ΑΘΗΝΑ
06:49
|
28.04.2024
Απεικονίζει τους μαύρους και τους αυτόχθονες ως υποταγμένους και φυλετικά κατώτερους, δήλωσε ο ντε Μπλάσιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


“Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πρόκειται να μεταφέρει το θρυλικό άγαλμα του Θεόδωρου (Τέντυ) Ρούσβελτ που δεσπόζει στην είσοδό του έπειτα από αντιδράσεις ότι συμβολίζει την αποικιοκρατία και τις φυλετικές διακρίσεις”, δήλωσε ο Δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο την Κυριακή.

Το χάλκινο άγαλμα που βρίσκεται στη δυτική είσοδο του μουσείου από το 1940, απεικονίζει τον Ρούσβελτ πάνω σε ένα άλογο έχοντας δίπλα του, από την μία πλευρά έναν αμερικανό αυτόχθονα (Ινδιάνο) και από την άλλη ένα αφρικανό άντρα.

“Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ζήτησε να μεταφερθεί το άγαλμα του Θεόδωρου Ρούσβελτ επειδή απεικονίζει τους μαύρους και τους αυτόχθονες ανθρώπους ως υποταγμένους και φυλετικά κατώτερους”, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο ντε Μπλάσιο.

Είναι “γελοίο, μην το κάνετε” διαμαρτυρήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, που προφανώς δεν θεωρεί το έργο “προβληματικό”.

Η πρόεδρος του μουσείου, Έλεν Φούτερ, από την πλευρά της δήλωσε στους The New York Times ότι “η κοινότητα του μουσείου έχει συγκλονιστεί βαθιά από το συνεχώς διευρυνόμενο κίνημα φυλετικής δικαιοσύνης που αναδύθηκε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ”.

“Παρακολουθούμε ότι η προσοχή του κόσμου και της χώρας στρέφεται ολοένα και περισσότερο στα αγάλματα ως ισχυρά και οδυνηρά σύμβολα του συστημικού ρατσισμού”, συνέχισε η Φούτερ.

Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί πότε ακριβώς θα αφαιρεθεί όπως και πού θα μεταφερθεί το περιβόητο άγαλμα.


” Το έργο του έφιππου ανδρός δεν αντικατοπτρίζει την κληρονομιά του Θεόδωρου Ρούσβελτ” δήλωσε ο Θεόδωρος Ρούσβελτ IV, εγγονός του προέδρου, στους Times.” Είναι καιρός να μετακινήσουμε το άγαλμα και να προχωρήσουμε. “

Η Φούτερ πάντως διευκρίνισε ότι το μουσείο “αντιτίθεται στο άγαλμα, αλλά όχι στον ίδιο τον Roosevelt”.

Το 2017, διαδηλωτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της “λευκής υπεροχής και της αποικιοκρατίας” είχαν ρίξει κόκκινο υγρό στη βάση του αγάλματος, απαιτώντας την απομάκρυνσή του από την είσοδο του μουσείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα