ΑΘΗΝΑ
01:14
|
24.09.2024
Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από την επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» και ανάρτηση στο Facebook από την ΠτΔ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων κατέθεσε η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μίλησε στον τόπο μαρτυρίου και εκτελέσεως με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από τη θηριωδία των ναζιστικών δυνάμεων. Η κ. Κωνσταντοπούλου μετέβη στα Καλάβρυτα την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κοινότητας.

Με την παρουσία των κατοίκων και του προέδρου του χωριού, του Δημάρχου Καλαβρύτων και του Καθηγούμενου της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, ο οποίος τέλεσε την Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των θυμάτων, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», που έχει συνδέσει την κοινοβουλευτική και πολιτική της διαδρομή με την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, μίλησε για τη σημασία της Αντίστασης και της θυσίας των προγόνων μας, αλλά και για τη συγκρότηση της Εθνικής μας ταυτότητας ως Ελλήνων, μέσα από τις πράξεις ηρωισμού και Αντίστασης, από την Επανάσταση του 1821 στο Έπος του 40 και την Εθνική Αντίσταση.

«Οι άνθρωποι που έπεσαν νεκροί, εκτελεσθέντες πριν από 78 χρόνια σήμερα σε αυτό εδώ το σημείο, οι εκατοντάδες άνθρωποι που σφαγιάστηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων τον Δεκέμβρη του ’43, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, Έλληνες, πρόγονοί μας, που σφαγιάστηκαν και εκτελέστηκαν στην εξέλιξη  της ναζιστικής θηριωδίας, δεν ήσαν απλώς μάρτυρες και θύματα, αλλά ήσαν εκείνοι που με τη θυσία τους συγκρότησαν τη σημερινή μας εθνική ταυτότητα: Των Ελλήνων που αντιστέκονται, των Ελλήνων που αυτό το υπέρτατο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή, το θυσιάζουν και το θυσίασαν ιστορικά, για ακόμη υπέρτερα αγαθά, αυτά της ελευθερίας και της πατρίδας μας.

Δεν είναι τυχαίες οι κορυφαίες στιγμές του Έθνους μας, από την Επανάσταση του 1821, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια, στην Εθνική Αντίσταση, το Έπος του ’40 και τον ηρωικό φόρο αίματος που πλήρωσε ο λαός μας. 20% του Ελληνικού πληθυσμού αποτέλεσαν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και της Κατοχής. Δεν είναι τυχαίο που η ταυτότητά μας συγκροτείται μέσα από πράξεις ανείπωτου και αφάνταστου ηρωισμού», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ταυτόχρονα, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» αναφέρθηκε με ιδιαίτερη σημασία στο Ολοκαύτωμα της Μονής της Αγίας Λαύρας: «Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν οι Ναζί θέλησαν να εκτελέσουν, να εξαφανίσουν, να συνθλίψουν, τους αντιστεκόμενους Καλαβρυτινούς και τις ομάδες των ανταρτών, δεν στράφηκαν μόνον κατά των αμάχων, δεν στράφηκαν μόνον, με αδιανόητη, φρικώδη, κτηνωδία  εναντίον του πληθυσμού, αλλά στράφηκαν και κατά του συμβόλου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της Επανάστασης, της Αγίας Λαύρας, εδώ δίπλα μας, και θέλησαν να εξαλείψουν με Ολοκαύτωμα αυτό το σημείο ιστορικής μνήμης»

Συνδέοντας το τότε με το σήμερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε χωρίς περιστροφές για το καθήκον Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις θηριωδίες, ως ιστορικό και εθνικό καθήκον για τους σύγχρονους έλληνες, ενώ στηλίτευσε την συμπαιγνία των Ελληνικών Κυβερνήσεων με τις Γερμανικές, για να μην καταβληθούν οι οφειλές, συμπαιγνία την οποία χαρακτήρισε εμπαιγμό προς τον Ελληνικό λαό: «Δεν είμαι εδώ   και δεν ήρθα εδώ, σε αυτή τη δύσκολη μέρα, για να βγάλω άλλον ένα επετειακό λόγο, για να κάνω δημόσιες σχέσεις, για να συμμετάσχω σε συνήθεις θριαμβολογίες και θρηνολογίες. Είμαι εδώ για να θυμίσω αυτό που εσείς ξέρετε ως απόγονοι  των εκτελεσθέντων, ως άνθρωποι με βιωματική σύνδεση με τα σημεία και τους τόπους μαρτυρίου, και τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους κορυφαίους τόπους μαρτυρίου  της πατρίδας μας. Είμαι εδώ για να πω ότι, απέναντι σε αυτή τη θυσία, εμείς είμαστε επιφορτισμένοι, με ένα ιστορικό, εθνικό καθήκον: Διεκδίκηση των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων, της αποκατάστασης της καταστροφής της χώρας μας, της αποζημίωσης των θυμάτων, της επιστροφής του Κατοχικού Δανείου, της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

78 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, 76 χρόνια μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ανεπίτρεπτο οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, σε συμπαιγνία με τις Γερμανικές, να εμπαίζουν τον Ελληνικό λαό και να μην διεκδικούν αποζημιώσεις για τους ηρωικούς προγόνους μας, που θυσιαστήκαν και σφαγιάστηκαν, που πλήρωσαν τίμημα βαρύ, για το ΟΧΙ τους, για την αντίστασή τους, για την άρνησή τους να συνθηκολογήσουν. Αυτό το χρέος, Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, θα το υπηρετήσουμε και πρέπει να το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, εμείς που γεμίζουμε με υπερηφάνεια και αίσθημα καθήκοντος αναλογιζόμενοι την ακραία και κορυφαία θυσία των προγόνων μας».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε την ομιλία της με μία ευχή για τη μνήμη των θυμάτων και μία προτροπή για τους σύγχρονους έλληνες: «Αθάνατοι να είναι και να κρατήσουμε άσβεστο το παράδειγμά τους, το υπόδειγμά τους. Γιατί τιμούμε τους νεκρούς όχι όταν τους αναλογιζόμαστε και τους μνημονεύουμε αλλά όταν με το δικό μας παράδειγμα στεκόμαστε αντάξιοι στη θυσία τους με την όποια μας κληροδότησαν όχι μόνον ελευθερία  αλλά και αξιοπρέπεια. Αθάνατοι!».

Μετά το πέρας της ομιλίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους κατοίκους του χωριού και της περιοχής και εξέθεσε ειδικότερες λεπτομέρειες για τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών . Τέλος παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων που ήταν αφιερωμένη σε τέσσερις τόπους Ολοκαυτωμάτων: Καλάβρυτα, Δομένικο Λάρισας, Δοξάτο Δράμας, Κομμένο Άρτας.

Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου.

Σακελλαροπούλου: «Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες»

«Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη μαύρη επέτειο της σφαγής των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Με ανάρτησή της στο Facebook, η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει: «Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες» και επισημαίνει ότι «Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες».

Ακολουθεί η αναλυτικά ανάρτηση της κ. Σακελλαροπούλου στο Facebook:

«Τετρακόσιοι σαράντα ένας άνδρες και αγόρια άνω των δεκατριών ετών εκτελέστηκαν. Μόνο δεκατρείς επέζησαν. Στη Ράχη του Καπή, τον λόφο πάνω από τα Καλάβρυτα που έγινε τόπος του μαρτυρίου, μέρες ξερνούσε αίμα το χώμα. Το μεγαλοχώρι του Χελμού παραδόθηκε στις φλόγες. Το σχολείο όπου κρατούνταν τα γυναικόπαιδα πυρπολήθηκε. Είκοσι επτά γειτονικοί οικισμοί καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν. Καπνισμένα ερείπια παντού. Πάνδημος θρήνος.

Από τη σφαγή των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας, σχεδιασμένη ως αντίποινα για την εκτέλεση 77 Γερμανών που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι μετά τη μάχη της Κερπινής, δύο μήνες νωρίτερα, έχουν περάσει 78 χρόνια – και η πληγή παραμένει νωπή.

Και η μνήμη. Μια μνήμη που πάγωσε τον χρόνο για όσους έχασαν αγαπημένους, όσους έζησαν τον τρόμο και την ερήμωση. Και ταυτόχρονα μια μνήμη που βαραίνει πάνω σε όλους μας σαν ηθική υποθήκη. Τιμώντας και σήμερα εκείνη την αποφράδα ημέρα και τα μαρτυρικά θύματα της ανείπωτης αυτής αγριότητας, δεν αναμηρυκάζουμε το ιστορικό γεγονός, αλλά το σημασιοδοτούμε μέσα στα συμφραζόμενα του παρόντος μας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επαγρύπνησης απέναντι στο κακό, την υπολογισμένη σκληρότητα, το μίσος και τον φανατισμό που γεννούν οι απάνθρωπες ιδεολογίες. Θυμόμαστε, σημαίνει φράζουμε τον δρόμο σε παρόμοιες θηριωδίες. Και βέβαια, παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από το Γερμανικό Κράτος, μέχρι το δίκαιο αυτό αίτημα να ικανοποιηθεί».

Κάποιοι χρήστες στο Twitter σχολίασαν την απουσία της ΠτΔ από τα Καλάβρυτα για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λίβανος: 356 νεκροί, 1.246 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις- Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (UPD)

Γεραπετρίτης για Ισραήλ, Λίβανο και Γάζα στο πρακτορείο Reuters

Αίγυπτος και Τουρκία κατά των ισραηλινών επιδρομών στο Λίβανο

Με ποινικό μητρώο ο τραυματίας της ένοπλης επίθεσης στο κέντρο της Αθήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα