ΑΘΗΝΑ
19:53
|
20.09.2024
Αφιερωμένο στα 389 χρόνια από την γέννηση του Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ το σημερινό Doodle της Google.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφιερωμένο στα 389 χρόνια από την γέννηση του γνωστού Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ (31 Οκτωβρίου 1632 – 15 Δεκεμβρίου 1675) είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google (που είναι μια προσωρινή τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων).

Ο Βερμέερ ειδικεύτηκε στην απεικόνιση καθημερινών σκηνών από τη ζωή της μεσαίας τάξης, κυρίως νεαρών γυναικών.

Έζησε και εργάστηκε στην περιοχή του Ντελφτ της Νότιας Ολλανδίας κατά τον 17ο αιώνα ενώ ένας από τους πιο διάσημους πίνακές του είναι Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, που θεωρείται πως κρύβει από πίσω του μία ιστορία πλατωνικού έρωτα με την 16χρονη υπηρέτριά του, Γκριέτ.

Google – Τιμά με doodle τα 389 χρόνια από τη γέννηση του Βερμέερ –  ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Πολύ γνωστός είναι και ο περίφημος πίνακάς του Το κορίτσι που διαβάζει μια επιστολή μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, που εκτιμάται πως αποκάλυψε πολλά στον κόσμο της τέχνης.

Τα μυστήρια της τέχνης: Το κορίτσι του Βερμέερ και ο κρυμμένος έρωτας -  ελcblog - ελc news - elculture.gr

Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι από αυτούς που διασώθηκαν από την καταστροφή κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Δρέσδης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς είχαν αποθηκευτεί μαζί με άλλα έργα τέχνης σε μια σήραγγα στη Σαξονία.

Ποιος ήταν ο Γιοχάνες Βερμέερ

Το 1641 απέκτησε ένα πανδοχείο με το όνομα «Mechelen», στους πελάτες του οποίου συμπεριλαμβάνονταν μέλη της αστικής τάξης του Ντελφτ και το 1653 έγινε μέλος της συντεχνίας ζωγράφων του Αγίου Λουκά, στην οποία συμμετείχαν υαλοκατασκευαστές, κατασκευαστές και πωλητές κεντημάτων, έμποροι έργων τέχνης και κατασκευαστές πορσελάνης. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Καταρίνα Μπολνς με την οποία απέκτησαν 14 παιδιά.

Ως πιθανότεροι δάσκαλοί του θεωρούνται οι ζωγράφοι Λέονερτ Μπράμερ (1594-1674) και Κάρελ Φαμπρίτιους (1622-1654).

Γιοχάνες Βερμέερ (Johannes Vermeer) – Μυστηριώδης κι ανεξιχνίαστος σαν  μυθιστόρημα. – Αντικλείδι

Τη δεκαετία του 1650, ζωγράφιζε διακριτικά φωτισμένους εσωτερικούς χώρους με σύνθετo συμβολισμό, που συνηθιζόταν σε παραδοσιακά ολλανδικά μοτίβα, που έγιναν και το σήμα κατατεθέν του.

Σχετικά σύντομα ξεπέρασε τα στερεότυπα της τεχνοτροπίας της εποχής του και άρχισε να προσθέτει λαμπερές και εξαίσιες λεπτομέρειες, δημιουργώντας αριστουργήματα που τον ξεχώρισαν από πολλούς καλλιτέχνες.

Ο Βεέρμερ είχε επιλέξει να ζωγραφίζει ετησίως περίπου δύο πίνακες, τους οποίους σπανίως πουλούσε καθώς συνήθως προτιμούσε να τους δίνει σε ανθρώπους που εκτιμούσαν την τέχνη του.

Ο πόλεμος μεταξύ Ολλανδίας και Γαλλίας το 1672 τον κατέστρεψε οικονομικά και του προκάλεσε κατάθλιψη καθώς αδυνατούσε να εξασφαλίσει τα βασικά για την πολυμελή οικογένειά του.

Πέθανε το 1675 και τάφηκε στον οικογενειακό τάφο της Παλαιάς Εκκλησίας του Ντελφτ, περνώντας στην αιωνιότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Art Athina: Ξεκίνησε το ραντεβού με την τέχνη στο Ζάππειο

100 χρόνια μπροστά, ο Βαν Γκογκ και στην αντίληψη της κίνησης των αστεριών

Ξεκίνησε το φεστιβάλ Μπαρόκ στη Γερμανική Εκκλησία Αθήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα