ΑΘΗΝΑ
11:34
|
27.04.2024
Ο στρατός της Μιανμάρ πραγματοποίησε μια σειρά μαζικών δολοφονιών αμάχων τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανδρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός της Μιανμάρ πραγματοποίησε μια σειρά μαζικών δολοφονιών αμάχων τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανδρών, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Ειδικότερα, 11 αυτόπτες μάρτυρες και επιζώντες δήλωσαν στο BBC ότι στρατιώτες, μερικοί εξ αυτών ανήλικοι, συγκέντρωσαν τους χωρικούς προτού χωρίσουν τους άνδρες από τις γυναίκες και σκοτώσουν τους πρώτους. Το βίντεο και οι εικόνες από τα επεισόδια φαίνεται να δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς βασανίστηκαν πριν θαφτούν σε ρηχούς τάφους.

Οι δολοφονίες σημειώθηκαν τον Ιούλιο, στο πλαίσιο τεσσάρων διαφορετικών περιστατικών στην πόλη Κάνι της περιφέρειας Σαγκάινγκ στην κεντρική Μιανμάρ, που θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Η μεγαλύτερη δολοφονία έλαβε χώρα στο χωριό Γιν, όπου τουλάχιστον 14 άνδρες βασανίστηκαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου και τα σώματά τους πετάχτηκαν σε μια δασωμένη ρεματιά. «Δεν αντέχαμε να το παρακολουθούμε, οπότε κρατούσαμε το κεφάλι κάτω, κλαίγοντας», είπε μια γυναίκα, της οποίας ο αδελφός, ο ανιψιός και ο κουνιάδος σκοτώθηκαν.

Kani map

Οι δολοφονίες πολιτών θεωρούνται συλλογική τιμωρία για επιθέσεις από ομάδες αντιφρονούντων που απαιτούν επιστροφή στη δημοκρατία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο. Ο στρατηγός και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Ζαου Μιν Τουν, που ρωτήθηκε από το βρετανικό δίκτυο δεν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. «Μπορεί να συμβεί», είπε o Τουν δίχως ίχνος ντροπής. «Όταν μας αντιμετωπίζουν ως εχθρούς, έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας».

Μικρή αναβολή στη δικαστική απόφαση για την Αούνγκ Σαν Σου Κι

Ενώ έβλεπαν το φως της δημοσιότητας οι παραπάνω αποκαλύψεις γινόταν γνωστό πως η δίκη της πρώην επικεφαλής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, της Αούνγκ Σαν Σου Κι, έπαιρνε αναβολή για την 27η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, το δικαστήριο δεν διευκρίνισε τον λόγο της αναβολής.

Ήδη καταδικασθείσα να εκτίσει δύο χρόνια φυλάκιση στις αρχές Δεκεμβρίου, η πρώην de facto επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ -που παραμένει υπό κατ’ οίκον κράτηση μετά το πραξικόπημα- αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί να εκτίσει δεκαετίες στη φυλακή για το σύνολο των αδικημάτων που της προσάπτουν τα δικαστήρια της στρατιωτικής χούντας.

Πηγές: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα