ΑΘΗΝΑ
13:08
|
28.04.2024
Βρέθηκε μέσα σε έναν υπόγειο ταφικό θάλαμο ωοειδούς σχήματος. Τα λείψανα φαίνεται να ανήκουν σε άντρα και χρονολογούνται πριν από την εμφάνιση των Ίνκας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Oμάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος ντε Λίμα, ανακάλυψε το περασμένο Σαββατοκύριακο (20-21/11) μούμια που εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 800 ετών στο αρχαιολογικό συγκρότημα της Καχαμαρκίγια, ανατολικά της πρωτεύουσας του Περού. Η μούμια είναι δεμένη με σχοινιά και σε άριστη κατάσταση.

Η μούμια βρέθηκε μέσα σε έναν υπόγειο ταφικό θάλαμο ωοειδούς σχήματος κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διευθύνει η Γιομίρα Σίλβια Ουαμάν Σαντιγιάν, απόφοιτος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος ντε Λίμα, καθώς και ο καθηγητής Πίτερ φαν Ντάλεν Λούνα, με τη συμμετοχή φοιτητών από το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά και από άλλα περουβιανά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στον τάφο βρέθηκαν επίσης προσφορές όπως κεραμικά, υπολείμματα από τροφές και πέτρινα εργαλεία.

Τα μουμιοποιημένα λείψανα φαίνεται να ανήκουν σε άντρα  και χρονολογούνται πριν από την εμφάνιση των Ίνκας στη περιοχή.

«Το κύριο χαρακτηριστικό της μούμιας είναι ότι ολόκληρο το σώμα ήταν δεμένο με σχοινιά, σε εμβρυακή στάση με τα χέρια να καλύπτουν το πρόσωπο, κάτι που φαίνεται να αποτελεί κομμάτι του τελετουργικού στις κηδείες στη περιοχή των Άνδεων», δήλωσε ο αρχαιολόγος Πίτερ φαν Ντάλεν Λούνα.

Το εύρημα, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα επιτρέψει την εξαγωγή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με «τις αλληλεπιδράσεις της Καχαμαρκίγια με άλλες τοποθεσίες στην κοιλάδα Ρίμακ (σ.σ. μία από τις τρεις κοιλάδες που διασχίζουν τη Λίμα), τις παραγωγικές στρατηγικές που είχε, καθώς και την ιεραρχική κατάσταση την εποχή της άφιξης των Ίνκας στη περιοχή καθώς και της προσάρτησης αυτής της επικράτειας στην αυτοκρατορία τους».

Πηγή: Sputniknews, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα