ΑΘΗΝΑ
09:31
|
22.11.2024
Η Αλεσάντρα Λοκατέλι, πρώην αντιδήμαρχος του Κόμο και νυν βουλευτής, προκαλεί την κοινή γνώμη ψεκάζοντας αστέγους, τους οποίους εξισώνει με εγκληματίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι άστεγοι του Κόμο, μίας από τις πλουσιότερες πόλεις της Ιταλίας, που χρόνια βρίσκονται υπό διωγμόν από τους υπεύθυνους της ξενοφοβικής Λέγκας στην πλειοψηφούσα παράταξη της δημαρχίας, ήταν γραφτό και στους καιρούς της πανδημίας να ξαναβρεθούν στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας.

Έξι φιλοξενούμενοι στο κέντρο υποδοχής αστέγων ‘Το μικρό σπίτι του Οζανάμ’ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά ασυμπτωματικοί, φέρνοντας για άλλη μία φορά στο προσκήνιο το πρόβλημα της συντήρησης των ανθρώπων αυτών και του χρονίζοντος ζητήματος της στέγασής τους, που η δημαρχία του Κόμο υπό τον Μάριο Λαντρισίνα όχι μόνον αποφεύγει, αλλά απορρίπτει κιόλας.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, οπότε οι μετακινήσεις ήσαν απαγορευμένες, τα δύο κέντρα υποδοχής παρέμειναν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να υποδεχθούν τους περιπλανώμενους αστέγους, όμως μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων οι πόρτες τους άνοιξαν, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε εκδήλωση αγανάκτησης και ίσως επεισοδίων από τους φιλοξενούμενους, που είναι μαθημένοι να ζουν στον δρόμο.

Η συνηθισμένη εικόνα του υπαίθριου υπνωτηρίου στις στοές του Αγίου Φραγκίσκου, απέναντι από τα δικαστήρια, στο κέντρο της πόλης, αναβίωσε και μαζί με αυτήν ξαναπύκνωσαν και οι φωνές από τους καταστηματάρχες και επαγγελματίες της εμπορικής ζώνης που θεωρούν πως υποβαθμίζεται η τουριστικότατη τούτη περιοχή και πλέον έχουν αρχίσει να στηρίζουν τις εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τη θέσπιση μίας επαρκούς και βιώσιμης δομής για τη στέγαση και σίτιση των αστέγων.

Μόνο που το τοπικό δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί η Λέγκα με επικεφαλής την περιώνυμη ‘Πασιονάρια’ του ρατσισμού και εθνικισμού, πρώην αντιδήμαρχο και νυν βουλευτή Αλεσάντρα Λοκατέλι, αντιτίθεται επί χρόνια στις εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός κοιτώνα για τους αστέγους, αλλά και τους μετανάστες που καταλήγουν στους δρόμους της πόλης, χτυπημένοι από την ανεργία, τις διακρίσεις και πλέον τον κορονοϊό.

Η ‘Πασιονάρια’ του εθνικισμού ξιφουλκεί από παλιά κατά της εκστρατείας που έχουν δρομολογήσει οι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για τους νέους κοιτώνες αστέγων στην πόλη, αποκλείοντας αμείλικτα τη δημιουργία τους: “Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε νέες τέτοιες δομές στην περιοχή μας”, δηλώνει, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο ενθαρρύνει το φαινόμενο.

Η Αλεσάντρα Λοκατέλι έγινε διάσημη για τον ψεκασμό των αστέγων της πόλης στις 31 Αυγούστου του 2018, όταν -ως αντιδήμαρχος- έστειλε στις πέντε το πρωί υδραντλίες για να “απολυμάνουν” τους παρίες.

Καθημερινά, οι αρχές καθαρίζουν και απολυμαίνουν τον περίβολο του Αγίου Φραγκίσκου, απομακρύνοντας τους αστέγους που βρίσκουν εκεί καταφύγιο, όμως η κατάσταση διαιωνίζεται. Και όσο το σενάριο επαναλαμβάνεται, τόσο εντείνεται η οργή των κατοίκων και των ίδιων των αστέγων. Στις 5 Ιουνίου, μάλιστα, πολυάριθμοι άστεγοι και μετανάστες χωρίς έγγραφα διαδήλωσαν μπροστά στην δημαρχία, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη, αλλά και τον ίδιον τον διωγμό που υφίστανται. Μία εικόνα που επαναλήφθηκε και στις 29 Ιουνίου, με πάνω από 30 μετανάστες να διαμαρτύρονται για το αιφνίδιο κλείσιμο μίας δομής υποδοχής και αρωγής, που αυξάνει την πίεση στις ανεπαρκείς υπηρεσίες που πασχίζουν να τους εξασφαλίσουν τα υπόλοιπα κέντρα φροντίδας των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Φυσικά, η κινητοποίηση τούτη προκάλεσε την οργή της Λοκατέλι, η οποία έσπευσε να τη χαρακτηρίσει “ντροπή”, δηλώνοντας πως δεν θα αφήσει “την πόλη της έρμαιο στους εκβιασμούς των ξένων” και εκείνων που στηρίζουν την “ανούσια και άχρηστη, ακατάλληλη και μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία, που αποτελεί προσβολή για πολλούς πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σήμερα και για το σοβαρό έργο υποστήριξης και βοήθειας που ο Δήμος έχει ενεργοποιήσει τους τελευταίους μήνες, και η οποία, κατά τη γνώμη μου, ως μοναδικό σκοπό έχει και πάλι το εμπόριο λαθρομεταναστών και όχι βέβαια το ζήτημα της περιθωριοποίησης”.

Η διαβόητη σταυροφορία της Λοκατέλι κατά των φτωχών και των αστέγων δεν είναι σημερινό θέμα. Η πρώην αντιδήμαρχος, που χρημάτισε και υπουργός Οικογενειακών Θεμάτων επί συγκυβέρνησης Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων, έχει διαπρέψει στη μάχη κατά των αστέγων και των μεταναστών, ιδίως των μουσουλμάνων, στό Κόμο. Σημειωτέον, ότι όταν διορίστηκε υπουργός ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα, του ανθρώπου, δηλαδή, τη φωτογραφία του οποίου η ίδια προέτρεπε να κατεβάσουν από τα δημαρχιακά κτίρια στο Κόμο και στην ευρύτερη περιοχή.

Διάσημη, μάλιστα, έγινε για τον ψεκασμό των αστέγων στις 31 Αυγούστου του 2018, όταν -ως αντιδήμαρχος- έστειλε (για τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Αβονδίου) στις πέντε το πρωί υδραντλίες για να “απολυμάνουν” τους παρίες της πόλης. Για “μία πράξη ανούσιας κακίας”, έκανε λόγο η μη κυβερνητική οργάνωση ‘Το Κόμο υποδέχεται’ (Como Accoglie), που μοιράζει κουβέρτες, φαγητό και προσφέρει βοήθεια σε όσους δεν έχουν κατάλυμα.

Η ίδια η Λοκατέλι είχε προκαλέσει την κοινή γνώμη εξισώνοντας την κατάσταση των αστέγων και των μεταναστών με εγκληματική ενέργεια, διότι κατ’ αυτήν “κηλιδώνουν την εικόνα της πόλης”, περνώντας και σε προσωπικές εκκλήσεις στους κατοίκους του Κόμο να μη δίνουν ελεημοσύνη και ενθαρρύνουν με αυτόν τον τρόπο την επαιτεία και τους άστεγους.

Στις 8 Μαρτίου του 2019, όταν με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας, η Λοκατέλι κάλεσε τους κατοίκους του Κόμο να μην αγοράζουν μιμόζες από τους πλανόδιους μετανάστες, με το σύνθημα “μη δίνετε ούτε ένα ευρώ”.

Μάλιστα, με πρόσχημα την καθαριότητα (κεντρικό άξονα της πολιτικής της), η Λοκατέλι πέρυσι είχε διατάξει να αφαιρεθούν από την πλατεία Σαν Ρόκο, στην είσοδο της πόλης, δέντρα και παγκάκια τα οποία καταλάμβαναν άστεγοι μετανάστες για να κοιμηθούν και έστειλε την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να απολυμάνει τον χώρο. “Για να ικανοποιήσουμε τα τόσα αιτήματα του κόσμου, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε”, διεμήνυσε η ίδια, προσθέτοντας πως “βεβαίως εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε στη μεταναστευτική πολιτική”, αλλά όπως απέδειξε μπορεί κάλλιστα να ξεριζώσει ένα δέντρο, ώστε να μην αποτελεί “τουαλέτα ανοικτού χώρου” από τους αστέγους.

Η τότε αντιδήμαρχος και μετέπειτα υπουργός, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Πέρυσι πάλι διέταξε συσκότιση στους κήπους Μαρτινέλι, που αποφάσισε να κλείνουν στις 18.00, ακόμη και το καλοκαίρι. Για ποιόν λόγο; Γιατί εκεί καταλύουν διάφοροι ανεπιθύμητοι: όπερ μεθερμηνευόμενο, μετανάστες που έρχονται για να επωφεληθούν από το δωρεάν wifi. Ανώφελες οι εκκλήσεις των διαφόρων κοινοτήτων ή των γονέων στο κέντρο της πόλης, που επαναστάτησαν κυριολεκτικά ενάντια στο μέτρο: η ίδια, που φρόντιζε να προβληθούν στα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης οι φωτογραφίες της από την εποχή που γυρνούσε τους δρόμους του Κόμο και κολλούσε αφίσες με συνθήματα “Στοπ στις σχεδίες (με μετανάστες)” και “Πρώτα οι Κομάσκοι”, είναι φυσικό να κωφεύει σε τέτοιου είδους ευαισθησίες.

Εξάλλου, η ίδια είχε στυλώσει τα πόδια στα αιτήματα της ισλαμικής κοινότητας να χρησιμοποιηθούν δημόσιοι χώροι για την προσευχή κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, καθώς η πόλη δεν διαθέτει τεμένη. Το σχετικό αίτημα της τουρκικής κοινότητας (που είναι ένοχη διότι “μιλάει μόνο την ξένη γλώσσα της” και όπως υποστηρίζει η ίδια “κηρύσσει το μίσος για τη Δύση” και “δεν ενσωματώνεται στις αρχές μας”) απορρίφθηκε χωρίς καν να εξεταστεί.

Έχοντας κλείσει το κεφάλαιο ‘Ραμαζάνι’, η αντιδήμαρχος πέρασε στην εκστρατεία της 8ης Μαρτίου του 2019, όταν με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας κάλεσε τους κατοίκους του Κόμο να μην αγοράζουν μιμόζες από τους πλανόδιους μετανάστες, με το σύνθημα “μη δίνετε ούτε ένα ευρώ” και επαναφέροντας την παραίνεση που είχε διατυπώσει ήδη προ τριών μηνών, τα Χριστούγεννα, σε κατοίκους και παραθεριστές να μη δίνουν ελεημοσύνη στους αστέγους. Μάλιστα, δεν έμεινε στις παραινέσεις: Την ίδια ημέρα, στις 8 Μαρτίου, διέταξε επιχείρηση της δημοτικής αστυνομίας, που κατέληξε στην κατάσχεση 700 μάτσων με μιμόζες και στην επιβολή προστίμων ύψους 18.000 ευρώ. Η ίδια δικαιολόγησε αυτό το blitz ως προσπάθεια “για να γίνει πιο βιώσιμη η πόλη μας”.

Βέβαια, η πόλη του Κόμο πρέπει να γίνει βιώσιμη, αλλά για όλους τους κατοίκους της, όπως τονίζουν και οι εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο που στις 13 Ιουνίου προσπάθησαν να διαδώσουν το μήνυμα της αλληλεγγύης. Όπως δηλώνει στο πρακτορείο AGI η Μάρτα Πετσάτι της οργανωσης Como accoglie, “το Κόμο είναι μία πλούσια πόλη, υπάρχουν τόσα κενά κτήρια, με έναν τριτογενή τομέα πολύ δραστήριο και με πολλή ευημερία. Το σημαντικό τώρα είναι να πούμε ‘αρκεί στις αψίδες’ (που βρίσκουν καταφύγιο οι άστεγοι)”. Μόνο που η δημαρχία και κυρίως η Λοκατέλι δεν θέλουν να ακούσουν το παραμικρό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τραμπ επιταχύνει τη λύση Ντράγκι κατά του «αργού θανάτου» της Ε.Ε.

H εκλογή Τραμπ αναγκάζει τους «27» να επισπεύσουν τις κινήσεις αφύπνισης από τον «δογματικό ύπνο» της πλήρους υποταγής της οικονομίας τους στις αμερικανικές στρατηγικές πρωτοβουλίες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα