ΑΘΗΝΑ
18:41
|
05.11.2024
O Γιαν Σόλτενμπεργκ δήλωσε πως παρόλη τη στήριξη της συμμαχίας προς την Ουκρανία, δεν συμφωνούν όλες οι χώρες για την ένταξή της στον οργανισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συνέντευξή του στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό HBO, o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαν Σόλτενμπεργκ, δήλωσε πως δεν υπάρχει συναίνεση ανάμεσα στις χώρες-μέλη της συμμαχίας για το αν θα έπρεπε να προσκληθεί η Ουκρανία να γίνει μέλος.

«Για να γίνει ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να πληροί ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Βοηθάμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς, αλλά θα πρέπει και οι 30 σύμμαχες χώρες να συμφωνήσουν έτσι ώστε αυτή να κληθεί να γίνει πλήρες μέλος», δήλωσε ο Γραμματέας.

Ο Σόλτενμπεργκ σημείωσε πως η βορειοατλαντική συμμαχία έχει τα τελευταία χρόνια ενδυναμώσει ιδιαίτερα τις σχέσεις της με την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως η τελευταία δεν υπόκειται στο άρθρο 5 του οργανισμού για τη συλλογική άμυνα.

Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, τον Απρίλιο του 2008, το ΝΑΤΟ αποφάσισε πως η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν σε ένα βάθος χρόνου μέλη του, όμως δεν προχώρησε στην παροχή του Σχεδίου Δράσης Μέλους (ΜΑP) για την κάθε χώρα, αναστέλλοντας έτσι τα πρώτα νομικά βήματα για την ένταξη. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς των Βρυξελλών, η Γεωργία και η Ουκρανία, στο διάστημα που μεσολάβησε από το Βουκουρέστι, έχουν απομακρυνθεί αρκετά από την προοπτική ένταξης στη συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ δεν δέχεται κράτη με άλυτα εδαφικά προβλήματα  (όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας το ζήτημα της Κριμαίας), αφού η ένταξή τους μπορεί να παρασύρει ολόκληρο τον οργανισμό σε στρατιωτική σύγκρουση.

Τον Φεβρουάριο του 2019, το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε συνταγματικές τροποποιήσεις που επισημοποίησαν την προοπτική ένταξης μέσω της χαρακτηριστικής διατύπωσης αναφορικά με «το μη-αναστρέψιμο της ευρωατλαντικής πορείας». Επιπλέον, το στρατιωτικό δόγμα που υιοθετήθηκε το 2015 προέβλεπε τον μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να είναι συμβατές με τους στρατούς των χωρών του ΝΑΤΟ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας τη συνάντηση του προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη αμοιβαία κατανόηση για το χρονοδιάγραμμα διά του οποίου η Ουκρανία θα λάβει το Σχέδιο Δράσης Μέλους και θα ξεκινήσει την ενταξιακή της διαδικασία.

ΠΗΓΗ: Tass.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε 19,2%

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα