ΑΘΗΝΑ
06:07
|
27.09.2024
Εν μέσω απειλών ο Μπλίνκεν είπε πως παραμένει εφικτή και προτιμητέα μία διπλωματική λύση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη τηλεδιάσκεψη ομολόγων του από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε πως παραμένει εφικτή και προτιμητέα μία διπλωματική λύση στην ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία μην διστάζοντας να απειλήσει με «ισχυρή απάντηση» σε περίπτωση ρωσικής επιθετικότητας.

Ενόψει των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας την επόμενη βδομάδα, ο Μπλίνκεν έκανε μία αναδρομή λέγοντας ότι «το 2014 οι Ουκρανοί πολίτες επέλεξαν ένα δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον αλλά η Ρωσία απάντησε κατασκευάζοντας κρίση και εισβάλλοντας». Κατηγόρησε έτσι τη Μόσχα πως έκτοτε «καταπατά ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία» και ότι «ενορχηστρώνει πόλεμο» στην ανατολική Ουκρανία διά αντιπροσώπων με αποτέλεσμα ως τώρα το θάνατο 14.000 ανθρώπων.

Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για διοχέτευση παραπληροφόρησης σε σχέση με την Ουκρανία, μέσω ισχυρισμών πως η πρώην σοβιετική δημοκρατία απειλεί τη Μόσχα και επιδιώκει την πρόκληση σύγκρουσης. Κατηγόρησε επίσης την Ρωσία πως προωθεί προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε βάρος του ΝΑΤΟ, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Κουλέμπα

Νωρίτερα ο Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα γίνουν συζητήσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο Μπλίνκεν, αναφέρθηκε επίσης στις «πιθανές αντιδράσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Συζήτησαν επίσης για τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ που θα ξεκινήσουν την Δευτέρα στη Γενεύη. Θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και, την επομένη, η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συγκέντρωση στον Άγιο Παντελεήμονα Αθήνας για το θάνατο Πακιστανού μετανάστη

Mε πλήρη ισχύ, βομβαρδίζει το Ισραήλ τον Λίβανο -Νέα επιδρομή στη Βηρυτό (upd)

Στόχος του Ισραήλ οι άμαχοι, λέει ο πρέσβης του Λιβάνου στο Βέλγιο

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο συνομιλίας Μελόνι-Σολτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα