ΑΘΗΝΑ
13:36
|
28.04.2024
Ο κατώτατος μισθός βρέθηκε στο επίκεντρο της έντονης κοινοβουλευτικής συζήτησης στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού για το 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κατώτατος μισθός βρέθηκε στο επίκεντρο της έντονης κοινοβουλευτικής συζήτησης στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού για το 2022 που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με την εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ) και τομεάρχη Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου η οποία τόνισε πως «εάν η κυβέρνηση έχει συνέπεια λόγων και έργων, κανονικά στο τέλος του έτους θα πρέπει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14%».

«Το να πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, κατά την άποψή σας, επιβεβαιώνει επάρκεια της δημόσιας πολιτικής για τη υγεία; Ρωτάμε και ξαναρωτάμε πόσοι είναι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ και δεν μας δίνετε απάντηση», σχολίασε επίσης η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τη στήριξη της κυβέρνησης στο ΕΣΥ.

Η Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας στην κριτική του Χρήστου Σταϊκούρα αναφορικά με την επάρκεια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος που αυτό συνεπάγεται, είπε ότι ο κ. Τσίπρας την ίδια μέρα που αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε και στο κόστος των μέτρων που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή, «συνολικό κόστος περίπου 5 δισ. για το 2022 αναλυτικά. Μόνιμα μέτρα για το 2022 κόστους 1,6 δισ. για το νέο ΕΣΥ, για τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000 ευρώ και προοδευτική μείωση των συντελεστών έως 65.000 ευρώ, για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Και προσωρινά μέτρα μόνο για το 2022, το κούρεμα των χρεών της πανδημίας και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, συνολικού κόστους 3,2 δισ.».

Επίσης, τόνισε ότι συγκεκριμένη ήταν και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ένα μέτρο που θα κοστίσει 1,5 δισ., σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρο που έχει μεν ειδικό βάρος αλλά είναι μέτρο που θα πρόσφερε ανακούφιση στους πολίτες και τα νοικοκυριά και που το έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες, και που δεν έχουν σχέση με τα 39 ευρώ το μήνα που δίνει η κυβέρνηση μετά από πολλές αναθεωρήσεις και που μάλιστα δεν καλύπτουν και όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος εξήγησε ότι παραμένει και δεν μειώνεται επειδή η κυβέρνηση το μεταφέρει από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης. «Δεν ελαφρύνονται τα νοικοκυριά κ. Σταϊκούρα, με αυτόν τον τρόπο», είπε καλώντας τον υπουργό Οικονομικών να διαβάσει όσα είπε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ, όπου ανέφερε ότι δεν μειώνεται το ιδιωτικό χρέος και ότι ασκείται ασφυκτική πίεση στους πολίτες.

Ομιλία μου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για τον Προϋπολογισμό 2022 (Νέα ανάρτηση, λόγω κακής ποιότητας του αρχικού βίντεο)- Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με κριτήριο τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, έχει αποτύχει.- Τα δύο κρίσιμα μέτωπα, της πανδημίας και της ακρίβειας, έχουν επιδεινωθεί ραγδαία, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ανούσια διαγγέλματα του κ. Μητσοτάκη.- O Προϋπολογισμός:Κόβει 820 εκατ. από τη δημόσια υγεία.Αφαιρεί 280 εκατ. από τα δημόσια νοσοκομεία.Περικόπτει κατά 600 εκατ. τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.- Η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη, αλλά:κόβει κατά 1,7 δισ. την κρατική χρηματοδότηση για κοινωνικές παροχές,κατάργησε 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις και κάθε φραγμό στις απολύσεις,έρευνα του Eurofound δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στο ποσοστό των νέων που έμειναν άνεργοι στην πανδημία, φτάνοντας το 30%,κρατάει καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό,εξαπάτησε τους συνταξιούχους, υποσχέθηκε αυξήσεις που δεν έκανε και έκοψε τα 900 εκατ. της μόνιμης 13ης σύνταξης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ,μηδενίζει όλα τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λόγω πανδημίας,έχει συμφωνήσει να είναι η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή ως το 2024 στην Ευρωζώνη.

Posted by Έφη Αχτσιόγλου -Effie Achtsioglou on Tuesday, November 23, 2021

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «διορατική και συνετή πολιτική», και κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνηση να ασκεί αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, ειδικά με βάση την αναφορά της ότι «αν η κυβέρνηση έχει συνέπεια λόγων και έργων, κανονικά στο τέλος του έτους θα πρέπει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14%». 

«Είπατε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σαν να μην ξέρετε τι έγινε πέρυσι; Πέρυσι είχαμε ύφεση 9%. Αυτά που λέτε κ. Αχτσιόγλου δεν γίνονται πουθενά παγκοσμίως. Πουθενά παγκοσμίως. Από μια ύφεση 9% και ενώ πάμε σε μια ισχυρή ανάκαμψη, εσείς ζητάτε ξαφνικά να γίνει διπλασιασμός του κατώτατου μισθού που ήταν προεκλογική δέσμευση, σε μια φυσιολογική πορεία της οικονομίας; Απορώ πως τα λέτε αυτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε εκτιμήσεις και η πραγματικότητα «μας διέψευσε ευχάριστα». «Η εκτίμηση ήταν για την ύφεση πέρυσι 10,5%. Είχαμε 9%, όταν κάποιοι άλλοι μιλούσαν για 15%, 17%, 12% ύφεση», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς ακολουθούμε μια πολιτική συνετή, διορατική. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα να λύσουμε και προσπαθούμε, με τα ταμειακά μας διαθέσιμα, με το δημοσιονομικό χώρο που έχουμε. Το ότι υπάρχει ευελιξία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Ο υπουργός επίσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρουσίασε πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο. «Λέτε ότι τα έχετε κοστολογήσει τα μέτρα που προτείνετε. Γι’ αυτό σας προκάλεσα. Τα μέτρα έκαναν 10,6 δισ. ευρώ. Αν διαγράφατε μέρος του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε το 2020 και το 2021, στη φορολογική διοίκηση- γιατί μιλάτε για διαγραφή- στη φορολογική διοίκηση μόνο είναι 4 δισ. Και μου λέτε ότι όλο το πακέτο είναι 5 δισ.;», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ιδιωτικό χρέος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ελληνική κυβέρνηση πιέζει για να υπάρχει και πιστωτική επέκταση και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα