ΑΘΗΝΑ
18:58
|
14.11.2024
Ο βασιληάς του Βελγίου μιλά για «τραύματα» στις δύο κοινωνίες, αλλά δε ζητεί συγγνώμη από το λαό του Κογκό, που θρήνησε δέκα εκατομμύρια θύματα επί…
H τελευταία γνωστή φωτογραφία του Λουμούμπα, δέσμιου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Τη βαθύτατη λύπη του για τα τραύματα” που προκάλεσε η χώρα του κατά την αποικιοκρατική της περίοδο στην Αφρική, και συγκεκριμένα στη νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξέφρασε, ο βασιληάς του Βελγίου Φίλιππος σήμερα, με αφορμή την 60η επέτειο από την ανεξαρτησία του Κογκό. Είναι η πρώτη φορά που εστεμμένος του Βελγίου παραδέχεται επίσημα, έστω και με υποβάθμιση της πραγματικότητας, το ρόλο της χώρας στο Κογκό. Παρ’ όλα αυτά, ο Βέλγος βασιληάς δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει συγγνώμη και μίλησε μόνο για «τραύματα» και στις δύο κοινωνίες. 

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας, Φελίξ Τσισεκέντι, ο βασιληάς Φίλιππος αναφέρει: “Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για τα τραύματα αυτά του παρελθόντος, ο πόνος από τα οποία αναβιώνει σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας”. Όταν το αφρικανικό Κονγκό ήταν ιδιοκτησία του πρώην βασιληά Λεοπόλδου ΙΙ, “διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας, οι οποίες βαραίνουν ακόμη τη συλλογική μας μνήμη”, σημειώνει στην επιστολή του. “Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε (αυτήν του βελγικού Κονγκό από το 1908 ως το 1960) προκάλεσε επίσης βάσανα και ταπεινώσεις”. Ο βασιληάς Φίλιππος, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο το 2013, δεσμεύεται επίσης για την “καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού”. “Ενθαρρύνω τον στοχασμό, ο οποίος ξεκίνησε από το κοινοβούλιό μας προκειμένου να γαληνεύσει η μνήμη μας για πάντα”, υποστηρίζει.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η πρωθυπουργός του Βελγίου, Σοφί Βελμές, που τόνισε ότι “έχει έρθει η ώρα για το Βέλγιο να αρχίσει μια διαδρομή αλήθειας” για το αποικιακό του παρελθόν στο Κονγκό. “Κάθε δουλειά αλήθειας και μνήμης ξεκινάει από την αναγνώριση του πόνου του άλλου”, πρόσθεσε η Βιλμές, η οποία χαιρέτισε τις δηλώσεις του βασιληά του Βελγίου ως ‘Ιστορικές’.

Η κα Βιλμές μετείχε σήμερα το πρωί στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για την ανεξαρτησία του Κονγκό μπροστά από το δημαρχείο της Ιξέλ, κοντά στην αφρικανική συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας, την Ματόνζ.

Στο Βέλγιο ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία, που του προκάλεσε στα τέλη Μαΐου ένας λευκός αστυνομικός στην Μιννεάπολη των ΗΠΑ, αναζωπύρωσε τον δημόσιο διάλογο για τη βία κατά την αποικιοκρατική περίοδο στο Κονγκό και τον εγκληματικό ρόλο του Λεοπόλδου ΙΙ, που βασίλεψε την περίοδο 1865- 1909, και είχε προσωπική του περιουσία το Κογκό ως το 1908. Σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και, λόγω των εκτενών φρικιαστικών ενεργειών των Βέλγων,  τότε και εκεί γεννήθηκε και ο όρος ‘Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας’. Ο ρόλος των Βέλγων δεν τελείωσε εκεί όμως. Στις 17 Ιανουαρίου του 1961, ο ηγέτης του αντιαποικιοκρατικού παναφρικανικού κινήματος, και πρώτος ηγέτης του Ελεύθερου Κογκό, ο Πατρίς Λουμούμπα, εκτελέστηκε, διαμελίστηκε και τα μέλη του διαλύθηκαν στο οξύ, από Βέλγους, Βρετανούς και Αμερικάνους πράκτορες. Οι αποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιθυμούσαν (και επιθυμούν) να ελέγξουν τις σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της αφρικανικής χώρας και ειδικά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου: το Στέητ Ντηπάρτμεντ παραδέχθηκε το 2013 ότι ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ είχε δώσει την εντολή εκτέλεσης του Λουμούμπα και η CIA είχε βάλει στην άκρη 100.000 δολάρια για το σκοπό αυτό – ποσό αντίστοιχο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σήμερα. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα