ΑΘΗΝΑ
10:15
|
28.04.2024
Το Ταλίν κάλεσε 1.700 έφεδρους στρατιώτες για μη προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση ενώ κλιμακώνεται η κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τοποθέτηση προσωρινών συρματοπλεγμάτων κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Εσθονίας. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι 1.700 έφεδροι στρατιώτες κλήθηκαν για τη διενέργεια μη προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης καθώς κλιμακώνεται η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

«Αυτό που συμβαίνει στην Πολωνία, στη Λιθουανία και στη Λετονία απαιτεί την ενίσχυση των συνοριακών υποδομών στην Εσθονία»,  δήλωσε ο επικεφαλής της εσθονικής συνοριοφυλακής, Έλμαρ Βάχερ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει μετανάστες και πρόσφυγες  από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να φθάνουν στο έδαφός της και στη συνέχεια τούς ωθεί προς τα σύνορα με τις χώρες – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στο καθεστώς Λουκασένκο.

Να σημειωθεί ότι η Εσθονία δεν έχει σύνορα με τη Λευκορωσία αλλά συμφωνεί με την Πολωνία, η οποία κατηγορεί τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ως «ενορχηστρωτή» της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ.

Τα συρματοπλέγματα θα εγκατασταθούν «στις παραμεθόριες περιοχές που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από το οργανωμένο έγκλημα για τη διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε η κυβέρνηση της Εσθονίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας προειδοποιείσαι ότι η συνοριακή κρίση μεταξύ Πολωνίας-Λευκορωσίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση. Ως εκ τούτου πολλά όμορα κράτη έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν αναπτύξει επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά τους.

Η μη προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση που ανακοίνωσε το Ταλίν ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.

Πηγή: Politico, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα