Την γενικότερη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να συμπεριλαμβάνει περισσότερα μέλη και να είναι πιο αποτελεσματικό στην άσκηση διεθνούς πολιτικής ζήτησαν απόψε, μεταξύ άλλων, σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κατά την πολύωρη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS Ρωσία και Ινδία «ζητούν ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του ΣΑ του ΟΗΕ ώστε να αντανακλά τις σύγχρονες διεθνείς πραγματικότητες και να γίνει πιο αντιπροσωπευτικό, αποτελεσματικό και ικανό στην αντιμετώπιση ζητημάτων της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στον Ινδό πρωθυπουργό για την επιτυχή προεδρία της χώρας του στο ΣΑ του ΟΗΕ τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της Μόσχας στο πάγιο αίτημα του Νέου Δελχί να γίνει ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών.
Τι δήλωσαν για το Αφγανιστάν
Παράλληλα εξέφρασαν τη «σθεναρή προσήλωσή» τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας πάσης μορφής ώστε να μην μετατραπεί το Αφγανιστάν σε «ήρεμο λιμάνι» της διεθνούς τρομοκρατίας, σε κοινή δήλωση που έκαναν πριν καν την συνάντηση διάρκειας 3,5 ωρών.Ανακοίνωσαν επίσης πως θα παράσχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό λαό και πως θα διευρύνουν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία.
«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι επίσης ένας αγώνας κατά της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών, εκφράζοντας «από την άποψη αυτή ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν».
Υπογραφή 28 συμφωνιών
Oi δύο ηγέτες υπέγραψαν 28 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης για 10ετή στρατιωτική και τεχνική συνεργασία αλλά και ρωσο-ινδική συμπαραγωγή των όπλων τύπου ΑΚ-203 στην Ινδία. Είναι η πρώτη τους συνάντηση από το 2019.
Πληροφορίες ινδικών Μέσων Ενημέρωσης αναφέρουν πως στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Ρωσίας και Ινδίας συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα ασφαλείας στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Ουκρανία και οι εξελίξεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και την Κίνα.
Ο δε Ινδός υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ διαβεβαίωσε πως η προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 ξεκίνησε αυτόν τον μήνα και «συνεχίζει» προσθέτοντας πως η χώρα του ακολουθεί μία «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις αντιδράσεις και τις κυρώσεις των ΗΠΑ όταν εταίροι και σύμμαχοί τους (όπως η Τουρκία) αγοράζουν μεταξύ άλλων ρωσικά αμυντικά συστήματα.