ΑΘΗΝΑ
01:31
|
30.09.2024
Συνελήφθη ως εμπλεκόμενος στην προέλευση της έρευνας του FB για τις "πιθανές σχέσεις" της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιγκόρ Ντάντσενκο, ένας Ρώσος αναλυτής που βοήθησε στη σύνταξη του λεγόμενου φακέλου Στιλ (Steele), συνελήφθη σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ για την προέλευση της έρευνας του FBI σχετικά με τις πιθανές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ιγκόρ Ντάντσενκο

Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι ο Ντάντσενκο έψαχνε για στοιχεία σχετικά με υποτιθέμενες επαφές μεταξύ μελών του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας, κατόπιν υπόδειξης του πρώην αξιωματικού των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Κρίστοφερ Στιλ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ την άνοιξη του 2016. Βασιζόμενος στις δικές του ρωσικές πηγές, φέρεται πως συγκέντρωσε στοιχεία, μέρος των οποίων είχε συμπεριληφθεί στο λεγόμενο “φάκελο Στιλ”, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα το 2017.

Trump Russia dossier: Christopher Steele speaks out | CTV News
Κρίστοφερ Στιλ

Παράλληλα ο ίδιος ο Ντάντσενκο, όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του, υπογράμμιζε ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών. Όπως επισημαίνουν οι New York Times, μέρος αυτών των πληροφοριών κατά τη διάρκεια της έρευνας του FBI θεωρήθηκε αναξιόπιστο. Στα αμερικανικά ΜΜΕ εμφανίσθηκαν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες, παλαιότερα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έλεγχαν αν ο καταγόμενος από την Ρωσία Ντάντσενκο, που διέμενε και εργάζονταν στις ΗΠΑ, συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο ίδιος ο Ντάντσενκο δήλωνε ότι δεν είναι Ρώσος πράκτορας. Ανέφερε μάλιστα μεταξύ άλλων ότι είναι ο πρώτος που εντόπισε “δείγματα λογοκλοπής” στη διατριβή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δήλωση Υεμένης για πλήγμα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κατά την προσγείωση του Νετανιάχου

Ο πασιφιστής επαναστάτης των βοηθητικών προβλημάτων

Κασσσελάκης: Δεν ήλθε το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας επισημοποιείται

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα