ΑΘΗΝΑ
12:23
|
22.11.2024
Ηλικιακά υπήρξε μια μικρή ανανέωση αλλά χωρίς να αλλάξει συνολικά η βάση ενός κόμματος που είναι στη βάση του γερασμένο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την περασμένη Κυριακή έλαβαν χώρα οι εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου ηγέτη στο ΚΙΝΑΛ. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Το αποτέλεσμα είναι μια νίκη για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πήρε πάνω από το 1/3 της ψήφου (37%), με τον Γιώργο Παπανδρέου να έρχεται δεύτερος με 28%, τον Ανδρέα Λοβέρδο τρίτο με κάτι πάνω από το ¼ της ψήφου(26%), και τους άλλους τρεις υποψηφίους πέριξ του 3% ο καθένας. Στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή περνάνε οι δύο πρώτοι. Στο παρακάτω άρθρο θα γίνει μια πρώτη γεωγραφική ανάλυση της ψήφου ανά υποψήφιο και ανά περιφέρεια, επικεντρώνοντας κυρίως στους 3 πρώτους, με βάση τα ανακοινωθέντα δημόσια στοιχεία της ΕΔΕΚΑΠ σε σχέση με τα τμήματα και τα αποτελέσματα.

Ανά υποψήφιο

Ανδρουλάκης

Ο ευρωβουλευτής σε γενικές γραμμές είχε ένα ισορροπημένο πανελλαδικά ποσοστό εκτός από τη γενέτειρά του Κρήτη και τη Δυτική Μακεδονία όπου πήγε εξαιρετικά και αντίστροφα της Αττικής και του Εξωτερικού όπου υπολείπεται σχεδόν 10 μονάδες του πανελλαδικού του ποσοστού.

Οι δέκα καλύτερες περιοχές του ήταν κυρίως στην Κρήτη, πράγμα που δείχνει ότι η ψήφος είχε κι έντονα τοπικιστικό χαρακτήρα και προμηνύει πιθανώς προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον εκεί. Οι δέκα χειρότερες ήταν σε μικρά απομονωμένα μέρη όπου προφανώς δεν είχε προσβάσεις.

Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε επίσης σοβαρό πρόβλημα στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, όντας παντού κάτω από το πανελλαδικό του, με λίγο καλύτερες επιδόσεις στις πιο λαϊκές και αρκετά χειρότερες στις πιο εύπορες, κάτι που πιθανώς να δείχνει πρόβλημα φυσιογνωμίας κι αποδοχής του από τα πιο ευκατάστατα κομμάτια της βάσης του ΚΙΝΑΛ.

Παπανδρέου

Ο πρώην Πρωθυπουργός τα πήγε καλύτερα στο Εξωτερικό, στη Δυτική Ελλάδα (όπου εκλέγεται) και στην Ήπειρο ενώ χειρότερα στο Βόρειο Αιγαίο και στη Βόρεια Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές είχε ένα ενιαίο πανελλαδικό ποσοστό ενώ σημείωσε πολύ καλά αποτελέσματα στη λεγόμενη «μικρή επαρχία», δηλαδή σε μικρές κάλπες κωμοπόλεων ή χωριών παίρνοντας στις περισσότερες κάλπες εκείτην πρωτιά. Στη Βόρεια Ελλάδα πιθανώς να έχασε υποστηρικτές λόγω καθόδου Καστανίδη ενώ στην Κρήτη σίγουρα λόγω Ανδρουλάκη.

Οι δέκα καλύτερές του περιοχές είναι όλες σε μικρά μέρη όπως και οι δέκα χειρότερές του, με πιο ισορροπημένα ποσοστά στις περισσότερες πόλεις.

Στην Αττική ο Γ. Παπανδρέου πήγε σαφώς καλύτερα από τον Ανδρουλάκη αλλά χειρότερα από τον Α.Λοβέρδο. Σε Αθήνα, Πειραιά, Περιστέρι και πιο λαϊκές συνοικίες είναι πάνω από το πανελλαδικό του ενώ χειρότερες επιδόσεις είχε σε μικρά νησιά του Αργοσαρωνικού (πλην Ύδρας) και σε πιο εύπορες περιοχές όπως στην Κηφισιά (25%).

Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τα πήγε καλύτερα στο Βόρειο Αιγαίο και στην Αττική ενώ χειρότερες επιδόσεις σημείωσε στην Κρήτη, στη Δυτ.Μακεδονία και στις κάλπες του Εξωτερικού. Ειδικά στην πρωτεύουσα της χώρας η επίδοση (και η πρωτιά) είναι σημαντική καθώς του αφήνει περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά για το μέλλον του στην παράταξη. Οι καλύτερές του περιοχές ήταν μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και στη Λακωνία ενώ οι χειρότερες κυρίως στην Κρήτη.

Χρηστίδης

Ο νεαρός εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ που επιχείρησε να εμφανιστεί ως συνεχιστής της Φώφης Γεννηματά τα πήγε καλύτερα στο Αιγαίο, στη Θράκη (όπου σπούδασε) και στη γενέτειρά του Πελοπόννησο ενώ χειρότερες επιδόσεις είχε στις γενέτειρες των δύο πρώτων υποψηφίων, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, και με εξαίρεση την Αργολίδα (χαρακτηριστικό το Ναύπλιο με 22%) και τον Έβρο (10%), δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, σημαντικό ωστόσο ότι κατάφερε να βγει μπροστά από τους άλλους δύο και να εγγράψει υποθήκες για το μέλλον.

Στην Αττική ο Π. Χρηστίδης τα πήγε καλύτερα στα νησιά του Αργοσαρωνικού και χειρότερα στις λιγότερο αστικές αλλά και στις πιο εύπορες περιοχές της Αττικής.

Γερουλάνος

Ο Κεφαλλονίτης Γερουλάνος σε γενικές γραμμές δεν πήγε καλά, με την εξαίρεση των Ιονίων νήσων από όπου κατάγεται όπου κατέγραψε τριπλάσιο ποσοστό (στο Ληξούρι πήρε 55%) και κάποιων περιοχών της Θράκης (πχ Σουφλί 13%) και της Θεσσαλίας (πχ Σοφάδες 20%) ενώ χειρότερη περιοχή του ήταν η Κρήτη όπου σε πολλά μέρη δεν έλαβε ούτε μία ψήφο.

Στην Αττική όπου πολιτεύεται πήρε σημαντικά ποσοστά στο κέντρο και σε περιοχές γύρω από αυτό όπως ο Βύρωνας (22%), που του έδωσαν μια μικρή ώθηση όπως και οι πιο εύπορες περιοχές (πχ Πεντέλη 7%), δεν έφτασε όμως για να ξεχωρίσει από την κατηγορία των «αουτσάιντερ» αυτής της μάχης καθώς στις πιο λαϊκές συνοικίες δεν πήγε τόσο καλά.

Καστανίδης

Ο Χάρης Καστανίδης κατέγραψε χαμηλές πτήσεις γενικά πλην της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας όπου κατέγραψε διψήφιο ποσοστό σε πολλούς Δήμους (πχ Δυτική Θεσσαλονίκη-Παύλου Μελά 20%), πιθανώς στερώντας το από τον Παπανδρέου. Χειρότερα τα πήγε στα νησιά και γενικά στη Νότια Ελλάδα όπου σε πολλά μέρη δεν πήρε ούτε μία ψήφο.

Ανά Περιφέρεια

Αττική

Στην  Αττική η εικόνα δεν ήταν ίδια με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα όσον αφορά τη σειρά των τριώνπρώτων. Ο Α.Λοβέρδος βγήκε πρώτος με 33% παίρνοντας αρκετά πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό σε όλες τις περιοχές της Αττικής, ιδίως στις πιο εύπορες. Δεύτερος ο Γ.Παπανδρέου με παρόμοιο με το πανελλαδικό του ποσοστό (29%) και τρίτος ο Ανδρουλάκης με σημαντική διαφορά (28%). Στη δεύτερη τριάδα προηγήθηκε, λόγω Δήμου Αθηναίων και Βορείων προαστίων, ο Γερουλάνος με 4,5%.

Στους μεγάλους Δήμους ο Παπανδρέου βγήκε πρώτος στην Αθήνα παρά την κάθοδο Γερουλάνου, στον Πειραιά βγήκε πρώτος ο Λοβέρδος με μικρή όμως διαφορά από τους άλλους και στο Περιστέρι κρατήθηκε η ίδια σειρά με πιο αδύναμο όμως τον Ανδρουλάκη κι ενισχυμένους τους άλλους δύο.

Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία προηγήθηκε με διαφορά ο Ανδρουλάκης ο οποίος έπιασε σε όλη την Περιφέρεια το πανελλαδικό του (37%), εκτός από τη Θεσσαλονίκη που πήγε πιο χαμηλά (30%). Δεύτερος βγήκε ο Λοβέρδος(28%), ο οποίος πήγε εξαιρετικά και μέσα στη Θεσσαλονίκη(31%), ιδίως σε πιο εύπορες περιοχές όπως η Καλαμαριά όπου βγήκε πρώτος (ενώ πχ στη Σταυρούπολη/Δήμος Π.Μελά πήγε αρκετά χειρότερα με 24%). Ο Παπανδρέου, ίσως λόγω υψηλού ποσοστού Καστανίδη εδώ, υπολείπεται αρκετά από το πανελλαδικό του με 22%, που είναι ομοιόμορφο και στους μεγάλους Δήμους της Θεσσαλονίκης.

Στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας στη Βέροια προηγήθηκε ο Λοβέρδος (39%) με πολύ χαμηλότερα τους Ανδρουλάκη και Παπανδρέου. Στην Έδεσσα οι Ανδρουλάκης και Παπανδρέου κινήθηκαν πιο κοντά στο πανελλαδικό ποσοστό τους ενώ ο Λοβέρδος πιο χαμηλά(19%). Στην Κατερίνη και στις Σέρρες ήταν παρόμοια η σειρά και τα ποσοστά όλων με τα πανελλαδικά τους. Στο Κιλκίς ο Ανδρουλάκης με 45% και ο Παπανδρέου (33%, η καλύτερη επίδοσή του περιφερειακά) πήραν τη μερίδα του λέοντος με πολύ αδύναμο τον Λοβέρδο. Ο Ανδρουλάκης πήρε το καλύτερο αποτέλεσμά του στον Πολύγυρο με 66% (και αντίστροφα ο Παπανδρέου το χειρότερό του με 8%).

Συμπερασματικά, ο Ανδρουλάκης κινήθηκε καλύτερα σε Πολύγυρο και Κιλκίς και χειρότερα σε Θεσσαλονίκη και Βέροια. Ο Παπανδρέου πήγε καλύτερα σε Κιλκίς και Κατερίνη και χειρότερα σε Θεσσαλονίκη και Βέροια. Ο Λοβέρδος τα πήγε καλύτερα σε Θεσσαλονίκη και Βέροια και χειρότερα σε Κιλκίς και Έδεσσα.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Ξεκάθαρη εδώ η κυριαρχία Ανδρουλάκη με ποσοστό παρόμοιο με το πανελλαδικό του(36,9%), με πιο αξιόλογο ποσοστό (47%) στην πόλη της Καβάλας και χαμηλότερο στην Αλεξανδρούπολη (27%). Ο Λοβέρδος εδώ βγήκε δεύτερος κυρίως λόγω δύναμης στη Δράμα (38%) ενώ χειρότερα τα πήγε σε Κομοτηνή- Ροδόπη (25%). Ο Παπανδρέου είχε ένα μάλλον κακό αποτέλεσμα κι ήρθε συνολικά τρίτος με 24%, με πολύ χαμηλά ποσοστά στη Καβάλα (15%) και καλύτερη επίδοση στη Ροδόπη (Κομοτηνή: 33%), αντίστροφα δηλαδή από τον Λοβέρδο. Από τους υπόλοιπους ξεχωρίζει το εντυπωσιακό 10% του Χρηστίδη στον Έβρο (είχε αναφερθεί σε αυτήν την περιοχή και στο ντιμπέιτ) το οποίο του επέτρεψε να πάρει συνολικά την τέταρτη θέση στην Περιφέρεια.

Δυτική Μακεδονία

Ξεκάθαρη κυριαρχία εδώ του Ανδρουλάκη με 45% που προηγήθηκε 20 μονάδες του Παπανδρέου σε όλες σχεδόν τις πόλεις (χειρότερη επίδοση του ΓΑΠ σε Κοζάνη και Γρεβενά με 22%), πιθανώς λόγω της αξιόλογης σχεδόν διψήφιας(10%) επίδοσης του Καστανίδη. Ο Λοβέρδος πήγε χειρότερα σχεδόν παντού (17% περιφερειακά), ιδίως σε Φλώρινα (όπου ο Ανδρουλάκης πήρε σχεδόν τις μισές ψήφους) και Κοζάνη.

Ήπειρος

Στην Ήπειρο πρωτιά πήρε ο Ανδρουλάκης (38%) με δεύτερο κι αρκετά πιο δυνατό από τον μέσο όρο του τον Παπανδρέου(33%) και αντίστροφα πιο αδύναμο τον Λοβέρδο(21%). Στις πρωτεύουσες νομών, σε Άρτα και Ηγουμενίτσα βγήκε πρώτος ο Παπανδρέου με πολύ αξιόλογα ποσοστά που έφτασαν και το 41%, ενώ ο Ανδρουλάκης(28%) και ο Λοβέρδος(Ηγουμενίτσα: 19%)σημείωσαν χειρότερες επιδόσεις εκεί αντίστροφα. Στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα η εικόνα ήταν παρόμοια με την πανελλαδική.

Ιόνια

Στα Ιόνια η εικόνα ήταν παρόμοια με την πανελλαδική με αδύναμο κάπως τον Ανδρουλάκη(33%) και αξιοσημείωτη επίδοση του Κεφαλλονίτη Γερουλάνου με σχεδόν 8%. Στις πόλεις ο Ανδρουλάκης πήγε εξαιρετικά στη Ζάκυνθο (πήρε σχεδόν τις μισές ψήφους) και Λευκάδα (40%, δεύτερος εκεί ο Λοβέρδος με 33%) ενώ πολύ χαμηλά πήγε στο Αργοστόλι λόγω Γερουλάνου(22%) με αποτέλεσμα εκεί να βγει πρώτος ο Λοβέρδος με 29%. Στη δε Κέρκυρα βγήκε πρώτος ο Παπανδρέου με 35% με δεύτερο τον Λοβέρδο με 30% και τρίτο τον Ανδρουλάκη (26%).

Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα βγήκε πρώτος ο Παπανδρέου με δέκα μονάδες πάνω από το πανελλαδικό του(38%), χωρίς όμως να χάνουν πολύ σημαντικά ποσοστά οι άλλοι δύο καθώς ο Ανδρουλάκης πήρε 35% και ο Λοβέρδος 22%.Στο Αγρίνιο βγήκε πρώτος ο Παπανδρέου(43%) με μεγάλη διαφορά από τους άλλους δύο. Σε Πάτρα και Πύργο όμως ο Ανδρουλάκης κέρδισε, ιδίως στην πρωτεύουσα της Ηλείας(43%) όπου υπήρξε μεγάλη πόλωση με αποτέλεσμα να πάει πολύ πιο κάτω ο Λοβέρδος εκεί (μόλις 13%).

Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο πρώτος βγήκε με 36% ο Ανδρουλάκης με τους άλλους δύο να έπονται στο 27% και τον Χρηστίδη να ξεχωρίζει (λόγω καταγωγής από Αργολίδα) με 6%. Στη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας, την Καλαμάτα, ο Παπανδρέου ήταν ελαφρώς ενισχυμένος (31%) αλλά δεν μπόρεσε να περάσει τον Ανδρουλάκη(39%)ο οποίος βγήκε επίσης πρώτος στην Κόρινθο (39%). Στην Κόρινθο ο Λοβέρδος με 31% πέρασε τον Παπανδρέου(24%) ενώ στο Ναύπλιο ο Παπανδρέου σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του με 20 πόντους διαφορά από τους άλλους δύο που πήγαν άσχημα (19%), πιθανώς λόγω Χρηστίδη που εκεί πήρε μεγάλο διψήφιο ποσοστό (22%) και βγήκε δεύτερος. Στη Σπάρτη ο Λοβέρδος σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του με σχεδόν 50% αλλά στην Τρίπολη, όπου επικράτησε ο Ανδρουλάκης με 53%, ο Λοβέρδος πήρε μόνο 14%.

Στερεά Ελλάδα

Στη Στερεά Ελλάδα ο Ανδρουλάκης βγήκε πρώτος πιάνοντας το πανελλαδικό του ποσοστό ενώ ο Παπανδρέου και ο ελαφρώς ενισχυμένος εδώ Λοβέρδος ήρθαν πολύ κοντά στη δεύτερη θέση με 28%. Ο Λοβέρδος κατάφερε να βγει πρώτος (35%) στον Δήμο Δελφών που περιλαμβάνει την Άμφισσα ενώ ο Παπανδρέου σημείωσε καλές επιδόσεις και πρωτιά σε Καρπενήσι(36%) και Λαμία(37%). Ο Ανδρουλάκης είχε όμως συνολικά την πιο σταθερή και ομοιογενή παρουσία με καθαρή πρωτιά στη Λιβαδειά(40%) και στη Χαλκίδα(36%), στις οποίες ο Λοβέρδος κατάφερε να περάσει τον Παπανδρέου.

Θεσσαλία

Παρόμοια εικόνα με την πανελλαδική έχουμε και στη Θεσσαλία, με ελαφρώς πιο ενισχυμένο όμως τον Παπανδρέου(30%) και ελαφρώς πιο κάτω τον Λοβέρδο(23%). Στον Βόλο ο Ανδρουλάκης κατάφερε να πάρει οριακά την πρωτιά από τον πολύ ενισχυμένο εκεί Λοβέρδο (33%) ενώ στην Καρδίτσα η νίκη Ανδρουλάκη με 36% ήταν πιο καθαρή. Ο Παπανδρέου τα πήγε καλύτερα στη Λάρισα(34%) όπου πήρε την πρωτιά ενώ στα Τρίκαλα υπήρξε μεγάλη νίκη Ανδρουλάκη με 44% και σοβαρή απόσταση από τους άλλους δύο.

Κρήτη

Η Κρήτη, γενέτειρα του Ανδρουλάκη, τον αντάμειψε με ένα εξαιρετικό ποσοστό (πάνω από 3/5 της ψήφου). Υπήρξαν μέρη όπου οι άλλοι δύο, ιδίως ο Λοβέρδος, περιορίστηκαν σε μονοψήφια ποσοστά (πχ Λοβέρδος-Ηράκλειο 9%), αν και ο Παπανδρέου κρατήθηκε σε αξιοπρεπή ποσοστά(24%), ιδίως στο Ηράκλειο. Πιο καλό αποτέλεσμα στα Χανιά για τον Λοβέρδο όπου πήρε το πανελλαδικό του και πέρασε δεύτερος με 25%, μπροστά από τον Παπανδρέου που δεν τα κατάφερε πολύ καλά εκεί (19%).

Βόρειο Αιγαίο

Στο Βόρειο Αιγαίο ο Ανδρουλάκης βγήκε οριακά πρώτος με 35% με ποσοστά παντού κοντά στο πανελλαδικό του. Ο Λοβέρδος ακολουθεί δεύτερος πολύ κοντά με καλύτερο αποτέλεσμα στη Λήμνο(47%) και Μυτιλήνη(35%). Ο Παπανδρέου δεν τα πήγε καλά(21%)βγαίνοντας παντού τρίτος, με σοβαρότερες απώλειες σε Λήμνο(μόλις 10%) και Χίο(17%). Αξιοσημείωτη επίδοση σημείωσε ο Χρηστίδης, κυρίως λόγω Χίου (σχεδόν 9%).

Νότιο Αιγαίο


Στο Νότιο Αιγαίο ο Ανδρουλάκης κέρδισε καθαρά με 40% της ψήφου ενώ ο Λοβέρδος βγήκε οριακά δεύτερος μπροστά από τον Παπανδρέου με 26,6%. Στην Κω ο Ανδρουλάκης πήρε πάνω από τις μισές ψήφους ενώ το αποτέλεσμα στη Σύρο ήταν πιο ισορροπημένο καθώς εκεί ο Ανδρουλάκης πήγε αρκετά πιο χαμηλά, τόσο ώστε να τον πιάσει ο ενισχυμένος Παπανδρέου με 30%. Στη Ρόδο, μεγαλύτερη πόλη και νησί της περιφέρειας, οι Ανδρουλάκης και Παπανδρέου πιάσανε σχεδόν το πανελλαδικό τους με ενισχυμένο πιο πολύ εκεί τον Λοβέρδο που βγήκε δεύτερος(31%).

Εξωτερικό

Στις κάλπες του Εξωτερικού κέρδισε ο Παπανδρέου με σχεδόν 45%, με τους άλλους δύο πολύ πίσω: δεύτερος ο Ανδρουλάκης (28%) και τρίτοςο Λοβέρδος με 17%. Δυστυχώς, στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνονται ποια ακριβώς είναι τα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα (υπάρχει μόνο ο αριθμός Ε.Τ.) οπότε δεν μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένη ανάλυση.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΕΙΣ

Τέλος, ένα ενδιαφέρον ερώτημα θα ήταν να δούμε τι σχέση υπάρχει μεταξύ των ποσοστών των υποψηφίων. Σε μια αναμέτρηση μόνο δύο υποψηφίων αυτό δεν θα είχε νόημα: όπου πάει καλά ο ένας δεν πάει ο άλλος και αντίστροφα. Ωστόσο, με 6 υποψηφίους έχει νόημα να δούμε αν υπάρχει κάποια στατιστική συσχέτιση ανάμεσα σε κάποιο ζευγάρι υποψηφίων είτε θετική (δηλ όπου πάει καλά ο ένας πάει κι ο άλλος) είτε αρνητική (δηλ όπου πάει καλά ο ένας δεν πάει καλά ο άλλος).

Αυτό φαίνεται με τον δείκτη Pearson, που κυμαίνεται από -1 (πλήρως αρνητική συσχέτιση) μέχρι το +1 (πλήρως θετική συσχέτιση). Έτσι, στον παρακάτω Πίνακα βλέπουμε πχ τον κάθε υποψήφιο με τον εαυτό του να έχει συσχέτιση +1, δηλ να ταυτίζεται πλήρως, όπως είναι φυσιολογικό. Τιμή κοντά στο 0 σημαίνει ασθενής ή καμία συσχέτιση.

Την πιο δυνατή αρνητική συσχέτιση στον Πίνακα την έχει ο Λοβέρδος με τον Ανδρουλάκη: αυτό φανερώνει είτε μια ανταγωνιστικότητα είτε μια παραπληρωματικότητα στις ψήφους τους, δηλ είτε απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικά κοινά είτε έχουν το ίδιο κοινό που μοιράζονται. Παπανδρέου με Ανδρουλάκη έχουν επίσης δυνατή αρνητική συσχέτιση (-0,50) ενώ Παπανδρέου με Λοβέρδο ασθενή αρνητική (-0,27) όπως και Παπανδρέου με Καστανίδη (-0,21) και Γερουλάνο με Ανδρουλάκη(-0,21). Εντύπωση κάνει ότι δεν υπάρχουν θετικές συσχετίσεις, το οποίο σημαίνει ότι δεν σχηματίστηκαν πολύ ισχυρά «δίδυμα», είτε εκούσια είτε ακούσια.

ΗΛΙΚΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε αφορά την ηλικία των συμμετεχόντων ψηφοφόρων σε σχέση με το 2017. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω Διάγραμμα, το σώμα των εκλογέων είναι ελαφρώς πιο νεανικό από αυτό του 2017 (κάτω από 50 χρονών τώρα είναι το 33% ενώ το 2017 ήταν το 28%), σημαντικό στοιχείο αν ληφθεί υπόψη ότι έχουν περάσει και τέσσερα χρόνια από τότε οπότε, αν δεν είχε ανανεωθεί το σώμα, θα ήταν κατά τι γηραιότερο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το κέντρο βάρους στη βάση του κόμματος παραμένει στις μεγάλες ηλικίες και κυρίως στους 60+, δηλαδή σε όσους έζησαν την Αλλαγή του ’81 ως εικοσάρηδες. Αυτό θα είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που θα πρέπει να αλλάξει ο νέος ηγέτης του ΚΙΝΑΛ αν θέλει να επιβιώσει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στις εκλογές της Κυριακής 05/12/2021 βγήκε πρώτος ο Ν. Ανδρουλάκης με ένα γενικά ομοιόμορφο περιφερειακά πανελλαδικό ποσοστό, με δεύτερο τον Γ. Παπανδρέου(28%) που κατάφερε να προηγηθεί κατά 2% του τρίτου Α. Λοβέρδου(26%). Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι κινήθηκαν πολύ πιο χαμηλά με εξαιρέσεις κυρίως στον τόπο καταγωγής τους και πολιτικής τους δράσης. Στην Αττική η εικόνα ήταν κάπως διαφορετική με σαφώς πιο ενισχυμένο τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος είχε απήχηση σε πιο εύπορες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας μέτρησαν οι τοπικές συμμαχίες του κάθε υποψηφίου, η σχέση του με τον κάθε τόπο με ισχυρότερη τάση στην Κρήτη και στα νησιά για τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος όμως είχε πρόβλημα σε πιο εύπορες περιοχές των μεγάλων πόλεων. Σε μικρές επαρχιακές περιοχές ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε καλύτερες επιδόσεις, πράγμα που δείχνει ότι ήταν κυρίως μια ψήφος «μνήμης» καλύτερων εποχών ενώ φάνηκε να πλήττεται κάπως από τις υποψηφιότητες Καστανίδη στη Θεσσαλονίκη και Γερουλάνου στην Αθήνα (ο τελευταίος με διείσδυση και σε πιο εύπορες περιοχές πέρα από Ιόνια και Θεσσαλία). Η υποψηφιότητα Χρηστίδη σημείωσε καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Πελοποννήσου, των νησιών Αιγαίου και της Θράκης ενώ του Καστανίδη κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, δεν υπήρξαν κάποιες ιδιαίτερες συσχετίσεις ενώ ηλικιακά υπήρξε μια μικρή ανανέωση αλλά χωρίς να αλλάξει συνολικά η βάση ενός κόμματος που είναι στη βάση του γερασμένο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα