ΑΘΗΝΑ
19:50
|
30.04.2024
Ενώ απομένει λιγότερο από ένας χρόνος για την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην χώρα του Κόλπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H Νορβηγική ποδοσφαιρική ομάδα Τρούμσε που συμμετέχει στον πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας της χώρας της, κυκλοφόρησε μια ιδιαίτερη ποδοσφαιρική εμφάνιση  που θέτει στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ, ενώ απομένει λιγότερο από ένας χρόνος για την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην χώρα του Κόλπου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ομάδας σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία και αφορά στην πρώτη ποδοσφαιρική εμφάνιση που εμπεριέχει έναν QR κώδικα ο οποίος παραπέμπει όσους τον σκανάρουν σε μια σελίδα με λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών στο Κατάρ, όπου τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με έρευνα του Guardian, πάνω από 8.000 ς έχασαν τη ζωή τους στην κατασκευή των εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο

«Η Τρούμσε ήταν ο πρώτος επαγγελματικός σύλλογος που μίλησε ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του συλλόγου. «Ελπίζαμε ότι η FIFA και το Κατάρ θα μας άκουγαν, αλλά προφανώς το χρήμα εξακολουθεί να υπερισχύει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρώπινων ζωών. Πόσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα χρειαστούν για να ενωθεί η ποδοσφαιρική κοινότητα και να απαιτήσει καλύτερη προστασία για τους μετανάστες εργάτες;»

Η νέα ποδοσφαιρική εμφάνιση της ομάδας προωθείται από τον Μάλκομ Μπιντάλι, έναν πρώην μετανάστη εργάτη και ακτιβιστή, ο οποίος συνελήφθη στο Κατάρ επειδή έγραψε σε ένα διαδικτυακό ιστολόγιο για τις βάναυσες συνθήκες που αντιμετώπιζε εκεί. Ο Μπιντάλι μιλάει εκτενώς σε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα της Τρούμσε για την εμπειρία της κράτησης και της ανάκρισης στο Κατάρ και την «ανισορροπία δύναμης» που πιστεύει ότι υπάρχει μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου για τους μετανάστες εργάτες στο κράτος του Κόλπου.

Η Τρούμσε ξεκίνησε τη συζήτηση για το Κατάρ στη Νορβηγία προτείνοντας στις ομάδες να μποϊκοτάρουν το τουρνουά. Τον Μάρτιο οι παίκτες της Νορβηγίας φόρεσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Ανθρώπινα δικαιώματα – εντός και εκτός γηπέδου» πριν από έναν προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο εναντίον του Γιβραλτάρ.

Προωθώντας τη δράση ο σύλλογος δήλωσε: «Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε τα στραβά μάτια όταν κάποιοι χρησιμοποιούν το όμορφο παιχνίδι μας για να επισκιάσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό μαζί. Σταματήστε το ξέπλυμα. Κρατήστε το παιχνίδι καθαρό».

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Σαλαμίνα: Αστυνομικός γρονθοκόπησε άγρια ηλικιωμένο ζευγάρι και εξαφανίστηκε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα