Συντριπτική νίκη με ποσοστό άνω του 60% για το κόμμα του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς (SNS), έδωσαν τα exit poll στη Σερβία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του Σερβικού Προοδρευτικού Κόμματος (SNS), μίλησε για “ιστορική” νίκη, προβλέποντας ότ το ποσοστό του κόμματος του, στο τέλος της καταμέτρησης, θα ανέλθει στο 65%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τελικού αποτελέσματος, με καταμετρημένο το 44,1% του δείγματος, το SNS λαμβάνει το 63,4%, δεύτερο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του οποίου ηγείται ο Ίβιτσα Ντάτσιτς με 10,8% και ακολουθεί η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του υδατοσφαιριστή Αλεξάνταρ Σάπιτς με 4,2%.
Κατά την εταιρεία δημοσκοπήσεων CESID, βάσει δείγματος από ολόκληρη την επικράτεια που αντιπροσωπεύει το 89% των ψήφων, το SNS συγκεντρώνει το 62,6% των ψήφων.
Κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνάει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή, ενώ η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε γύρω στο 50%.
Στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 50,2%.
Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, στην νέα Βουλή από το σύνολο των 250 εδρών το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα θα καταλαμβάνει 192 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 32 έδρες και η SPAS 12 έδρες. Τις υπόλοιπες 14 έδρες θα μοιραστούν τα μειονοτικά κόμματα των Ούγγρων (6 έδρες), των Αλβανών (3 έδρες) και των Βόσνιων (5 έδρες) για τα οποία δεν ισχύει όριο για την είσοδο στη Βουλή.
Αμφίβολο παραμένει αν ο Αλεξάντερ Βούτσιτς θα επιδιώξει συνεργασία για την διακυβέρνηση της χώρας, καθώς απέφυγε στην συνέντευξη Τύπου να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους σοσιαλιστές.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε, ότι επιθυμεί να συνεχιστεί η συνεργασία με το SNS και την επόμενη τετραετία.
Συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2016 η προσέλευση ήταν μικρότερη κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Η μικρή συμμετοχή αποδίδεται κυρίως στην αποχή κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν ότι δεν επικρατούν δημοκρατικές συνθήκες για την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης η “Συμμαχία για τη Σερβία” είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να απέχουν από τις κάλπες, κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς ως προσπάθεια υπονόμευσης της εκλογικής διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές ο Αλεξάντερ Βούτσιτς είχε υποδεχτεί στο Βελιγράδι τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Αλεξάντερ Βούτσιτς θα είναι μεταξύ των λίγων Ερωπαίων πολιτικών ηγετών που, παρά τις απαγορεύσεις, θα παραστεί μεθαύριο στην στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τα 75 χρόνια από τη Συμμαχική Νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.