ΑΘΗΝΑ
01:34
|
28.04.2024
Σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών της Χαμάς, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε υπόγειες υποδομές της Χαμάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι έπληξε “υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές” της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις τριών ρουκετών εναντίον του νότιου Ισραήλ που έγιναν χθες Κυριακή 5/7/2020.

“Σε αντίδραση στις 3 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ, η Πολεμική Αεροπορία μας στοχοποίησε υπόγειες τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα” ανακοίνωσε το ισραηλινό γενικό επιτελείο μέσω Twitter. “Φροντίζουμε η Χαμάς να λογοδοτεί” πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, προειδοποιώντας τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τις εκτοξεύσεις των ρουκετών.

Οι δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν πριν νυχτώσει, είχε αναφέρει το επιτελείο νωρίτερα. Η τρίτη, που εκτοξεύθηκε αφού έπεσε το σκοτάδι, αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, πρόσθεσε.

Ουδεμία από τις δύο πλευρές έκανε λόγο για θύματα.

Το Ισραήλ είχε αποσπάσει τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967. Ωστόσο οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν τα σύνορα της Γάζας. Το Ισραήλ κλείνει συχνά τις συνοριακές διελεύσεις κι επιβάλλει διάφορα τιμωρητικά μέτρα.

Παρά την άτυπη εκεχειρία των τελευταίων μηνών, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Καΐρου, οι δύο πλευρές αναμετριούνται περιστασιακά, με εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και πλήγματα αντιποίνων του ισραηλινού στρατού.

Οι προηγούμενες εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα είχαν καταγραφεί την 26η Ιουνίου. Η ισραηλινή ΠΑ είχε πλήξει σε αντίποινα θέσεις της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ εναντίον της υλοποίησης του σχεδίου προσάρτησης μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που θα ισοδυναμούσε, κατ’ αυτόν, με την “κήρυξη πολέμου”.

Η προσάρτηση των οικισμών και της κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακού εδάφους κατεχόμενου από το 1967, προβλέπεται στο σχέδιο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο και απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα