Με την ψήφιση των τριών νέων κανονισμών για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) την περίοδο 2023-2027 αύριο το απόγευμα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ολοκληρώνεται η νομοθετική διαδικασία για την έγκριση της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η νέα ΚΑΠ χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης στην αγροτική οικονομία και επικεντρώνεται σε 9 στόχους, μεταξύ των οποίων και ο κομβικός ρόλος της γεωργίας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Τα τρία κείμενα εγκρίθηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου από την ευρωκοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.
Βασικό και επίμαχο στοιχείο της νέας ΚΑΠ είναι η προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι της για να λάβουν χρηματοδοτικές ενισχύσεις. Θα πρέπει να αφιερώσουν τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε μη παραγωγικές δραστηριότητες προκειμένου να συμβάλουν στη βιοποικιλότητα. Επίσης, τα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 25% του προϋπολογισμού τους για την υποστήριξη του εισοδήματος που έχει παραχθεί από οικολογικές δραστηριότητες, ενώ το 35% των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να διατεθεί σε δραστηριότητες που προωθούν περιβαλλοντικές πρακτικές και καλή διαβίωση των ζώων.
Kρίσιμο στοιχείο της συμφωνίας στην οποία συνέβαλε το Ε.Κ. είναι μεταξύ άλλων ότι τουλάχιστον το 10% των εθνικών άμεσων πληρωμών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη μικρών και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα κράτη της Ε.Ε. θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων άμεσων ενισχύσεων για να στηρίξουν τους νέους αγρότες.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει για άμεσες ενισχύσεις το ποσό των 14.529,6 δισ. ευρώ. Επίσης, το αργότερο το 2025 πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός σύνδεσης των εθνικών επιθεωρητών Εργασίας με τους οργανισμούς πληρωμών της ΚΓΠ για την τιμωρία των παραβιάσεων των εργασιακών κανόνων της Ε.Ε.
Θα ακολουθήσει η τελική υιοθέτηση των Κανονισμών από το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας τον Δεκέμβριο ενώ τα κράτη-μέλη πιέζουν (χωρίς, επί του παρόντος, κάποιο αποτέλεσμα) για μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στην κατάθεση των νέων Στρατηγικών Σχεδίων που πρέπει να καταρτιστούν και να κατατεθούν έως την 1.1.2022. Τα σχέδια πρέπει να ορίζουν ποιος χαρακτηρίζεται «ενεργός γεωργός» για να λαμβάνει άμεσες ενισχύσεις. Εκτός δε από την αντιστοίχιση με τις εθνικές ανάγκες, πρέπει να ανταποκρίνονται στους 9 στόχους της ΚΑΠ καθώς και στους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και «Βιοποικιλότητα».
Υπενθυμίζεται ότι οι 9 στόχοι είναι οι εξής:
● Εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς ● Αύξηση της ανταγωνιστικότητας ● Εξισορρόπηση της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων ● Δράση για την κλιματική αλλαγή ● Προστασία του περιβάλλοντος ● Διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας ● Ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών ● Ανάπτυξη δυναμικών αγροτικών περιοχών ● Προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων.
Σημαντικό στοιχείο της νέας ΚΑΠ αποτελούν οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη συμμόρφωση των δικαιούχων με το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργατικό κεκτημένο ώστε να λαμβάνουν χρηματοδότηση.
ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΣΥΝ.