ΑΘΗΝΑ
01:05
|
28.04.2024
Ο FDA διαπίστωσε ότι η ενισχυτική δόση και των δύο σκευασμάτων παρέχει 95% ανοσία σε συμπτωματικούς ασθενείς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έκρινε κατάλληλα τα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna για χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής, δόσης κατά της Covid-19 για όλους τους ενήλικες.

Μέχρι στιγμής τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA είχαν εγκριθεί για έκτακτη χρήση μόνο για τους 65 και άνω και τους ευπαθείς, έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι δύο πολυεθνικές του φαρμάκου ζήτησαν έγκριση από τον FDA την περασμένη βδομάδα βάσει των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης των εργαστηριακών ελέγχων, που αφορούσε 10.000 άτομα. Ο FDA διαπίστωσε ότι η ενισχυτική δόση και των δύο σκευασμάτων παρέχει 95% ανοσία σε συμπτωματικούς ασθενείς.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 32 εκατομμύρια ανθρώπους -περίπου το 16% των πλήρων εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις- έχουν λάβει την αναμνηστική δόση στις ΗΠΑ, η οποία καταγράφει 94.943 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins. Το νούμερο αυτό αναδεικνύει αύξηση 31% στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την περασμένη βδομάδα, αγγίζοντας επίπεδα ενός μήνα πριν. Βέβαια, δε λείπουν οι ανησυχίες για έκρηξη κρουσμάτων με την έλευση των γιορτών και του βαρύ χειμώνα.

Ήδη στην Ευρώπη έχει δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) η έγκριση για ενισχυτική δόση, με την πλατφόρμα να είναι ανοιχτή στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες για όλα τα εμβόλια.

Σύμφωνα με ειδικούς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ή πόσο θα διαρκέσει η ανοσοποίηση μετά τη δεύτερη, καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη ο απαραίτητος χρόνος για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πηγές: Euronews, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα