ΑΘΗΝΑ
05:35
|
06.11.2024
Βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ναφτάλι Μπένετ διαφωνούν στην παρακολούθηση των τηλεφώνων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολιτικοί τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ, όσο και της αντιπολίτευσης, μαζί με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης Μπένετ να επιτρέψει στις υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας της χώρας να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ συζήτησε σήμερα αίτηση που κατέθεσαν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της απόφασης της κυβέρνησης ,της 28ης Νοεμβρίου, που επιτρέπει στις υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθούν ψηφιακά τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή Όμικρον, μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.

Χρησιμοποιώντας κανονισμούς έκτακτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έχει υπογράψει διαταγή που επιτρέπει την παρακολούθηση για πέντε ημέρες, με δυνατότητα ανανέωσης καθημερινά με νέες έκτακτες διαταγές. Ακόμη και με την διαταγή αυτή, όμως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ το σχέδιο εντοπισμού με τη χρήση κανονισμών έκτακτης ανάγκης. Έτσι, παράλληλα με την πενθήμερη έγκριση, προτείνει νόμο που θα επιτρέπει στις υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθούν τα τηλέφωνα των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον, για έως και 14 ημέρες.

Η απόφαση για την έκδοση έκτακτης διάταξης και η πρόταση νόμου για το θέμα αυτό αντιμετώπισαν αντιρρήσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου. Τέσσερις υπουργοί που είχαν ήδη αντιταχθεί στην παρακολούθηση αντιτάχθηκαν στον προτεινόμενο νόμο: Ο υπουργός παρά το πρωθυπουργό, και οι υπουργοί Οικονομίας, Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Η πιο έντονη αντίδραση προήλθε από τον υπουργό παρά το πρωθυπουργό Eλι Αβιντάρ, ο οποίος είχε αγωνιστεί κατά παρόμοιας νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Νετανιάχου. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ότι ο νόμος αποτελεί μια «παράλογη προσπάθεια να ξεπεραστεί μια κόκκινη γραμμή».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας της συνεδρίασης, φέρεται να υπήρξε σύγκρουση μεταξύ Άβινταρ και Μπένετ, με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ήταν αναπληρωτής διευθυντής κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, ήταν αρχικά αντίθετος με την ιδέα. «Τώρα μου λέτε ότι ξαφνικά την ερωτεύτηκε;» φέρεται να είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπένετ ανταπάντησε σε υψηλούς τόνους: «Ποιος είσαι εσύ που μπορείς να πιάνεις στο στόμα σου τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας;».

Το γραφείο του Άβινταρ δήλωσε αργότερα στο Al-Monitor: «Υποσχεθήκαμε να φέρουμε την αλλαγή. Πώς μπορούμε να κοιτάξουμε τους ψηφοφόρους μας στα μάτια, όταν παραβιάζουμε τόσο ωμά τη μία υπόσχεση μετά την άλλη για την προστασία της δημοκρατίας;… Κάνουμε ακριβώς αυτό που έκανε η κακή κυβέρνηση Νετανιάχου. Καταπατάμε τη δημοκρατία, και μάλιστα ωμά… Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα θέτουν τις βάσεις για μελλοντικές κακές κυβερνήσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια εργαλεία».

Αντίθετα με την πρόταση Μπένετ είναι και άλλα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας, που έχει δηλώσει: «Η θέση μου για το θέμα είναι περίπλοκη, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και χωρίς τον εντοπισμό των τηλεφώνων. Ο μέσος αριθμός των ατόμων που μολύνονται από τον κορονοϊό ανέρχεται σήμερα σε 400 την εβδομάδα. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην ψηφιακή παρακολούθηση εξαιτίας αυτού του γεγονότος;»

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας συνεδρίασε στις 30 Νοεμβρίου, για να συζητήσει την απόφαση. Μιλώντας στη συνεδρίαση αυτή, η βουλευτής της Κνεσέτ Γκάμπι Λάσκι του κόμματος Μέρετζ, του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι η απόφαση έρχεται σε σύγκρουση με το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκε ακόμα ένας βουλευτής του ίδιου κόμματος. Ο υπουργός υγείας όμως Νιτζαν Χόροβιτς ο οποίος πρότεινε και υποστηρίζει τη συγκεκριμένη νομοθεσία, προέρχεται από το ίδιο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, γεγονός που δείχνει τον βαθύ διχασμό για το ζήτημα.

Οι επικεφαλής των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την τηλεφωνική παρακολούθηση, αλλά το έκαναν με τρόπο που περιπλέκει τα πράγματα. Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Ζέεβ Ελκίν, ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της κυβέρνησης και της Κνεσέτ, τον ενημέρωσαν ότι θα υποστηρίξουν το νομοσχέδιο υπό την προϋπόθεση ότι «ολόκληρος ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει τη νομοθεσία».

Ως αποτέλεσμα, δεδομένης της μέχρι στιγμής αδυναμίας του συνασπισμού να συγκεντρώσει πλειοψηφία για το νόμο, παραμένει ασαφές το αν και πώς αυτός θα περάσει. Αυτό έγινε ιδιαίτερα ξεκάθαρο όταν ο επικεφαλής της Αραβικής Κοινής Λίστας, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί στη νομοθεσία της Κνεσέτ, καθώς «η παρακολούθηση των τηλεφώνων των πολιτών χωρίς καμία εποπτεία είναι ένα επεμβατικό μέτρο, το οποίο είναι επιβλαβές για τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Η δημόσια υγεία είναι σημαντική, αλλά έχουμε ξαναδεί αυτή την ιστορία. Έχουμε δει πώς η ψηφιακή παρακολούθηση απλώς δεν λειτουργεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Χόροβιτς, ο οποίος υπέγραψε τα έγγραφα που επαναφέρουν την ψηφιακή παρακολούθηση, ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς αντιπάλους της κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter τον Ιούνιο του 2020: «Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από την απλή παρακολούθηση των ανθρώπων. Είμαι ένας ελεύθερος πολίτης και ως τέτοιος δεν είμαι πρόθυμος να επιτρέψω στην κυβέρνηση να εισβάλει με αυτόν τον τρόπο στην ιδιωτική μου ζωή».

Παρομοίως, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Γιαίρ Λάπιντ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, δήλωνε τον Μάιο του 2020 : «Δεν έχει νόημα να δοθεί στην κυβέρνηση τόσο ευρεία εξουσία για δέκα μήνες, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής παρακολούθησης και της δυνατότητας απαγόρευσης διαδηλώσεων, οι οποίες αποτελούν ενόχληση για την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ρυθμίσεις εξαιτίας του κορονοϊού».

Πηγή: Al Arabyia

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα