ΑΘΗΝΑ
10:11
|
27.04.2024
Η Κένυα είναι η δεύτερη από τις τρεις στάσεις στην αφρικανική περιοδεία του Γουάνγκ, μετά την Ερυθραία και πριν από την επίσκεψη στις Κομόρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι  ξεκινά σήμερα την Τετάρτη (5/1) την επίσκεψή του στην Κένυα, εν μέσω εντεινόμενης κριτικής από την αντιπολίτευση για την έκθεση της χώρας στον κινεζικό δανεισμό.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την επίσκεψη ως «ιστορική», αναφέροντας ότι η ασφάλεια, η υγεία, η κλιματική αλλαγή και η μεταφορά πράσινης τεχνολογίας θα είναι μεταξύ των ζητημάτων που θα συζητηθούν, ενώ θα υπογραφούν και νέες διμερείς συμφωνίες.

Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, δεύτερης από τις τρεις στάσεις στην αφρικανική περιοδεία του Γουάνγκ, μετά την Ερυθραία και πριν από την επίσκεψη στις Κομόρες, έχει βασιστεί σε κινεζικά δάνεια για την ανάπτυξη υποδομών, αντιμετωπίζοντας σφοδρή κριτική για το χρέος που προκύπτει τόσο από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Είναι μια παγίδα χρέους και θα πρέπει να αρχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται», είπε ενδεικτικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και σφοδρός επικριτής του Πεκίνου, Κιμάνι Ιντσίγκουα, παραπονούμενος ότι τα επιτόκια των κινεζικών δανείων ήταν υπέρογκα.

Aξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα έχει δανείσει στις αφρικανικές χώρες δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος της πρωτοβουλίας Belt and Road Ιnitiative (BRI) του Προέδρου Σι Τζνινπίνγκ, συμπεριλαμβανομένων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου από το λιμάνι της Μομπάσα της Κένυας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα