ΑΘΗΝΑ
18:15
|
28.04.2024
Οι δύο ιδιοκτήτες του κλαμπ και τα δύο μέλη του μουσικού συγκροτήματος παραμένουν για την ώρα ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσής τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποινές κάθειρξης, από 18 ως 22 χρόνια, επιβλήθηκαν χθες στους τέσσερις κατηγορούμενους για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο κλαμπ «Kiss» στις 27 Ιανουαρίου του 2013 στη Βραζιλία και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 242 άνθρωποι.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και καταδίκασε τους δύο ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου και δύο μέλη του μουσικού συγκροτήματος, που έπαιζε την ώρα της τραγωδίας, στην πόλη Σάντα Μαρία της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε στη διάρκεια φοιτητικού πάρτι, όταν μέλη της μπάντας «Gurizada Fandangueira» άναψαν φωτοβολίδες εξαιτίας των οποίων πήρε φωτιά η μόνωση της οροφής του νυχτερινού κέντρου, προκαλώντας έκλυση τοξικού καπνού.

Επικράτησε πανικός και οι περίπου 1.000 παρευρισκόμενοι στην προσπάθειά του να εξέλθουν από το χώρο, ποδοπατήθηκαν. Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 17 με 30 ετών. Πολλοί απανθρακώθηκαν από τη φωτιά ή πέθαναν από ασφυξία από τον τοξικό καπνό. Οι δύο μουσικοί έφυγαν εγκαίρως από το κλαμπ χωρίς να ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους για τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη, το κλαμπ δεν διέθετε πυροσβεστήρες που λειτουργούσαν, ενώ η σήμανση για τις εξόδους κινδύνου ήταν ελλιπής. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι υπήρχαν μόνο δύο έξοδοι κινδύνου.

Οι τέσσερις άνδρες κατηγορούνταν για την ανθρωποκτονία 242 ατόμων και για απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 636 που τραυματίστηκαν. Και οι τέσσερις παραμένουν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι τους.

«Όσοι περισσότεροι άνθρωποι μέσα, τόσο το καλύτερο»

Ενώπιον επιζώντων και συγγενών τους ο δικαστής Ορλάντο Φασίνι Νέτο ανακοίνωσε την απόφασή του κατά τη δέκατη ημέρα της δίκης στο Πόρτο Αλέγκρε η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεπτικά και λοιπά μέσα ενημέρωσης.

Κατέθεσαν 14 επιζώντες και 19 μάρτυρες. Η Κάτια Πατσέκο Σικιέιρα, πρώην εργαζόμενη στο νυχτερινό κέντρο «Kiss» και μία από τους επιζώντες, περιέγραψε τις 21 ημέρες που πέρασε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο 40% του σώματός της.

«Ούρλιαζα ότι δεν θέλω να πεθάνω», δήλωσε, ενώ κατέθεσε ότι η πολιτική του κλαμπ ήταν «όσοι περισσότεροι άνθρωποι μέσα, τόσο το καλύτερο».

Στον Ελισάντρο Καγιεγκάρο Πορ, 38 ετών, συνιδιοκτήτη του κέντρου, επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, 22 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη, ενώ στον συνεργάτη του και έτερο ιδιοκτήτη του κλαμπ, Μάουρο Λοντέρο Χόφμαν, 56 ετών, επιβλήθηκε κάθειρξη 19 χρόνων και έξι μηνών.

Τα μέλη του συγκροτήματος, Λουσιάνο Μπονίγια Λεάο, 44 ετών, παραγωγός μουσικής και ο μουσικός Μαρσέλο ντε Χεσούς ντος Σάντος, 41 ετών, καταδικάστηκαν σε 18 έτη κάθειρξης ο καθένας.

Η καταστροφή, μια από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές της Βραζιλίας, οδήγησε σε αναθεώρηση των κανονισμών ασφαλείας σε νυχτερινά κέντρα και παρόμοιους χώρους σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα