Τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό έχουν συμπαρασύρει, όπως ήταν αναμενόμενο, και τους αριθμούς μολύνσεων στα σχολεία.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι ενδεικτικά: ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε νέους έως 17 ετών την Κυριακή 7 Νοεμβρίου ήταν 119.006, την επομένη έφτασε στις 120.704, ενώ την Τρίτη 9 Νοεμβρίου τα συνολικά κρούσματα στους ανήλικους διαμορφώθηκαν στα 122.843, δηλαδή μέσα σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφηκαν 2.139 κρούσματα σε παιδιά.
Κι ενώ γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, με εκατοντάδες κρούσματα σε -συχνά κορεσμένες λόγω συγχωνεύσεων- τάξεις, οι οποίες όμως δεν αναστέλλουν τη λειτουργία τους αφού για να ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα θα πρέπει επιβεβαιωμένα να νοσεί το 50%+1 των μαθητών ενός τμήματος, το υπουργείο Παιδείας έχει αντίθετη άποψη.
Κατηγορηματική ότι “δεν θα ανασταλεί η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων” ήταν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Η κ. Κεραμέως τόνισε πως τα αυξημένα τεστ αποτελούν “τον πιο αποτελεσματικό τρόπο” αντιμετώπισης και έγκαιρης πρόβλεψης του κορονοϊού”. Για αυτόν τον λόγο “αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να επενδύσει στο αυξημένο testing. Γίνονται πολλά τεστ, όλα πληρωμένα από το κράτος”, εξήγησε.
Στις ανησυχίες γονέων και μαθητών για την κατάσταση στα σχολεία για τα κρούσματα κορονοϊού απάντησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”.
“Γίνονται 2 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα” στα σχολεία υπογράμμισε ο κ. Μακρή, προσθέτοντας ότι “η ανησυχία αντιμετωπίζεται με την σωστή διάγνωση”. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί ένα τμήμα δεν κλείνει για απολύμανση, όταν βρεθεί θετικό κρούσμα, η κ. Μακρή απάντησε πως “ο δήμος δεν εμποδίζεται να κάνει την απολύμανση, αλλά οι εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τα άλλα παιδιά αν βρεθεί θετικό κρούσμα”. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως “δεν χρησιμοποιούμε αυστηρά πρωτόκολλα για να υποχρεώνουμε μαθητές να μην πηγαίνουν στο σχολείο από φόβο” και πρόσθεσε ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει .
Όπως είπε τα κρούσματα ξεκίνησαν από 32% στον νοσούντα πληθυσμό να αφορούν σε παιδιά 4 έως 18 ετών, τώρα έχουν πέσει στο 23% και από την σχετική επιδημιολογική έρευνα από τον ΕΟΔΥ αποδεικνύεται ότι αυτό το 23% δεν οφείλεται όλο σε ενδοσχολικές δραστηριότητες, μόνο το 30% εξ αυτών έχει προκληθεί από το ότι τα παιδιά προσήλθαν στο σχολείο.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Θεσσαλονίκη
Σε ανακοίνωσή τους με τίτλο “Μέτρα για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά” οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν, ανάμεσα σε άλλα ότι η Θεσσαλονίκη εκπέμπει σήμα κινδύνου «Τα σχολεία είναι υγειονομικές βόμβες, οι εκπαιδευτικοί έχουν καταντήσει ελεγκτές, οι γονείς τρέχουν να βρουν δωρεάν rapid test ή πληρώνουν 5 και 10 ευρώ στα φαρμακεία! Κάθε μέρα μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί νοσούν (…) Στην κυβερνητική ενημέρωση μέχρι προχθές μάς επιβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει καμιά διασπορά στα σχολεία, ότι χάρη στα συχνά self test όλα είναι καλά, ενώ 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδιά και έφηβοι! Το Υπουργείο νίπτει τας χείρας του, στέλνοντας μόνο οδηγίες στη λογική της ατομικής ευθύνης. Το πρωτόκολλο που ορίζει για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να είναι θετικά το 50% των μαθητών/τμήμα είναι εμπαιγμός, καθώς ενισχύει τη διασπορά, όταν στη Βουλή με ένα θετικό κρούσμα διακόπηκε η συνεδρίαση για να απολυμάνουν και στα σχολεία της χώρας συμβασιούχες καθαρίστριες-μειούμενες κατά 1/3 λόγω περικοπής πιστώσεων- παλεύουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς να κρατήσουν ένα ασφαλές επίπεδο υγιεινής”.
Τζανάκης: Να αναβληθούν οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές
Την ανησυχία του για τους μαθητές εξέφρασε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στην διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους “Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία”, είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ
“Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλ κρούσματα” ανέφερε μιλώντας για την γενική κατάσταση ο κ. Τζανάκης.
Με πληροφορίες από alfavita.gr, ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1