40 γκιγκαμπάιτ με βίντεο, έγγραφα και φωτογραφίας με βασανιστήρια στις φυλακές Σαράτοβo-1.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα