«Τα πρότυπα για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα σώμα δεν εμπίπτουν σε νόμο και ένας νόμος δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζει τους ανθρώπους να υποβληθούν σε επέμβαση. Και σήμερα εκφράζω τη βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη μας για αυτό εξ ονόματος του όλου υπουργικού συμβουλίου» δήλωσε το Σάββατο η υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστήμης της Ολλανδίας Ίνγκριντ βαν Ενγκέλσοβεν (Ingrid van Engelshoven), σε μια δημόσια απολογία για τον κακοποιητικό και παρωχημένο νόμο που απαιτούσε από τα τρανς πρόσωπα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και στείρωση προκειμένου να τροποποιήσουν το πιστοποιητικό γέννησής τους, ώστε να αναγράφεται το φύλο με το οποίο ταυτίζονται αντί του φύλου που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση.
«Αυτός ο νόμος υπήρξε σύμβολο κοινωνικής απόρριψης για πολλούς. Επί δεκαετίες είχαμε έναν νόμο που έβλαπτε τα τρανς και τα ίντερσεξ άτομα. Οι άνθρωποι υποβάλλονταν σε ιατρικές διαδικασίες που δεν επιθυμούσαν καθόλου, αλλά ήξεραν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Άλλοι βρίσκονταν στην αναμονή εξαιτίας αυτού του νόμου, αναγκάστηκαν να αναβάλουν για χρόνια το να γίνουν ο εαυτός τους» ανέφερε η ίδια κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε μια τελετή στην ιστορική αίθουσα Ιπποτών στο ολλανδικό κοινοβουλευτικό συγκρότημα, με την Ολλανδία να αποτελεί την πρώτη χώρα παγκοσμίως που ζητά δημοσίως συγγνώμη για για τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός τέτοιου νόμου.
«Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει βιώσει αυτό που ζήσατε εσείς. Λυπάμαι πραγματικά που συνέβη» κατέληξε η υπουργός.
«Η κυβέρνηση έβλαψε και έθεσε σε δομικά μειονεκτική θέση τα τρανς και ίντερσεξ άτομα για σχεδόν τριάντα χρόνια. Είναι σημαντικό ότι τώρα ζητά συγγνώμη για αυτό» ανέφερε σε σχετικό Δελτίο Τύπου της η οργάνωση Transgender Netwerk Nederland, σημειώνοντας ωστόσο πως ο νόμος, του οποίου οι απαιτήσεις βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, καταργήθηκε στη Βρετανία ήδη από 2004 και από την Ισπανία το 2007, ενώ στην Ολλανδία χρειάστηκε να περάσουν τριάντα χρόνια για να καταργηθεί τελικά το 2014.
Σύμφωνα με την οργάνωση, είναι η κατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση να δείξει ότι θα προστατεύσει ενεργά τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς και ιντερσεξ ατόμων, «για παράδειγμα, με την απαγόρευση των μη ιατρικά απαραίτητων επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά, ώστε να μπορούν αργότερα να αποφασίσουν αν επιθυμούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Αλλά και με την καλύτερη αναγνώριση των μη δυαδικών ταυτοτήτων νομικά και με το να γίνει ο νόμος πιο συμπεριληπτικός σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των γονέων».